Crx Del Sol Starogard
Tutaj zamieszczajcie linki do ogłoszeń z internetu - może ktoś coś wie na temat danego samochodu...

emzet
Forumowicz

przez emzet » 2010-01-05, 22:17

Przejechałem 740km zeby zobaczyć tą malinkę, zmarnowałem dzien urlopu i tylko sie nawqrwiałem :wrrr:

1. Tylne prawe nadkole z burchlami. Rdza w bagazniku w zaglebieniu na zapas. Burchle, na drzwiach pasażera od spodu.
2. Przebieg, tak jak Matti mówił, jest w milach, wiec okolo 180 000 km, ale oczywiscie sprzedawca twardo staje ze jest 107 :]
3. Ale to wszystko w sumie jest do ujścia, gdyby nie silnik. Obroty falują na jałowym biegu. Może jest to pierdoła jak np przepływomierz, ale nie wiem na bank. Najgorsze jest jednak to co sie dzieje jak na cieplym badz zimnym silniku na jalowym biegu jak pracuje odkreci sie korek wlewu oleju, silnik buczy jakby ktoś go zarzynał. Wszystkie wałki jakby o siebie sie tłukły. nigdy czegos takiego nie slyszalem ani nie widzialem :szok:
4. Lakier - Auto odpicowane na sprzedaz jak ch... Szpachla masakryczna na lewym przednim nadkolu, źle spasowana przednia maska. Ogolnie bite nie bylo, wszystkie szyby orginalne, wszystkie naklejki na miejscu itp itd. podluznice tez wydaja sie byc proste, ale nie ogladalem w sumie od spodu bo nie bylo sensu.
5. Najlepsze są opony - skoro ktos tak dbal o auto, to czemu zalozyl opony jakies chinskie czy ch wie jakie?!
6. Anyway, ja tego auta nie wzialem. Nawet nie chcialo mi sie z nim na temat ceny gadac. bez sensu.
Szukam dalej.
Ostatnio edytowano 2010-01-05, 22:42 przez emzet, łącznie edytowano 1 raz

rurka8
Forumowicz

przez rurka8 » 2010-01-05, 22:26

czyli moje przemyślenia się sprawdziły - jak ktoś wie co ma to nie spuszcza z ceny prawie 4000 zł :blee:

Matti5d
Forumowicz

przez Matti5d » 2010-01-05, 23:43

emzet napisał(a):... co sie dzieje jak na cieplym badz zimnym silniku na jalowym biegu jak pracuje odkreci sie korek wlewu oleju, silnik buczy jakby ktoś go zarzynał. Wszystkie wałki jakby o siebie sie tłukły.

Nie rozumiem co w ten sposob chciales sprawdzic? To nie jest silnik OHC rodem z Duzego Fiata, zeby mial miec przedmuchy do pokrywy zaworow. Nie wiem tez o jakich walkach piszesz, to jest SOHC, wiec ma jeden walek rozrzadu. Prawdopodobnie slyszales zawory, ktore pewnie warto wyregulowac, ale jest to normalna czynnosc serwisowa w silnikach Hondy bez kasownikow luzu zaworowego. Nierowne obroty to zapewne kwestia wyczyszczenia EGR, tez nic nadzwyczajnego.

Moim zdaniem dla samego faktu bezwypadkowosci, warto to auto kupic - bo niebitej delsol, to mozna ze swieca szukac - ja swojej szukalem 3 lata, przemierzajac Polske wzdluz i wszerz.

Wszytko to co wymieniles to sa [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod], ktore mozna wyprowadzic w krotkim czasie inwestujac i tak mniej niz te 4 tysie, ktore opuscil sprzedajacy.

pirul
Moderator

przez pirul » 2010-01-06, 00:12

emzet napisał(a):Przejechałem 740km zeby zobaczyć tą malinkę, zmarnowałem dzien urlopu i tylko sie nawqrwiałem :wrrr:

Popiszę trochę bo się nieco zdziwiłem po przeczytaniu Twojego posta. Pojechałeś po auto za 9 tysięcy i czego się spodziewałeś? Nówki sztuki spod igły?

emzet napisał(a):1. Tylne prawe nadkole z burchlami.

Norma w każdej 10letniej i starszej hondzie. Cena auta na tyle niska, że można sobie spokojnie z tym zrobić. Pewnie progi pod plastikami też są wzięte tylko jeszcze to nie wyszło na ranty przy tylnych błotnikach albo nie zauważyłeś.

emzet napisał(a):Rdza w bagazniku w zaglebieniu na zapas.

