ludziska, kolega sie pyta co zrobic przy zmianie uszczelki a wy mu tu caly silnik kazecie nowy skladac. po co ruszac dol skoro nie zostawia za soba chmury dymu?poki chodzi dol ja bym go nie ruszal. zmien uszczelniacze, podocieraj zawory, splanuj glowice i wszystko.
dokladnie chlopak chce zmienic uszczelke bo mu sie poci zrobilby to za 500 zl z robota to wciskaja mu remont za ponad 2000 brawo! tak podchodzi sie do sprawy, nie wiem po co w ogole tacy ludzie pisza w technicznym, przeciez od razu trzeba napisac cos stuka- wymien zawieszenie
cos piszczy kup nowy silnik-- nie o to tu chodzi!! wymienia sie to co jest zużyte a nie wszystko do okola
Wszystko zależy dlaczego zmieniasz uszczelkę? I czy ci zjada olej. Napisz co i jak to się zobaczy czy warto robić dół. Generalnie to jeżeli silnik jest nieruszany od nowości a ma normalny przebieg 200km+ i to rób dół. Pytanie też ile chcesz tym jeździć i na co cię stać.
Uszczelke zmieniam dlatego poniewaz z pod terazniejszej troche cieknie.
W silniku jak narazie to ja nic nie grzebalem kupilem samochod tak jak jest do tej pory co prawda mam go od niecalych 3 tygodni , ale sprawdzam stan oleju i od kupna jest w tej samej pozycji co teraz wiec raczej nie je go zbyt wiele. Tak ogolnie jezdzi ladnie nie ma zadnych stukow i pukow dochodzacych z silnika. Co do funduszu mam tyle zeby zrobic dobrze to co trzeba , jezeli nie ma potrzeby wymiany dolu silnika to nie bede sie teraz za to zabieral.
Ciężka sprawa, bo na dobra sprawę trudno cokolwiek ci doradzić sensownego bo za mało istotnych informacji masz ;/ Jak się lekko poci, to pomierz kompresję na cylindrach, zmierz ciśnienie oleju, i dokładnie pilnuj poziomu oleju. najlepiej zawsze codziennie rano. Po 2 tygodniach spokojnie będziesz wiedział czy robić dół czy nie. Jak chce ci się tak bawić oczywiście ale jak chcesz zrobić dobrze silnik to rób całość.
Nie mam fotek ale moge zrobic , raczej z pod glowicy bo poprzedni wlasciciel tez mowil ze to z tego. Ostatnio wyczyscilem skrzynie z tego oleju i wg. troche palowalem i wiem skad cieklo wiec zrobie foto i zaznacze to sobie zobaczysz:)
ojeju wielkie halo!! odpusc calkiem temat, pewnie poci ci sie w rogu gdzie jest tabliczka z numerem silnika, albo w drugim rogu przy kole pasowym, to normalna rzecz!! niech se cieknie ladnie podcieraj szmatką albo dobrze odtlusc i sprobuj jakims klejem podlepic- to nie jest powod zeby zmieniac uszczelke!! i czasami jeszcze bardziej pogorszyc i wpedzic sie w koszta
dla pewnosci zrob fote skad cieknie i jak bardzo- ale z tego co widze to czepiac sie szczegolow albo ześ pedant
atom1 wybacz ze nie jestem taki pro w tych sprawach. Poprzedni wlasciciel powiedzial ze to z uszczelki pod glowica nie wiem czy byl pewien czy co tam sobie myslal zrobie foto to sie okaze... atom1 nie bulwersuj sie tak