". Nie zakładał bym gdyby nie chęć pojeżdżenia 2x więcej na 2x tańszym gazie :/ Chociaż tęskni mi się do jego zrywności i dynamiki jaką miał przed założeniem instalacji
No ale do rzeczy...
Po założeniu instalacji było wszystko ok przez jakiś miesiąc. Później (nie wiem czy to była przyczyna dzisiejszych problemów) zaczął mi siadać akumulator. Okazało się że alternator jest do regeneracji. No i właśnie... Po prawie kompletnym rozładowaniu akumulatora (alternator już wtedy nie ładował) rano ledwo co odpaliłem i ruszyłem do elektryka. Wtedy stała się dziwna rzecz. Jechałem na gazie i nagle przełączyło mnie na benzynę
i nie dało rady jechać na gazie (dojechałem na benzynie). Elektryk wyjął alternator, okazało się że jest cały ok tylko szczotki do wymiany. Wymienił je, skasował 100zł i szczęśliwy wróciłem do domu (już bez przygód z gazem). Pojeździłem jakiś tydzień czasu kiedy zaczęło się dziać to samo co podczas trasy do elektryka. Opiszę Wam w miarę dokładnie co się dzieje: ...
Kiedy rano jest zimny silnik to na trasie jakiś 10km po mieście nic się nie dzieje, chociaż czasami nie ma tak jakby zasilania na instalacji gazowej, tzn. nie pali się dioda że mogę przełączyć na gaz. No a jak już się przejedzie te 10-15km lub jak silnik się rozgrzeje to nagle jest jakby odcięcie zasilania z instalacji gazowej i przełącza na benzynę. Później to już różnie bywa, przełączy się czasami ponownie na gaz i da się przejechać kolejne 10-15km a czasami kompletnie wariuje że przełącza non stop gaz-benzyna i benzyna-gaz :/ Najczęściej się przełącza jak po tych 10-15km dojeżdżam do świateł i zatrzymuję się.
Z tego co mogłem już wymienić to na pierwszy ogień poszło u gazowników:
- nowy przekźnik od komputera Hondy
- nowy komputer od gazu (tzn. to coś co steruje gazem)
- nowy przełącznik benzyna-gaz
- bezpieczniki od elektryki gazowej
Gazownicy sugerują sondę lambda lub cewkę zapłonową ale to raczej bez sensu patrząc na objawy.
Moim zdaniem jest to czujnik temperatury który może czasami puszcza błąd (np. o niskiej temp. mimo że silnik jest gorący) i inst. gazowa odłącza dopływ gazu ze względów bezpieczeństwa. No ale to będę mógł sprawdzić w środę dopiero bo gazownicy wyłączą mi całkowicie w gazie opcję uwzględniania temperatury do przełączania gaz-benzyna.
Napisałem małą lekturkę ale mam nadzieję że ktoś będzie mógł pomóc i coś zasugeruje
Pozdrawiam, kamilos.