Oglądałem Solkę i mam kilka pytań

Vermilion
Forumowicz

Oglądałem Solkę i mam kilka pytań

przez Vermilion » 2010-07-24, 19:48

Witam. Planuję kupić Del Sol. Oglądałem już parę sztuk, ale żadna mnie nie zachwyciła.
Byłem dzisiaj pod Poznaniem oglądać tą oto sztukę: http://moto.allegro.pl/item1159046347_s ... l_sol.html

Wszystko pięknie, ale moją uwagę zwróciło kilka spraw:
- samochód posiada dziwną rurę skierowaną ku górze, która jest między filtrem powietrza a reflektorem, co to jest? Właściciel nie wiedział i tłumaczył się tym, że wcześniej był stożek ale go zmienił na oryg.
- zarówno pod maską jak i w bagażniku (!!) mamy poprzeczne belki łączące amortyzatory (stabilizatory), właściciel 2 lata temu ściągnął auto z niemiec i myśli, że ktoś może się nim lekko ścigał, dlatego je zamontował... Ale, żeby w BAGAŻNIKU przez jego połowę?!
- amory są naprawdę twarde! próbowałem parę del solek, ale tutaj nie udało mi się ręcznie nawet trochę ugiąć zawieszenia nawet skacząc przy nadkolu
- felgi! 17", opony z tyłu to 215/40-R17 a z przodu 205/40-R17, szczerze mówiąc, ale dystans do nadkoli jest niewielki, co prawda ani opona ani nadkola nie są dziabnięte o siebie, nie haczą, kwestia tego czy jazda na takich bydlakach nie szkodzi sobie??

Maliniak
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 b18

przez Maliniak » 2010-07-24, 20:28

1. Rura to pewnie dolot zimnego powietrza do filtra.
2. rozporki poprawiają sztywność i dużo osób je montuje przy sztywnym zawieszeniu, można to przecież odkrecić i bedzie ok.
3. zobacz jakie są amortyzatory, moze jest regulacja jesli jest za twardo.
4. nie orientuje sie w tym, ogolnie bedą zamulac auto takie duże koła, a czy mogą obcierac nie wiem.

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2010-07-24, 21:33

Vermilion napisał(a):- felgi! 17", opony z tyłu to 215/40-R17 a z przodu 205/40-R17, szczerze mówiąc, ale dystans do nadkoli jest niewielki, co prawda ani opona ani nadkola nie są dziabnięte o siebie, nie haczą, kwestia tego czy jazda na takich bydlakach nie szkodzi sobie??

Ja też miałe takie koła, i było ok, pewien czas miałem 18' i tez było ok.
Jak uważasz ze sa za duże zmień na 15' lub 16'
A te sprawy na które zwróciłes uwage sa malo istotne i nie wpływaja na to ze samochód jest ,,ZŁY'' ;)
HOTMOT.pl

sebas
Moderator

przez sebas » 2010-07-24, 23:58

Łooo dawno się tak nie uśmiałem :rotfl: dolot zimnego powietrza, rozpórki, i lepszy twardy zawias a do tego fajne koło to jest to co budzi Twoje zastrzeżenia? Bardziej bym się przejmował tym że ma wiejski zderzak z tyłu i śmieszny wydech :rotfl:

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2010-07-25, 00:05

Zderzak i wydech to akurat mi się podobają, dobrze przynajmniej, że nie ma wiejskiego wielkiego spojlera jak większość, które oglądałem :P

W pon z rana jadę w takim razie ją "brać". Jak tam sprawdzić silnik? Dzisiaj nie jeździłem, bo lało jak cholera i na ulicach w tej wsi co ona jest więcej błota niż asfaltu. Silnik chodził według mnie równo, wkręcał się na obroty normalnie. Check Engine gasł normalnie. Jakieś rady? Na pewno muszę otworzyć Vtec'a parę razy, bo podobno wtedy może się zapalić kontrolka. Coś jeszcze konkretnego sprawdzić? Jakieś hamowania silnikiem itd.? Pytam bo całe życie jeździłem na motocyklach i samochody mnie nie bawią, jednak po ostatnim wypadku muszę z konieczności na pół roku odstawić moto i zainwestować w auto (oczywiście auto zostanie ze mną dłużej). Był ze mną taki pseudo mechanior, ale on stwierdził, że bez jazdy nie może nic sprawdzić, bo na postoju to inna bajka.

