Witam wtrące swoje trzy grosze spawam 6 lat tigiem od blachy 0.8 do 10 na prześwietlenie i uważam że jak na twoje potrzeby garażowe, jeżeli nie będziesz spawał bez przerwy około 30minut 80a ,to w zupełności ci wystarczy ja mam na dyspozycji podobna spawarkę na budowie aktualnie spawam barierki i wytrzymała jak narazie 1.5 roku
szczerze powiedziawszy jeśli chodzi ci o spawarkę strikte do garażu ja bym szukał raczej maga niż tiga
w garażu szybciej i łatwiej będzie ci posługiwać się magiem nie masz wtedy dylematów odnośnie elektrod , drutów i innych pierdół o jakimś tam chłodzonym cieczą sprzęcie bym raczej się nie zastanawiał bo w takich warunkach to zbędny szpan
chyba że masz zamiar przez 8 godzin spawać ramy od stara tig jest PRO jeśli chcesz spawać kwasówkę i aluminium , ale szersze zastosowanie znajdziesz dla maga w garażu
jak by cię interesowało to z zawodu jestem spawaczem i mam uprawnienia UDT
aaa no i maszynki z tego co ja na pewno mogę polecić
esab i bester
w koncu kupilem cos takiego:
http://www.leroymerlin.pl/produkty/spaw ... 23876.html mam blisko leroya, dali mi na to 2 lata gwaracji. Pospawalem juz down pipe, nie uzywalem pradu wiekszego niz 100A, średnio 70A. Narazie mam taki wniosek ze jak ktos sie uczy spawac to taka spawrka wystarczy, bo i tak jakosc spawu zalezy glównie od spawacza.
do spawania rurek na wydech uzywam elektrod wolframowych 1.6 mm, 6 litrow na minute predkosc wypływu gazu
Odświeżę trochę temat, co prawda jest o TIG-u a ja zastanawiam się nad zakupem migomatu, ale trip już poruszył temat, nie ma sensu zakładać nowego.
Poczytałem trochę, opinie są różne, więc mam parę pytań do forumowych fachowców:
1. transformator vs inwerter, czy warto dołożyć parę groszy na inwerter? (lżejszy, mniejszy, ponoć "łatwiejsze" spawanie)
2. drut samoosłonowy, warto, czy sobie odpuścić i od razu inwestować w butle
Zastanawiam się nad zakupem takiej maszynki:
http://allegro.pl/item888210816_okruch_ ... odnic.html
Honda CRX - kochamy ją za to, za co inni nienawidzą.
bester dobra firma jeżeli chodzi o spawarki ,do blach samochodowych wystarcza jeżeli chodzi o rzeczy typu tłumik ,zapomnij (mało precyzyjna spawarka) w dodatku bez płynnej regulacji posuwu drutu ,butla koniecznie (uniknięcie porowania spoiny)
jak zrobi się pogoda to wkleje zdjęcia ,moto yamaha ale chyba będzie honda do kompletu hehe