Co o tym sądzicie??
Tutaj zamieszczajcie linki do ogłoszeń z internetu - może ktoś coś wie na temat danego samochodu...

BiG BoSs
Forumowicz

Co o tym sądzicie??

przez BiG BoSs » 2005-10-28, 12:08

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C610234

Witam !!
Ostatnio sporo mysle nad zmiana auta głównie chodzi mi o VTECA :rotfl: ale nie koniecznie EE8 i znalazlem tekiego Civica (mam wsumie podobnego ale nie VTECa)
Co sadzicie o takiej Hondzie jak sie sprawuje z B16?
Czy takie Civic bedzie szybszy od mojej ED9??

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2005-10-28, 12:14

Niezla cena , a czy mi sie wydaje czy ona ma JDMowy licznik ?
Trdno mi sie wypowiedziec o szybkosci tego furaka ale wydaje mi sie jednak ze ed9 nie dalo by z nia rady.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-10-28, 12:23

Jesli ten cif jest naprawde w takim super stanie jak jest napisane to ja bym zamienil cerke na cos takiego (mysle ze bedzie wciagac ED9 bez wiekszego problemu).. Co do JDMowego licznika to chyba nie, wersje SiR (b16 dohc v-tec) takie mialy :)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

rudzinski
Moderator

Re: Co o tym sądzicie??

przez rudzinski » 2005-10-28, 12:26

BiG BoSs napisał(a):Co sadzicie o takiej Hondzie jak sie sprawuje z B16?

oj bedzie szybszy i nie masz co sie zastanawiac. ARTX ma tez takiego :ok: zaraz mu podrzuce ten temat ;)

ARTX
Forumowicz

przez ARTX » 2005-10-28, 12:31

Co sadzicie o takiej Hondzie jak sie sprawuje z B16?

ten Cif ma rewelacyjna cene wiec trzeba go sprawdzic dokladnie, za taka bude 97r trzeba dac za super stan u nas ok 25k :rotfl:
co do szybkosci to ED9 nie ma zupelnie szans a i jak ten silnik jest zrowiutki to EE8 tez bedzie mialo problemy..

Niezla cena , a czy mi sie wydaje czy ona ma JDMowy licznik ?

licznik jest seryjny Europejski

BiG BoSs
Forumowicz

przez BiG BoSs » 2005-10-28, 12:34

Wsumie to mysial bym spylic swoje Ed9 i takiego samego Civika 1.4 ;)
I chyba wybiore sie w niedziele na Giełde
:)

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-10-28, 12:55

Coooo..?? Mam dwa takie cify pod domem wlasnie 1.4iS i szczerze mowiac w zyciu bym sie na cerke nie zamienil, B16A to co innego, ale napewno nie D14Z..
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

BiG BoSs
Forumowicz

przez BiG BoSs » 2005-10-28, 15:37

na tego 1.4 to mnie ojczulek podpuszcza zebym go sobie zostawil a Ceerke sprzedał fakt ze tam jest prawie full opcja ale Crx to Crx :D
Ale na tego B16 to bym sie skusił :cry:

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-10-28, 16:57

Czytajac ten temat .. moze zle Was zrozumialem.. ale nie mowicie chyba o tej wersji civic`a..
Pozwole sobie wkleic artykul .. z jednego forum streetracingu:

„Czarna wdowa”

Specjalne, wyjątkowo mocne, bądź też bogato wyposażone wersje samochodów, często oznaczane są przez producentów symbolem wyróżniającym je spośród szerokiej oferty wersji silnikowych i wyposażenia wnętrza. Trzydrzwiowy model Hondy Civic szóstej generacji, która produkowana była w latach 1996-2000, oferowany był w dwóch wersjach oznaczanych jako Type R oraz Type S.