Zapewne nalot przez to, że do większości solek woda sączy się do bagażnika i spływa najniżej czyli do zapasu - norma.

emzet napisał(a):2. Przebieg, tak jak Matti mówił, jest w milach, wiec okolo 180 000 km, ale oczywiscie sprzedawca twardo staje ze jest 107 :]

180kkm to bardzo przyzwoity przebieg, nie ma co się stresować, jedynie przerzucić rozrząd jeśli jeszcze tego nikt nie zrobił i śmigać dalej.

emzet napisał(a):3. Ale to wszystko w sumie jest do ujścia, gdyby nie silnik. Obroty falują na jałowym biegu. Może jest to pierdoła jak np przepływomierz, ale nie wiem na bank.

Silniczek krokowy do wyczyszczenia. Norma. Solki nie mają przepływomierzy, mają mapsensory.

emzet napisał(a):Najgorsze jest jednak to co sie dzieje jak na cieplym badz zimnym silniku na jalowym biegu jak pracuje odkreci sie korek wlewu oleju, silnik buczy jakby ktoś go zarzynał. Wszystkie wałki jakby o siebie sie tłukły. nigdy czegos takiego nie slyszalem ani nie widzialem :szok:

Oglądałeś hondę czy kadetta? :D Tak jak matti pisze stukały sobie zapewne zawory, których luzy się reguluje okresowo z uwagi na to, że nie mają samoregulatorów hydraulicznych, dzięki czemu silnik jest w stanie bezpiecznie osiągać wysokie obroty - celowy zabieg, nie zacofanie technologiczne jak niektórzy twierdzą ;)

emzet napisał(a):4. Lakier - Auto odpicowane na sprzedaz jak ch... Szpachla masakryczna na lewym przednim nadkolu, źle spasowana przednia maska.

Znowu odnośnik do ceny - za te pieniążki i tak jest dobrze jeśli to wszystko co jej dolega.

emzet napisał(a):Ogolnie bite nie bylo, wszystkie szyby orginalne, wszystkie naklejki na miejscu itp itd. podluznice tez wydaja sie byc proste, ale nie ogladalem w sumie od spodu bo nie bylo sensu.

To skąd wiesz, że podłużnice są proste skoro nie oglądałeś auta od spodu? :P Rozumiem, że chodzi o odcinki podłużnic pod maską? To bardzo dobrze jeśli auto jest bezwypadkowe i ktoś je sprzedaje za tak niską cenę, ale po szybach nie odważyłbym się zaświadczać o bezwypadkowości bo hondy nie mają numerowanych rocznikowo szyb, a kupić używkę i zamontować to żaden problem - nadal będzie ori więc to o niczym nie świadczy. To samo się tyczy naklejek, można zamaskować. Chyba jednak warto było zajrzeć pod spód ;)

emzet napisał(a):5. Najlepsze są opony - skoro ktos tak dbal o auto, to czemu zalozyl opony jakies chinskie czy ch wie jakie?!

Być może handlarz przerzucił bo auto miało jakieś fajne koła, niekoniecznie to musi świadczyć o czymkolwiek w takim sensie jak to ująłeś.

Generalnie jestem zdania, że za szybko się poddałeś, to co dyskwalifikuje samochód to jego ewidentnie wypadkowa historia czy zaawansowana korozja (nieopłacalność inwestycji w budę) albo zarżnięty motor bez ciśnienia kopcący w kolorach tęczy (nieopłacalność inwestycji w motor), w najgorszym wypadku jedno i drugie, ale takie drobiazgi przy ogólnie zdrowej i prostej budzie, zdrowym silniku (z tego co piszesz) - trzeba było się dłużej zastanowić ;)

W każdym razie przetarłeś szlak i teraz ktoś kto szuka takiego autka może sobie śmiało po nie jechać o ile to wszystko co solce dolega :ok:
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2010-01-06, 00:54

Moze ideału nie ma, ale cena tez nie jest wysoka, także bez przesady. Co rusz to słysze ze ktos chce kupic kilkunastoletnia salonówke za psie pieniadze, a tu zonk. No niestety nie ma nic za darmo. Jesli sprzedawca w miare szczery to oki.
emzet napisał(a):Szpachla masakryczna na lewym przednim nadkolu, źle spasowana przednia maska. Ogolnie bite nie bylo, wszystkie szyby orginalne, wszystkie naklejki na miejscu itp itd. podluznice tez wydaja sie byc proste

no nie kumam, bite nie było, a tu szpachla a tu zle spasowana maska... Sam sobie zaprzeczasz.