Jak to jest z silnikami ESi w tych rocznikach? Jakieś konkretne, częste awarie? Jak znoszą katowanie i czy zrażać się tym, że np. mógł być zajeżdżany (ale przy tym dobrze serwisowany). W zasadzie wysokie obroty są zdrowe dla serca ;]

Jeszcze jedno. Wierzyć w słowa sprzedawcy? W trasie przy 100km/h na liczniku 6,5-7l?? W mieście 8-9l?? W zasadzie to mi to nie przeszkadza, bo motocykl przy mojej ciężkiej "ręce" palił mi ponad 13l, a przy spokojnej 7l, ale wolę zapytać :)

demonlegion
Forumowicz

przez demonlegion » 2010-07-25, 00:49

Vermilion, jest kilka rzeczy które trzeba by usunąć tj te tłumiki i tylny zderzak :blee: te progi są takie fajne :nieok: że zasłaniają od razu tylne progi gdzie najczęściej rdza wita :( Co do rozpórek to jest ok bo poprawiają właściwości jezdne, sam mam takie u siebie założone, twarde zawieszenie super dolot zimnego powietrza też dobrze. Te 17' koła trochę duże ale jak komu pasuje lepsze 15'. Co się tyczy tego że się ktoś tym ścigał to żeby było jasne to jest CRX i nie służy do wolnej jazdy :rotfl: a jak ściągniesz dach to odpuść sobie szybszą jazdę buda staje się "galaretowata" solki tak mają a właśnie spytaj się o uszczelki dachu czy nie przecieka i o rozrząd kiedy był wymieniany. Co do spalania to jak jest takie jak napisałeś to jest w normie. To jest ESI więc vtec nie jest aż tak odczuwalny jak w VTI. A jeszcze jedno czerwone solki są najładniejsze :rotfl: :rotfl:

sebas
Moderator

przez sebas » 2010-07-25, 01:27

Spalanie w serii takie właśnie jest. Sprawdź jak dużego dyma puszcza z wydechu przy pałowaniu (najlepiej jakby ktoś jechał za Tobą). Oleju coś pewnie będzie brała jeśli nie było remontu (po tylu latach to w sumie norma). Sprawdź też uszczelki od dachu tak jak pisał kolega w jakim są stanie i czy nie przeciekają (najlepiej zamknąć się w aucie i długo polewać wodą hehe).

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2010-07-25, 03:22

Spalanie to takie moze byc, ale przy oszczedzaniu i na mniejszych kolach.
Na pewno nie na tych 17' co tam sa, sprawdzone organoleptycznie na dwóch solkach....
HOTMOT.pl

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2010-07-25, 10:08

Uszczelki są w normie, oglądałem go podczas wielkiej ulewy więc jakby miało cieknąć to już by pociekło :P Nie są nigdzie ponadrywane, ani dziurawe

O rdzę na razie się nie martwię. Gościu przed grudniem 2009 pozabezpieczał całą blachę, łącznie z podłogą (widać jeszcze baranka) i malował go na czerwono. Zmienił reparturki na nadkolach, bo podobno bąbli było sporo. Na rok-dwa jest spokój. Chyba... Bynajmniej patrzyłem we wszystkie wrażliwe miejsca nawet od wewnętrznej strony pod plastikami, itd. i nic nie zauważyłem, jedynie mikro rdza pod uszczelką bagażnika i puszcza parę kropel wody, ale to się tanio i dobrze zrobi ;]

Rozrząd zmieniany 15tys. km temu.

Tłumiki gościu trochę zmodyfikował. Kupił ją taką 2 lata temu, ale wydechy były niemiłosiernie głośne, drugi - lewy tłumik był podspawany zaraz przed pierwszym. Policja się czepiała, dlatego facet zaspawał rurę od drugiego tłumika na łączeniu obydwu kominów. Dzięki temu ma naprawdę przyjemny, nie za głośny dźwięk.

Ile kosztuje remont, o którym mówi sebas i na czym polega? Rozumiem, że zmiana tłoków, szlif cylindrów, pierścienie?

Możliwe, że del sol z tego roku nie posiada ABS? Jak się jeździ Solą bez niego? Ile kosztuje ew. jego zamontowanie i czy jest bezproblemowe w 4 kołach?
Ostatnio edytowano 2010-07-25, 11:36 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

demonlegion
Forumowicz

przez demonlegion » 2010-07-25, 10:44

Tak to możliwe że nie posiada ABS ja mam z rocznika 94 i też nie posiada ABS a jak się jeździ bez niego normalnie :blee: A jak chcesz mieć ABS to pogadaj z kimś kto robił sobie SWAP hamulców z VTI jak to się robi i ile kosztuje.

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2010-07-28, 09:47

Jak już pewnie niektórzy wiedzą z innych tematów, zakupiłem tą Solnicę. Jest ciut do roboty, ale "ręcznej", pogrzebać trzeba, wkład finansowy mały cały szczęście. Spalanie po przejechaniu ok. 140km w trasie i 90km w mieście wyszło mi 8,07l/100km więc nie jest tak źle, a wcale jakoś ekonomicznie nie jechałem ;) Najważniejsze, że pali mniej niż mój motocykl :P
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.