Type R był najmocniejszą wersją tego samochodu. Owiany legendą i praktycznie niedostępny w sprzedaży na rynku wtórnym, jest marzeniem szerokiej rzeszy fanów motoryzacji. Między innymi dzięki znacznym modyfikacjom mechanicznym podnoszącym moc silnika, innym przełożeniom skrzyni biegów oraz typowo sportowemu zawieszeniu, Type R kojarzony był raczej z samochodem przygotowanym do użycia w sporcie, ale z homologacją dopuszczającą go do ruchu ulicznego. Twardy, głośny i mało komfortowy, miał przeciwwagę w drugiej ze wspomnianych wersji – Type S. W jej przypadku postanowiono postawić główny nacisk na komfort i bogate wyposażenie. Tak więc obok elektrycznego sterowania szyb i lusterek czy też wspomagania kierownicy, zainstalowana została klimatyzacja a tapicerkę wykonano w dwukolorowej tonacji ze skóry i zamszu. Z takim oto egzemplarzem przyszło nam się spotkać pewnego zimowego dnia...

Skromnie, acz gustownie
Wyposażeniem seryjnym wersji Type S było atrakcyjne wizualnie fabryczne ospoilerowanie. Składało się ono ze zderzaka z potężnym wlotem powietrza oraz zintegrowanej z nim nakładki przybliżającej optycznie samochód do nawierzchni, tylnego zderzaka również wyposażonego w spoiler oraz masywnych nakładek progowych optycznie wiążących w całość przednią oraz tylną część nadwozia. Dopełnieniem sportowego wizerunku była lotka dachowa o sporej powierzchni. Szukając pomysłu i sposobu na poprawę wizerunku, należało bardzo ostrożnie podchodzić do wyboru elementów stylizacyjnych dostępnych na rynku. Jak sam właściciel przyznał, jest ona bardzo uboga w efektowne a zarazem pasujące do wizerunku Hondy. Na pierwszy ogień powędrowała atrapa chłodnicy, którą zastąpiono produktem firmy Kamei. Doszukując się zmian, na pewno natkniemy się na tylną część nadwozia, w której to zmianom poddana została klapa bagażnika. Znajdująca się w niej wnęka na tablicę rejestracyjną przeniesiona została na zderzak, a miejsce po niej usunięto. Po wielu poszukiwaniach, właścicielowi nie udało odnaleźć ciekawych odpowiedników seryjnych zderzaków, więc zapadło postanowienie o pozostawieniu ich seryjnych. Ostateczną zmianą w wyglądzie zewnętrznym okazało się przyciemnienie szyb. Dla Marcina – właściciela Type S, tuning wizualny jest sprawą drugorzędną. Na pierwszym miejscu stawia sobie natomiast osiągi. W przypadku Hondy są one...

... godne pozazdroszczenia...
... dla właścicieli samochodów innych marek. Podnosząc pokrywę komory silnika dostrzec można sprawcę wyśmienitych osiągów. B16A2 - oznaczenie to podnosi tętno i wywołuje uśmiech na twarzy każdego znającego rodzinę jednostek napędowych japońskiego producenta. Dla nie zaznajomionych z tematem – spieszymy z wyjaśnieniem. Przez wielu znawców tematyki motoryzacyjnej jest to jeden z najbardziej udanych silników w historii motoryzacji. Z pojemności skokowej 1595ccm, dzięki czterem zaworom na cylinder i zmiennym fazom rozrządu uzyskano moc maksymalną 160KM występującą w zakresie obrotów niedostępnych dla wielu innych silników. Nie każdy silnik jest w stanie osiągnąć pułap 8000 obrotów na minutę oraz sto koni z litra pojemności w fabrycznym wydaniu. Gwoli ciekawostki – silnik wersji Type R jest pochodną modelu B16A2 i z tej samej pojemności osiąga aż 185KM mocy maksymalnej. Fakty te sprawiają, że należy schylić czoła przed skośnookimi inżynierami.

