Witam, co jakiś czas odkręca mi się śruba od koła pasowego, próbowałem ją już zakręcać na różne sposoby, zrobiłem nawet z kolegą blokadę koła pasowego do porządnego dokręcenia i dzisiaj znowu to samo :/ Zakleiłem ją nawet ostatnio klejem !! Ma ktoś jakiś dobry sposób na zabezpieczenie tej śruby przed odkręcaniem?
Ja mam świetny sposób, bo miałem to samo, raz mnie w czasie jazdy koło pasowe wyprzedziło, były jaja... A sposób? Wytoczyć nową śrubę, lub jeśli uda Ci się to zakupić NOWĄ! Bo stara już wyjebana jest i się luzuje. Jak swoją wkręcałem, to całą w palcach, tylko "dobicie" kluczem, a wytoczoną musiałem wkręcać całą kluczem...
No chyba jedyne wyjście :/ Myślałem zeby ją w jednym miejscu chwycić spawem do koła pasowego, ale jak to potem odkręcić, trzeba by się dremlem męczyć..
ta sruba nie ma prawa sie zluzowac jak jest porzadnie dokrecona, blokada kola pasowego i klucz (duza grzechotka) i metrowa rura, do oporu dokrecasz i nie ma bata sie obluzowac!! mozna tez specjalnym klejem do gwintow dodatkowo posmarowac
pozatym srube dokrecasz w prawo a kolo na zapalonym silniku chodzi w lewo- znaczy samosiedokręca i zaciska - dowalic ile sie da ta sruba jest cholernie twarda
tez mi sie kiedys odkrecilo i teraz jestem mocno na to wyczulony
No mi kiedyś koło wyleciało podczas jazdy na trasie !! to była masakra :/ Szkoda że dopiero teraz zrobiłem blokadę koła pasowego, wcześniej dokręcałem z jakimiś śrubokrętami i prętami powsadzanymi w otwory w kole :/ No cóż, człowiek sie najlepiej uczy na własnych błędach ..
ewentualnie dociągnij ją sobie a później załóż na klucz jakaś rurę i uderz parę rady młotkiem w końcówkę przedłużki. Skoro da się w ten sposób czasami odkręcić koło to dokręcenie powinno działać na tej samej zasadzie
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway
nie no chyba sama sie nie dokręci bo koło pasowe jest blokowane przez klin więc nie wykonuje ruchu względem wału a śruba ma chyba za malą średnicę żeby jakaś siła ją dokręcała porządnie. Chyba, że o czymś nie wiem
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway