Orjentujecie sie moze sie czy da rade przełozyc cale oparcie z fotela pasazera do fotela kierowcy, oczywiscie w calosci bez rozbierania pokrowca itp. ???
Fotela z ed9 czy ee8 jeszcze nie widziałem bo mam Solke.
Ale.....pracuje w fabryce foteli samochodowych i z doświadczenia wiem, że bez względu na model fotela i markę samochodu "blachy" boczne lewych i prawych oparć są różne ( zasada lustrzanego odbicia ) czyli lewe oparcie nie pasuje do prawego siedziska i odwrotnie.
Obie zewnętrzne są identyczne ale "lustro", wewnętrzne to samo.
Między innymi spowodowane jest to koniecznością wyprofilowania blach pod kątem zderzenia bocznego ( tylko nie wiem jaki to ma sens skoro drzwi w czasie wypadku wpadają na fotel to kierowca czy pasażer już obrywają - ale te przepisy bezpieczeństwa robią swoje ). Dochodzą również mechanizmy regulacji pochyłu oparć i takie tam inne od komfortu....
W Solce np.: zewnętrzne "blachy" oparcia mają 2 śruby mocujące oparcie do wzmocnienia siedziska. Wewnętrzne zaś tylko 1.
pasuja wszystkie gabki i sa wymienne miedzy pasazer a kierowca, roznica jest w stelazu, bo jest wajcha do regulacji siedziska i regulacji przod tyl, takze jak ktos chce regenerowac to tylko material i gabki moze smialo przekladac
samego oparcia w calosci nie da sie przelozyc z tego co pamietam , trzeba najpierw zdjac material i gabki zeby odkrecic jakies tam sruby...
kilka osob juz robilo takie myki ze wlasnie z czesci foteli pasazera ktore sa w duzo lepszym stanie, robily fotele kierowcy )
jesli chodzi o scislosc to sam material z oparcia a konkretnie boczki u dolu tez ma inny kroj, z tego powodu ze z jednaj strony jest wajcha od pochulenia oparcia, no ale to jest pryszcz i da sie latwo to ogarnac
No ja będę takie coś robił ale na pewno nie sam. Udało mi się kupić fotel pasażera który wygląda jakby z fabryki wyszedł wczoraj aż szkoda byłoby nie wziąć za 80zł. Oddam do tapicera i napiszę jakie koszta są takiej przekładki gąbek i obicia.A może ktoś zna ceny...
w moich okolicach tapiecer za zrobienie dwoch foteli tzn. (obszycie nowym materialem + zrobienie nowych gąbek krzyknal 300zl )
Moim zdaniem cena zajebista
dlaczego?? ja wlasnie tak mam zrobione u siebie, wszystkie poszczegolne wstawki mam od fotela pasazera ktore tam sa wewnetrzna czescia a u kierowcy zewnetrzna i odwrotnie dzieki temu obie strony sa swieze a material jest orginalny