W przypadku rodziny silników serii B pozytywne efekty przynosi wymiana układy dolotowego i wydechowego na mniej restrykcyjne odpowiedniki. Idąc za tym stwierdzeniem, układ dolotowy został zastąpiony topowym rozwiązaniem firmy BMC. Carbon Box pozwolił na zwiększenie ilości powietrza zasysanego przez silnik. W przypadku układu wydechowego Marcin zdecydował się na produkty renomowanej firmy Supersprint. Obok kolektora wydechowego konstrukcji rurowej 4-2-1, pojawiła się komora rezonansowa montowana w miejscu katalizatora, oraz w pełni przelotowa reszta układu wydechowego. Całość wieńczy końcowy tłumik firmy Revoltec, wykonany w modnym stylu z polerowanej stali nierdzewnej. Zabiegi te pozwoliły na subtelną poprawę osiągów oraz uzyskanie świetnego dźwięku w całym zakresie obrotów silnika.

Trakcja i prezencja.
Szybka a zarazem bezpieczna jazda wiąże się z odpowiednim przygotowaniem podzespołów zawieszenia i układu hamulcowego. Pierwszym krokiem w tym kierunku była wymiana seryjnych sprężyn zawieszenia na progresywne firmy H&R. Pozwoliły one na obniżenie nadwozia o około 30mm, co pociągnęło za sobą obniżenie środka ciężkości. Wraz z nimi zamontowane zostały amortyzatory KYB. Miejsce seryjnych obręczy zajęły szesnastocalowe felgi z lekkich stopów firmy OZ. Pięcioramienny model Hydra, swym stylem pasuje wyśmienicie do sportowej bryły trzydrzwiowego nadwozia Civica, a współpracujące z nimi opony Bridgestone Potenza o wymiarze 205/40 R16 przyklejają wprost pędzący samochód do drogi. Za sprawne hamowanie natomiast, odpowiedzialny jest układ hamulcowy zbudowany w oparciu o produkty firmy OMP. Przednie tarcze hamulcowe zostały zastąpione przez nacinane i nawiercane, natomiast klocki to wersja Road & Sport, wytrzymała na duże obciążenia termiczne, występujące podczas szybkiej jazdy i gwałtownych hamowań.

Wnętrze...
... jak już wspominaliśmy na wstępie, wyposażone jest w fabryczną tapicerkę w dwóch kolorach. Kontrastujący z sobą czarny i żółty świetnie przyciąga uwagę spoglądających na samochód, oraz komponuje się z czarnym kolorem nadwozia. Komfortowe fotele z wytłoczonym na oparciu logo Hondy świetnie spisują się podczas codziennego użytkowania samochodu. Aby w pełni odbierać wszelkie reakcje samochodu podczas jazdy, fotel kierowcy został zamieniony na kubełkowy, wykonany na indywidualne zamówienie. Nie odstępuje on na krok wystrojowi kolorystycznemu wnętrza. Tapicerskie obicia w żółtym kolorze odnaleźć można również na bocznych panelach drzwi oraz na mieszku dźwigni zmiany biegów. Punktem najbardziej przyciągającym wzrok jest jednak kierownica MOMO Millenium. Jej unikalny styl i perfekcyjne wykończenie zasługuje na szczególne uznanie.

Bez nakładu astronomicznych sum pieniędzy, bez zbytniej przesady w przeprowadzanych modyfikacjach. Podążając droga dobrego smaku i umiaru Marcin stworzył wyróżniający się w tłumie samochód, który oprócz indywidualnego stylu oferuje mnóstwo satysfakcji z ponadprzeciętnych osiągów. Spoglądając na zdjęcia, można dojść do konkluzji, iż mniej zmian, nie musi oznaczać wcale gorszego wyglądu...
Streetracing is not a crime
http://www.roadwarriors.pl/

