EC9 "Atomówka" by Ryba88 - fotosesja i wywiad dla Ebe-Event
Jeśli jestesmy włascicielami innych samochodów spod znaku Hondy to tutaj. I tutaj dajemy tez opisy pojazdów innych marek oraz jednosladów, itp

Posty: 456   •   Strona 10 z 31   •   1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31
sebas
Moderator

przez sebas » 2010-05-19, 22:37

Jak zwykle profesjonalnie :) Ile litrów masz kompresor i pistolet z jaką dyszą?

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2010-05-21, 20:41

sebas napisał(a): Ile litrów masz kompresor i pistolet z jaką dyszą?

Kompresor mam 24L, pistoletów kilka z różnymi dyszami - do podkładu, kitu natryskowego z dyszą 2,0, do podkładu z dyszą 1,8; mam też 2 zestaw na 1,4 do podkładów m/m; do lakieru 1,4. Kompresor jest słaby i do dupy się robi (za wolno), ale lepszy rydz niż nic :nieok:

Relacja z ostatnich 2 dni w garage ... W czwartek założyłem belkę i parę innych pierdół. Poczyściłem do końca elektrykę, podłączyłem cały silnik i udało się odpalić, na razie bez wydechu :) Niestety nigdzie nie pojedzie, gdyż podczas wjazdu na lawetę uszkodziła się linka od zmiany biegów :( Po południu więc przepchnąłem auto do 2 garage, rozebrałem przednie zawieszenie, wyczyściłem nadkola z brudu, odpadającej i popękanej konserwacji. Następnie oklejenie i w parę miejsc masa uszczelniająca.
Obrazek

Piątek - nałożony środek do konserwacji/masa uszczelniająca (APP U 210 2w1; koloru szarego) w oba nadkola (fotki są tylko z jednego, co by nie spamować za dużo). Na prawdę polecam ten środek gdyż jest dużo lepszy niż zwykłe baranki.
Obrazek
Potem wziąłem się za wyrabianie kształtów na masce i przednich błotnikach. I tak: lewy skończony, na prawym została (chyba) ostatnia warstwa, maska jeszcze z 2 razy do poprawki.
Obrazek
Obrazek

A tak wygląda auto obecnie:
Obrazek

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2010-05-21, 21:06

Dobrze jej w Twoich rękach :)
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

synek
Forumowicz

przez synek » 2010-05-22, 10:21

duzo roboty ze zmiana pasa przedniego?

Kicman
Forumowicz

przez Kicman » 2010-05-22, 11:18

Malinowo ;) Widać ze robota ci się w rękach pali :D No i cóz mogę więcej powiedzieć, trzymaj tak dalej, swietna robota :ok:
DOHC VTEC POWER
Polecam>>www.tecnogarage.com

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2010-05-27, 19:48

Wrzucam teraz pełne zdjęcia, mam nadzieję, że forum nie rozjedzie się ;)
Maska kit edyszyn już gotowa, w sumie tak dużo kitu w nią nie weszło ... no nie licząc tego co jest pod spodem i w prawym rogu :rotfl: Dziś dostała szpachlę natryskową, po wysezonowaniu będzie podkład.
Obrazek
Wziąłem się za szeroko pojętą budę - po to, aby naprawić wszystkie powstałe szkody - dach, słupek i tylny błotnik, na który "weszły" drzwi :nieok: Na początek darcie wszystkiego co straciło łączność z podłożem - czytaj popękany kit :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem podkład epoksydowy celem izolacji wszystkiego i zabezpieczenia antykorozyjnego.
Obrazek
Obrazek

Rozbroiłem też drzwi kierowcy, które mam zamiar wyprostować, gdyż wcześniej mi się nie chciało i jeździłem z falami na kicie ;)
PS. To chyba jeden z ostatnich Up'ów, gdyż idzie sesja :nieok:

synek
Forumowicz

przez synek » 2010-05-27, 21:25

Ryba88 a na moje pytanie to juz nie odpisales :razz: dzialaj dzialaj niech wraca juz na droge ;)