emzet napisał(a):5. Najlepsze są opony - skoro ktos tak dbal o auto, to czemu zalozyl opony jakies chinskie czy ch wie jakie?!

a to najlepszy tekst jaki czytałem. to chyba wlasciciela sprawa jakie opony załozył, to chyba jego kaprys. No najlepiej to chciec nowe Micheliny z bieznikiem 8mm i jeszcze z gwarancja. Bynajmniej czepianie sie o opony jest nie na miejscu.
:rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

Nie odbieraj tego, ze ktos po tobie jezdzi, bo napaliles się że bedzie igiełka na grosze, a niepotrzebnie. Każde uzywane auto wymaga wkładu finansowego, mniejszego lub wiekszego, wszystko kwestia ceny. Tutaj moze samochód wyglada na igiełke, ale trzeba bylo wziasc poprawki ze cos bedzie nie tak. A takie rzeczy jak opisujesz bynajmniej nie oznaczaja ze to auto to szrot całkowity.
Chcesz igiełke to szukaj czegos za większe pieniadze, szukaj tutaj na forum, moze ktos bedzie miał cos zadbanego, ale znając zycie za grosze nie pójdzie.
HOTMOT.pl

sebas
Moderator

przez sebas » 2010-01-06, 02:38

Jak to czytam to mi się przypomniało jak kupiłem moją to usłyszałem od kolegi że szrot i że panewka stuka a potem wszyscy robili łał jak każdego killowałem a teraz to wogóle kisiel w gaciach mają :rotfl:

emzet
Forumowicz

przez emzet » 2010-01-06, 10:53

pirul napisał(a):Popiszę trochę bo się nieco zdziwiłem po przeczytaniu Twojego posta. Pojechałeś po auto za 9 tysięcy i czego się spodziewałeś? Nówki sztuki spod igły?

Nie, jasne ze nie. Ale stanu przynajmniej takiego jak typek mowil przez telefon.
pirul napisał(a):Norma w każdej 10letniej i starszej hondzie. Cena auta na tyle niska, że można sobie spokojnie z tym zrobić. Pewnie progi pod plastikami też są wzięte tylko jeszcze to nie wyszło na ranty przy tylnych błotnikach albo nie zauważyłeś.

zgadzam sie. i tak jak pisalem, do przejscia to bylo i przelkniecia. Tyle ze typek mi o tym nie mowil przez telefon. mowil, ze auto nie ma rdzy WCALE. gdybym wiedzial ze jest t obym nie pojechal wcale po ten samochod.
pirul napisał(a):Zapewne nalot przez to, że do większości solek woda sączy się do bagażnika i spływa najniżej czyli do zapasu - norma.

Nie wiem, mozliwe. tez o tym nie mowil.
pirul napisał(a):180kkm to bardzo przyzwoity przebieg, nie ma co się stresować, jedynie przerzucić rozrząd jeśli jeszcze tego nikt nie zrobił i śmigać dalej.

spoko, mialem auta z wiekszym przebiegiem. Rozrzad wiadomo ze po kupnie sie wymienia. zadna wada. tylko tyle ze gadka z jajoglowym bo on przy swoim obstaje ciagle, ze tam km sa wpisane.
pirul napisał(a):Silniczek krokowy do wyczyszczenia. Norma. Solki nie mają przepływomierzy, mają mapsensory.

JAk jestes pewien ze to silniczek to spoko :] bo ja bym bal sie stwierdzic slyszac ze obroty faluja ze to silniczek krokowy, lub w innej marce przeplywomierz. moze byc to ale nie musi.
pirul napisał(a):Oglądałeś hondę czy kadetta? :D Tak jak matti pisze stukały sobie zapewne zawory, których luzy się reguluje okresowo z uwagi na to, że nie mają samoregulatorów hydraulicznych, dzięki czemu silnik jest w stanie bezpiecznie osiągać wysokie obroty - celowy zabieg, nie zacofanie technologiczne jak niektórzy twierdzą ;)

Nie wime, nigdy nie mialem Kadetta. Jak zawory stukaja to wiem i napewno nei ejst to dzwiek HRHRHRHRHRHRRHRH CZY TAM szumienie jakby wiało, ciezko to nawet opisac :rotfl: jakby kaszlal czlowiek majacy gruźlicę. Mialem kilka aut z innymi silnikami, R6 czy V8 w E38 i wiem jak stuakaj zawory, zwlaszcza na zimnym. Korek odkreca sie po to, zeby czeknac czy nie ma plynu z chlodnicy w oleju i przedmuchow jakis. Ogolnie to bez sensu.
pirul napisał(a):Znowu odnośnik do ceny - za te pieniążki i tak jest dobrze jeśli to wszystko co jej dolega.

stac mnie zeby wylozyc wiecej, nie chce auta do ktorego trzeba juz dokladac w cholere.
pirul napisał(a):To skąd wiesz, że podłużnice są proste skoro nie oglądałeś auta od spodu? :P Rozumiem, że chodzi o odcinki podłużnic pod maską? To bardzo dobrze jeśli auto jest bezwypadkowe i ktoś je sprzedaje za tak niską cenę, ale po szybach nie odważyłbym się zaświadczać o bezwypadkowości bo hondy nie mają numerowanych rocznikowo szyb, a kupić używkę i zamontować to żaden problem - nadal będzie ori więc to o niczym nie świadczy. To samo się tyczy naklejek, można zamaskować. Chyba jednak warto było zajrzeć pod spód ;)

podluznice pod maska sa proste ale lewe nadkole bylo szpachloawne i przednia maska źle spasowana. Mialem na mysli przez to ze chyba powazniejszego dzwona auto nie miało. ale z jakiegos powodu te rzeczy byly ruszane. Gdyby bylo mocno to podluznice tez bylyby tkniete. nie sadze zeby komus sie chcialo wymieniac wszystkie szyby w aucie jak ma zbitą tylko jedna. jasne rocznika nie ma. ale sa numery i te sie tu zgadzaly.
pirul napisał(a):Być może handlarz przerzucił bo auto miało jakieś fajne koła, niekoniecznie to musi świadczyć o czymkolwiek w takim sensie jak to ująłeś.

nie no spoko :] ja w zyciu nie zalozylbym do swojego samochodu o ktory dbam opon za 50 zl :] HAndlarz sie zapieral, ze na tych kolach auto przyjechalo z niemiec.
polkar napisał(a):Nie odbieraj tego, ze ktos po tobie jezdzi, bo napaliles się że bedzie igiełka na grosze, a niepotrzebnie. Każde uzywane auto wymaga wkładu finansowego, mniejszego lub wiekszego, wszystko kwestia ceny. Tutaj moze samochód wyglada na igiełke, ale trzeba bylo wziasc poprawki ze cos bedzie nie tak. A takie rzeczy jak opisujesz bynajmniej nie oznaczaja ze to auto to szrot całkowity.
Chcesz igiełke to szukaj czegos za większe pieniadze, szukaj tutaj na forum, moze ktos bedzie miał cos zadbanego, ale znając zycie za grosze nie pójdzie.

nie mowie ze szrot, bmowie ze trzeba do niego dolozyc czego mi ie robic nie chce. wole dorzucic i szukac czegos od razu w stanie OK. A jak ktos mi przez telefon mowi, ze AUTO MEGA ZAJEBISTE to takiego oczekuje nie wazne ile ono bedzie kosztowało. gdyby mi powiedzial, przez tel, ze to i tamto nie dziala itp itd i ze by to trzeba zrobic to spoko, bym jechal z innym nastawieniem a tak mnie zalala krew.
sebas napisał(a):Jak to czytam to mi się przypomniało jak kupiłem moją to usłyszałem od kolegi że szrot i że panewka stuka a potem wszyscy robili łał jak każdego killowałem a teraz to wogóle kisiel w gaciach mają :rotfl:

A gdzie tu mowa o panewkach? masz checi czas zeby bawic sie z tym silnikiem to bierz, bo ja nie mam na to czasu :] i jak uwazasz ze dzwieki wydajace sie z silnika w stylu gruźlika to nic powaznego najpewniej no to spoko śmigaj do Stargardu :] szerokosci
Co do killowania, to juz prosze nie rozsmieszaj mnie. wlasnie to mnie irytuje, jak jezdzilem BMW, to wszyscy mowili, ze BMW to dresy itp itd. Jak poznalem w ch ludzi fanow tej marki, to okazalo sie ze ani jednego dresa nie uraczysz. A na takie texty typu ze kogos skillowalem, to wszyscy smiechem wybuchali bo wiesz co? Bo ludziom sie nawet nie chce pedalu gazu do konca wciskac. Bo nic nikomu udowadniac nie musialem jadac szybkim autem. jak se chcialem szybko pojechac to zapieprzalem dla siebie a nie zeby
komus cos pokazac.

