osotani raz o cieknacym dachu - prppozycje
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

szopski
Forumowicz

przez szopski » 2005-10-26, 11:50

jeżeli wode macie na tylnich siedzeniach bądź widzicie że kapie wam w okolicach siłowników tylnej klapy to uważam że jeste to na 99% spryskiwacz tylniej szyby ponieważ ..... woda kapie na podłużną listwę na której jest lampka i rozplywa sie w jedną i 2 stronę .... czasami mozemy jeszcze zobaczyć że na łączeniach tej listwy już z plastykowymi obwódkami na tylnie boczne szyby też pojawiają sie jakieś kropelki .... ale i tak częsc wody przeleci dalej no i tak spływa po plastikach i najbliższy otwór i przetłoczenie to własnie przy silownikach ... a ten 1% to obstawialbym uszczelke albo źle ustawioną klapę ...

najprostrze sprawdzenie ... wyciągamy spryskiwacz szeroka taśma klejąca i zaklejamy otwór i lejemy całe auto na maxa wodą ... :) pozdrooo

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-10-26, 14:34

a ile os ma pisac ze sprywkiwacz ma szczelny i ze kapie inna droga? gdyby to byl tylko problem spryskiwacza to temat nie bylby tyle razy walkowany.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2005-10-26, 15:13

ok wiec umnie tak:
leci prz mocowaniach klapy. (mikroskopijne pekniecia sa i leci naamorki)
leci od lamp jak jest uszczelka spraciala.
leci przy kierunkach tam gdzie jest mocowanie zderzaka z boku.
leci przy glownej uszczelce glownej bagaznika.
TAJPAR in da haus

AVENGER
Forumowicz

przez AVENGER » 2005-10-26, 18:47

A sprawdzailiscie moze to co mowilem :ok:

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2005-10-27, 02:22

Ja ostatnio zlokalizowałem bo jeździłem bez podsufitki. Lało się z rynny pod szyberdachem bo wężyk odprowadzający wode był zamulony na dole. Wcześniej też widziałek kropelki koło lampki ale wydaje mi się że to własnie przelewało się przez tą rynne od szybera.

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2005-10-27, 20:55

AVENGER napisał(a):Jesli cieknie wam w bagazniku i niemozecie zlokalizowac zrodla, a samochod jest po stluczce, to istnieje prawdopodobienstwo pekniecia dachu w: (postaram sie jak najlepiej)

Idac wzdloz listwy dachowej odprowadzajacej wode w kierunku tylu samochodu, listwa sie konczy i jest pionowe zejscie w dol. W rogu tego zejscia szukajcie miniaturowych pekniec.
Ja tak mialem.

Objawy ktore wystepowaly u mnie:
-kapalo kolo tylnich lamp
-kapalo kolo mocowania silownika
-kapalo w miejscu plastikow dachu
(zaleznie od pochyleniea terenu w jakim stal samochod)

Nie koniecznie po stluczce. Nie ma co ukrywac, jak samochod jezdzi kilkanascie lat po naszych dziurach czesto na twardym zawiasie, czesto bez jakichkolwiek wzmocnien budy czy nawet rozporek to sie zaczyna rozchodzic powoli. Widac te uszczelnienia przy dachu leca w pierwszej kolejnosci. Moj crx nie mial zadnego dzwonka a leci sobie czasem woda :)
A drugi crx jezdzil przez 14 lat po rownotkich drogach na seryjnym zawiasie to nie dosc ze nic nie leci to nawet nie skrzypi :)

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2005-10-29, 09:34

Chłopaki taki juz urok crxów, ze czasmi sobie pokapie na tylna kanapę ;)
vtec...:)

nitro666
Forumowicz

przez nitro666 » 2005-10-29, 12:10

w moim crxie po ostatnim ulewnym deszczu mogłem chodować rybki w bagazniku =] moje zdenerwowanie bylo tak wielkie ze zdjołem wszytkie plastixy z tyłu i jak sie okazało rurka odprowadzająca wodę poprostu się zsuneła z rynienki =) od tego czasu nic nie przecieka :rotfl:
NiTrO

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2005-10-30, 12:31

No problem widze o kazdego :) U mnie byl wlasnie takowy jak koledzy tez wspominali, koneic listwy dachu i zejscie w dol i wlasnie tam byla mala dziurka. Szkoda ze wczesniej nie znalazlem tego forum i szukalem chyba z 4 dni a co h...... lataly przy tym i silikonu poszlo+ poxyliny to inna sprawa :) Zachcialo nam sie CRX to mamy :D ale i dobrze przynajmniej jest co robic :)
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

Vandall
Forumowicz

przez Vandall » 2005-10-31, 02:44

W akcie desperacj zaspawałem spryskiwacz- niepomogło (może trochę)
Przeczysciem weżyki od odopływów- niepomogło (może troche)
sprawdziłem czy zbiera sie woda w rynnach od szyberdachu- niezbiera.

Pozostała mi jeszcze tylko akcja silikon i podklejenie dwuch uszczelek biegnących wzdłuż auta na dachu.

Po tych wszystkich wymienionych poprawkach (poza silikonem na dachu), dalej cieknie-wydaje mi sie ze mniej ale mimo wszystko gdzies jest wciąz dziura.

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2005-10-31, 08:47

podsumowanie...

- podkleic stare uszczelki tylnych lamp silikonem lub zrobic nowe uszczelki
- podkleic silikonem uszczelke klapy tylniej
- sprawdzic ulozenie klapy
- podkleic (uszczelnic) spryskiwacz tylniej szyby
- podkleic silikonem listwy dachowe
- udroznic kanaly splywowe szyberdachu i sprawdzic ich laczenie z kolankami dolnymi
- sprawdzic mikro pekniecia dachu od spodu
- sprawdzic poprawnosc wklejonych szyb bocznych

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2005-11-01, 13:58

A ja stawiam na listwy idace na dachu na samym koncu tak jak bylo u mnie na 99% to bedzie to.
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

Fidel
Forumowicz

przez Fidel » 2006-08-08, 20:49

ej moglby mi ktos powiedziec jak te listwy biegnaca wzdluz dachu sa mocowane? one sa jakos przykrecane od srodka czy przyklejane czy cos? wystarczy je podwazyc i wyrwac?

bo zlokalizowalem juz zrodlo przeciekow (kapie mi przy mocowaniach silownikow od klapy) wlalem duzo wody do szyberdachu i nic sie nie nazbielalo ale wystarczylo pare kropli na listwy a z silownikow juz kapalo

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-08-08, 20:57

wystarczy podważyć. pewnie się pogną ale sie tym nie przejmuj da się wyprostować. i ciągij ile sił :) najlepiej zacząć od tyłu auta bo z przodu wchodzą pod uszczelkę przedniej szyby (a przynajmniej powinny)
"I'm forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high
They reach the sky
And like my dreams they fade and die
Fortunes always hiding, I've looked every where
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!"

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2006-08-08, 21:00

to jest zalozone na wsowke,w tylnia strone przesun.]a co do cieknacego to ja niemam spryskiwacza te niby mikro pekniecia brak,umnie moze tylko przez uszczelke klapy,

Poprzednia strona   Następna strona