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2010-06-02, 20:57

A bo mi sie zapomniało :nieok: Ja nie zmieniałem pasa, robił to blacharz, bo inaczej to nie miało by sensu. Ale nie będzie jakoś strasznie dużo roboty ze zmianą. Wystarczy rozwiercić zgrzewy i potem nowy pas przyspawać punktowo w tych samych miejscach :ok:

Edit 29.05.10
szkody powypadkowe naprawione w 90% - zostało nałożyć podkład na błotniki, maskę i listwę pod lampy. Ale jako, że już coś robię, to postanowiłem poprawić także drzwi i tylną lotkę. Drzwi lewe zacząłem już heblować - prostować, lotka jeszcze nie ruszona.
Fotki z dziś ... dach, słupek próg, wyrobiony.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie podkład epoksydowy, wiadomo po co ... Przy okazji zrobiłem też rant, pod szybę bo po wycinaniu został stary klej i trzeba go było zderzeć, no i lakier się uszkodził.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I podkład akrylowy do szlifu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EDIT 02.06.10
Pracy ciąg dalszy:
Błotniki skończone w podkładzie pod lakier. Najpierw jednak izolacja miejsc, które były robione.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Maska. Wyszlifowany kit natryskowy, potem 2 podkłady, też już gotowa pod lakier. O dziwo wcale jakoś specjalnie dużo kitu na niej nie ma - jeśli chodzi o grubość, starałem się to uchwycić na focie w jedynym możliwym miejscu :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozostały lewe drzwi, listwa podreflektorowa i tylna lotka. Dziękuję za uwagę :)

Kicman
Forumowicz

przez Kicman » 2010-06-02, 22:58

No proszę a maseczka jeszcze niedawno wyglądała tak kiepsko a tu już jak nóweczka, rzekł bym ze jak ideał z ASO jeśli chodzi o kształty :D Prace idą pełna parą cały czas nie ma przestoji jak u nas niestety :nieok: Ale tez sie ruszyło i coś się dzieje, choć nie będę ukrywał ze chyba będziesz nam jeszcze potrzebny jak złożymy conieco :rotfl:
DOHC VTEC POWER

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2010-06-12, 20:39

A wracając do tematu po raz n+1 poprawiłem tylną lotkę, starałem się wyprostować drzwi, ale to na prawdę ciężki przypadek; aktualnie są w szpachli natryskowej, ale chyba będzie jeszcze poprawka :nieok:
Fotki:
Obrazek
Obrazek
Dziś miałem też przygotować pod podkład listwę pod reflektory, ale zamiast tego postanowiłem złożyć sobie przód i zobaczyć jak pasuje ... no i jestem teraz dzień w plecy
Obrazek

EDIT 12.06.2010

Hujowo ale bojowo idzie :rotfl: Przypominam, że System Eliminacji Studenta Jest Aktywny więc wiadomo o co chodzi :zalamany: zwłaszcza w państwowej szkole na dziennych studiach, na kierunku gdzie jest najwięcej przedmiotów :nieok: Nie mniej jednak wygospodarowałem dziś 1 dzień - wczoraj nie odpuściłem w PKS :zaskoczony: i coś tam popchnąłem.
Przednia listwa podreflektorowa potraktowana nieco młotkiem + kowadełko i jeszcze paroma narzędziami - pasuje lepiej :D Drzwi po poprawce też zaczęły w miarę sensownie wyglądać.
Obrazek
Obrazek
Poszedł podkład na wszystko, najpierw standardowo izolator potem akrylowy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dotarłem tez pod lakier dach i maskę (maszyną zajmuje to ok 30 min, ręcznie wole sobie nie przypominać ;) ), ale nie mam fot. Pozostało wysezonować dzisiejsze malowanko, dotrzeć wszystko pod lakier i jechać z koxem ;)

Zastanawiam się nad innym kolorem maski ... :diabeleknie:

Kicman
Forumowicz

przez Kicman » 2010-06-13, 19:43

Nie nie Rybciu byle bys nie malował seryjnej maski w czarny bo to bez sensu :nieok: To już lepiej laminata założyć i jest odrazu czarna i lekka przy okazji a najlepiej carbona i wtedy moze być barwy ciemnej zbliżonej do czarnej ;) Ale mozesz zaszaleć i zrobić coś tak odjazdowego jak to:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uwazam że rewelacyjnie to wygląda i naprawdę warto czasami, choć nie koniecznie tak mega kolorowo ale coś w tym stylu przywalić i jest kozak :D
DOHC VTEC POWER

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2010-06-21, 19:15

Z maską jeszcze się zobaczy - czy starczy mi lakieru, który już mam. Jak nie starczy będzie czarna, gdyż maski się nie cieniuje, a jak przyjdzie inny niż trzeba to dupa :nieok: Tak to jest jak sie bierze z najtańszego mieszalnika, bez gwarancji powtarzalności koloru ... no ale 70 zł za 1 L, w porównaniu do 180 u mnie mówi samo za siebie ;)
Auto na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czyli: wszystko dotarte pod lakier i umyte; szczeliny trzyma. Poza tym wysprzątałem garaż, zrobiłem natrysk próbny, zmieniłem olej w kompresorze (mam nadzieje, że jeszcze nie padnie :( ). Od jutra zaczynam malowanie - najpierw lotka i listwa, potem się zobaczy.

A potem jeszcze daleka droga - kolektor, konserwacja całego podwozia i tylnych nadkoli, podłączenie audio <-- ktory raz już o tym wspominam ? etc. Podsumowując jeszcze z dobry miesiąc, albo lepiej :)

W ramach ciekawostki takie foty - zbierałem cały pył ze szpachli do 1 reklamówki. Na zakończenie była prawie pełna, miała wagę (na oko) ponad kilograma. Zastanawiam się ile tak na prawdę kitu zostaje na elementach ...
Obrazek
Obrazek

Kicman
Forumowicz

przez Kicman » 2010-06-21, 22:29

No a cos myślał, dlaczego niby te calibry są takie wolne a ospojlerowane jeszcze wolniejsze :rotfl: Samo to mówi że ta szpachel to jednak trochę waży i podnosi masę auta o paredziesiąt kilogramów :D A przy szlifowaniu to przecież tak się to pyli że szok, ja na powietrzu takie zapraweczki a kurde auto za moment cale białe :nieok: Działaj dalej i lakieruj na tip top ;)
DOHC VTEC POWER

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2010-06-21, 23:47

Trzeba tu następną stronę w temacie zrobić, bo na tej już tyle fot, że się godzinę ładują :rotfl:
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

Ryba88
Forumowicz

przez Ryba88 » 2010-07-02, 10:50

Auto pomalowane czy jak kto woli polakierowane. Nie jest igła, ze względu na wysokie tempo prac jakie sobie narzuciłem, gdyż nie zamierzałem znów spędzić całego lata w garażu. Zastrzeżenia można mieć do wyprowadzenia elementów ... no co tu pitolić krzywo jest :rotfl: Na początek parę fotek z prac. Wstawiam miniaturki, gdyż jest tego sporo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz coś dla tych, którzy bali się o różnicę w kolorze. Tak wyglądała pasowalność najtańszej bazy "na ostro" :nieok:
Obrazek

A tak po wycieniowaniu drzwi :ok:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z drugiej strony kolor na 3 cm od drzwi, a klar mniej więcej do połowy klapki wlewu (klapka nie malowana), wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na wszystkich zdjęciach widać inną strukturę świeżego lakieru, bo nie był jeszcze cięty papierem i polerowany !

No i na koniec auto w całości. Mówcie co chcecie, ale mnie z czarną maską bardziej się podoba, a najfajniej to jak by całe było czarne :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia strona   Następna strona
Posty: 456   •   Strona 10 z 31   •   1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31