PS. A juz tak kompletnie na marginesie, odnosnie okazji za niskie ceny. Tak zdarzają się takie. Wiem, bo wczesniej i mi i mojej pannie udalo sie takie tematy pare razy ogarnąć. Jej AUdi TT a mi BMW e36, ale to był kawalek czasu temu i wieksze kwoty wchodzily w gre.
PS2. JEstem POD MEGA POZYTYWNYM WRAZNIEM SOLI JAKO AUTA. W cholere miejsca, wygodnie, pomimo 187 cm wzrostu, wszystko pod reka, nisko, fajnie. naprawdę świetny samochod dlatego sie na niego uparłem :]

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2010-01-06, 11:39

emzet, chciał jechać do ASO trzeba było jechać.Bo nie rozumiem czy się chwalisz czy żalisz....
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

emzet
Forumowicz

przez emzet » 2010-01-06, 11:55

dymek1988 napisał(a):emzet, chciał jechać do ASO trzeba było jechać.Bo nie rozumiem czy się chwalisz czy żalisz....

? nie kumam o co Ci biega?

sebas
Moderator

przez sebas » 2010-01-06, 15:45

w solce pod pokrywą zaworów są takie jakby guziczki na sprężynkach nie wiem od czego to bo się nie znam ale chyba od Vteca i na wolnych obrotach sobie stukają jak odkręciłeś korek to pewnie je słyszałeś, po za tym w solce na wolnych obrotach słychać wtryskiwacze które pracują jak silnik diesla :P

adrianp02
Forumowicz

przez adrianp02 » 2010-01-06, 17:35

heh i kolejny co szuka igly 15 letniej za 9tys. :razz: czlowieku ze swoimi wymaganiami do ty idz do ASO Hondy i popros o zrobienie nowki :rotfl2: przeciez to byly duperele ktore mozna bylo bez problemu usunac :ok: niestety nie ktorzy sa dziwni...ja np.mialem klijenta ktory stwierdzil ze moj dolot ("Parówa") jest bardzo glosny i to mu nie pasuje :rotfl2: albo ze kratki nawiewu sa srebrne..... :rotfl2:
Przepraszam wszystkich ale nie moge z takimi ludzmi..... :nieok:

burik

przez burik » 2010-01-06, 18:03

adrianp02 napisał(a): czlowieku ze swoimi wymaganiami do ty idz do ASO Hondy i popros o zrobienie nowki :rotfl2:
no kolega emzet ma duze wymagania :P wiesz jak chcesz mieć fure w takim super stanie to pozbieraj na nową civic type S albo s2000 :D no może masz troche racji ale ten samochód MA 15 lat :szok: trzeba go trochę ogarnąć i będzie git

adrianp02
Forumowicz

przez adrianp02 » 2010-01-06, 18:18

burik napisał(a):może masz troche racji ale ten samochód MA 15 lat :szok: trzeba go trochę ogarnąć i będzie git

no i o takie podejscie chodzi przy kupnie tylu letniego auta a nie o wymaganie cudow :ok:

pirul
Moderator

przez pirul » 2010-01-06, 20:53

emzet napisał(a):jak ktos mi przez telefon mowi, ze AUTO MEGA ZAJEBISTE to takiego oczekuje nie wazne ile ono bedzie kosztowało

Z takim podejściem najeździsz się dużo po naszym pięknym kraju, powiedziałbym, że to naiwność ale nie chcę Cię obrazić. W takie teksty się po prostu nie wierzy. Ogłoszenie aktualne? OK jadę będę jutro, kropka. A cały ten słowotok sprzedającego w międzyczasie można sobie odpuścić chyba, że wymienia jakieś wady :P A już razy tysiąc trzeba to pomnożyć jak się ma do czynienia z handlarzem, dlatego wielu z nich się nie przyznaje kim jest dopóki się do nich nie przyjedzie. Tutaj akurat widać, że handlarz bo ma (miał) inne auta wystawione równocześnie.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

heti
Forumowicz

przez heti » 2010-01-06, 21:46

Moim skromnym zdaniem chopak ma prawo być zły (sam szukam teraz auta i wiem ze sprzedawcy poprostu kłamią: bo może jak przejedzie 300km to kupi.. taki kraj niestety i takie sposób myslenia :( )... a gadanie ze nie kupi sie perełki za psie pieniądze tez mylne trzeba poprostu kupowac od kogos kto nie wie co sprzedaje :D
W oczy szczypie coś w tym typie, jak latasz w konkretnej ekipie... :blinG-blinG:

Poprzednia strona   Następna strona