problem z obrotami i konikami
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

majkel
Forumowicz

problem z obrotami i konikami

przez majkel » 2005-10-29, 20:42

Witam mam taki problem i jakoś nie moge dać sobie z nim rady moja niunia ma silnik Zc1 no jak by nie było ponad 100 kucy ale co do czego wychodzi na to że jak jest ze 70 do bedzie dobrze a mianowicie ściągnołem jakieśtam filmiki i co sie okazało że strasznie wolmo wchodzi na obroty a jak zobaczyłem na filmikach wskazuwke chce wyrwać no i chyba tak powinno być druga sprawa jest problem nawet z cin cin 1100 :( :cry: sprawdziłem praktycznie wszystko i niemam pojęcia co tu zrobić ostatnimi czasy jakieś 1000 km. temu zrobiłem cały remont silnika no i sie wku..... bo tak naprawde nic sie nie zmieniło czy możę ktoświe czym to idzie że biedna powoli wkręca sięna obroty dosłownie jak by jom cośtrzymało aha i jeszcze jedno wylukałem jak gasze silnik to zaraz po słychać gdzieś od kolektora ssącego zasysane jeszcze powietrze tak jak by się robiło zbyt wielkie podciśnienie gdzieś w kolektorze albo cholera wie gdzie jak macie jakiśpomysł podpowiedzcie bo niemam pojęcia czego szukać bo silnik to raczej napewno nie, możze podciśnienia może komp ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-10-29, 20:58

ze syczy jak wylaczysz to chyba normalne. zauwazylem ze slychac to u kazdego kto stozek zalozy. tyle co moge powiedziec
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

majkel
Forumowicz

przez majkel » 2005-10-29, 21:04

dzięki serdeczne kawałek do przodu tylko nadal zostaje problem z tymi obr. dziś praWIE 4 godziny walczyłem z miernikiem przy mojej niuni i nic nie znalazłem :(

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-10-29, 22:13

remont tzn co robiles?
syczy zawsze tylko czasmai slychac czasami nie.
obstawiam, kompa, aparat zaplonowy, zle ustawiony rozrzad (!)-czesto po dlubaniu przy silniku sie zdarza, lub ogolny zly stan silnika, napisz ile mniej wiecej sekund masz do 100km/h i czy na luzie wskazowka wchodzi na czrwone pole ja dasz do dechy, czy silnik przerywa, kopci itd. itd.

majkel
Forumowicz

przez majkel » 2005-10-30, 14:31

to znaczy wymieniałem wszystkie uszczelki ,panewki na korbowodach pierścionki szlifowałem zawory ,i chodzi o to że przed czy po wymianie nie daje się odczuć żadnej znaczącej zmiany delikatnie tylko silnik lepiej chodzi ,wchodzi na czerwone pole bez problemu nie przerywa i nie kopci ,a ile dokładnie ma do 100 to napisze jak sie uda wieczorkiem . a wszystko zaczeło się tamtm zimom pewnego razu rano chciałem odpalić no i był delikatny problem odpalała od pierwszego razu a od tamtej chwili trzeba było troche pokręcić acha i jeszcze jedno jak jest zimniutki to daje się wyczuć przez pierwsze 3 do 4 minut że ma durzo większą siłe a jak tylko sie troszke nagrzeje to jest lipa ,acha i wczoraj doszedłem do tego że w tej puszce co są pompki podciśnieniowe do sterowania jest taka jedna oznaczona "Air Valve " powinna dostawać napięcie podczas wciskania pedału gazu i dawać dodatkowe powietrze "accelerator pedał released " a tu raz daje raz nie i nie wiem o co chodzi a sterowany jest przez kompa .hmm może za głęboko szukam może jest cośprostego a ja szukam niewiadomo czego poprostu mnie hu...... strzela :wrrr:

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-10-30, 16:30

kukus napisał(a):ze syczy jak wylaczysz to chyba normalne. zauwazylem ze slychac to u kazdego kto stozek zalozy. tyle co moge powiedziec

Skoro tak to wytlumacz mi dlaczego u mnie po wyczyszczeniu przepustnicy regulacji wolnych obrotow plus zaworow syczec przestalo?! Dzwiek zupelnie zniknal, mimo ze wczesniej byl bardzo wyrazny.. Nikt nie potrafi mi odpowiedziec na pytanie dlaczego tak sie stalo, a troche mnie meczy mysl ze moze jest cos nie tak, tylko co skoro nikt nie wie?!

Wracajac do tematu moze kolega ma zapchany katalizator albo cos w tym guscie..
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-10-30, 23:19

ja mysle ze syczy zawor odpowietrzenia korbowodu jesli takowy jest, mialem w fiescie taka sytuacje ze auto po wylaczeniu jakies 2-3 sekundy poprostu gwizdalo, szczegolnie w zimie, byla sobie taka piszczalka i jusz, w z5 mam jak jest zimno podobnie ze slychac syk powietrza, nie che mi sie szukac przyczyny bo wiem ze w 1,3 endura-e znalazlem i wygladalo na to ze wsyztko jest ok, a dzialo sie tak praktycznie od nowosci.

majkel
Forumowicz

przez majkel » 2005-10-31, 00:23

u mnie to syczenie to wygląda na to że wypełnia się resztka podciśnienia w kolektorze ssącym przez dysze wolnych obr. tak mi sie bynajmniej wydaje no bo co innego mogłoby to powodować a jak sie ciśnienie wyruwna to jest cisza no ale skoro silnik zasysa powietrze a silnik chodzi na wolnych obrotach no to chcąc czy nie to podciśnienie chyba będzie się wytwarzało ,a wracając do tematu to niemem katalizatora ,a rano będe jeszcze sprawdzał ciśnienie paliwa bo dowiedziałem sie że możę czujnik ciśnienia dostał i nie dostaje odpowiedniej dawki paliwa w odpowiednim czasie i to jest powodem

SuproTec
Forumowicz

przez SuproTec » 2005-10-31, 14:43

Jesli chodzi o to syczenie po wyłaczeniu silnika to miałem taki sam problem w seicencie, pojechałem na gwarancje i wymienili pompe hamulcową, jakas tam uszczelka poszła i po zgaszeniu silnika uciekało powietrze z pompy... twradniał pedał hamulca ... moze to byc to.

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-10-31, 16:45

witka...

zacznij od sprawdzenia ciśnienia paliwa na listwie wtrysków...bez tego nie da rady iśc dalej...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

majkel
Forumowicz

przez majkel » 2005-11-21, 22:44

Witam sprawdziłem ciśnienie paliwa no i wyszło że na wolnych jest około 2 a jak wciskam pedał gazu dochodzi do 3 więc chyba jest oki ale jeszcze zrobie jeden eksperyment wywale na kanale 2rurek i zobacze co bedzie wtedy z samym kolektorem wydechowym możeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee pomożeeeeee :cry:

marcin.em22
Forumowicz

przez marcin.em22 » 2005-11-23, 19:33

hmmm moim zdniem tez moze byc pompa paliwa za slabe cisnienie byc mzoe daje .. i ten katalizator !! ja mialem zapchany to mnie punto brało ... usunełem go i wszystko ok BYŁO moze byc filtr paliwa tez ... przy jezdzie moze mu brakowac tego paliwa .. od tego zaczac .. hmm moze tez gdzies od kolektora ssacego brac fałszywe powietrze..

wonski
Forumowicz

przez wonski » 2005-11-23, 20:42

nie wiem ale jeśli byłaby to pompa to obiawem nie byłoby brak mocy tylko przeruwanie i szerpanie przy dodawaniu gazu.nad filtrem mógłbym się zastanowić(ok.50zł) ale też nie jestem pewien. _TrotyL_ dobrze mówi.jest wielkim prawdopodobieństwem złe ustawienie rozrządu. sprawdz ile masz do setki to porównamy.Ja też mam 1 gena :diabelek:
POWRÓT DO KORZENI CHCĘ 1 GEN!!! :)
SPRZEDAM CZĘŚCI DO CIVIC V GEN
blok i głowica d16z5
SZYMANY
et 15.527s
było mokro :/

majkel
Forumowicz

przez majkel » 2005-11-28, 09:26

narazie niemam jak sprawdzić ile mam do 100 ale jak tylko bedzie taka możliwość to zaraz napisze na dzień dzisiejszy to mi sie skończyły pomysły ale jeszcze będe dogłębnie sprawdzał rozżąd i zobaczymy co będzie nagrałem filmik jak wchodzi na obroty i przy najbliższej okazji postaram sie go zamieścić