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-10-28, 17:21

Hmmm, sam nie wiem, ale wg mnie w tych latach oznaczenie Type-S mialy cify 5D z silnikiem 1.8 16v dohc v-tec (B18) 172hp, co do 3D najmocniejsze (mowie tu o wersjach europejskich) bylo 1.6 16v dohc v-tec (B16) 160hp, ale w nazwie bylo zdajsie SiR a nie Type-R (dopiero cif VII gen. ma takie oznaczenie - 2.0 16v dohc v-tec 200hp) a wczesniejsze tylko zyskaly taki przydomek nadany przez uzytkownikow.. Oczywiscie moge sie myslic - nikt nie jest nieomylny ;)

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-10-28, 17:48

Ja to tylko skopowalem :)
Ale .. wedlug tego co piszecie .. nie wydaje mi sie mozliwym ... by civic .. o takiej masie .. nawet z silnikiem 160 HP mial szanse z seryjnym ED9..
Moze sie myle .. ale jechalem juz z niejednym civic`iem v-tec`iem .. i nie bylo tak tragicznie.
Streetracing is not a crime
http://www.roadwarriors.pl/

ARTX
Forumowicz

przez ARTX » 2005-10-28, 18:02

kejkej napisał(a):Hmmm, sam nie wiem, ale wg mnie w tych latach oznaczenie Type-S mialy cify 5D z silnikiem 1.8 16v dohc v-tec (B18) 172hp, co do 3D najmocniejsze (mowie tu o wersjach europejskich) bylo 1.6 16v dohc v-tec (B16) 160hp, ale w nazwie bylo zdajsie SiR a nie Type-R (dopiero cif VII gen. ma takie oznaczenie - 2.0 16v dohc v-tec 200hp) a wczesniejsze tylko zyskaly taki przydomek nadany przez uzytkownikow.. Oczywiscie moge sie myslic - nikt nie jest nieomylny ;)

oczywiscie, ze sie mylisz :rotfl:
Type S to civic 3D przewaznie mozna spotkac z lat 99-2000r lecz wczesniejsze roczniki tez wychodziły, w 5D tez było Type S ale nie wiem czy tylko na jakis rynek nie szedł.. tego juz nie jestem pewnien bo kiepska mam orientacje w anglikach 5D :blee:

Ja to tylko skopowalem

wiec powinienes wiedziec, ze ten opisywany CiViC to ex Syncro :ok:

Ale .. wedlug tego co piszecie .. nie wydaje mi sie mozliwym ... by civic .. o takiej masie .. nawet z silnikiem 160 HP mial szanse z seryjnym ED9..

ED9 połyka bez najmniejszego problemu :) mam civica coupe z silnikiem B16A2 i szczerze to jedyne iVT ktore mnie objechało do tej pory to ARVida lecz do dwojki szlismy rowno.. mam tez civica takiego jak w opisie/linku i tez ED9 nie ma najmniejszych szans, nie wiem jakby bylo z EE8 ale mysle, ze juz bym polegl troszke bo mam klime i katalizator bo to jest calkowita seria, to tyle w tym temacie :rotfl:

BiG BoSs
Forumowicz

przez BiG BoSs » 2005-10-29, 08:33

kiedys byl na allegro Type S buda taka jak na linku cena ok 30 tys zl w zeszłym roku :D

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2005-10-29, 21:04

Powiem Wam, że po zobaczeniu tego ogłoszenia mocno zacząłem myśleć...:)
Ale szkoda by mi było EE8 bo jednak to nie to samo, nie raz jechałem z takim i to niby po modyfikacjach a i tak dość znacznie w tyle zostawały...
moim zdaniem jest tak, ze jednak EE8 to EE8 - nie jest to auto komfortowe, rodzinne tylko sportowe a civic juz bardziej na komfort jest nastawiony, ma bogate wyposażenie co kusi ale z drugiej strony waży swoje i myśle, że nawet po jakiś tam zabiegach typu dolot, wydech itp. będzie dostawał baty od dobrego EE8 z tymi samymi drobnymi zmianami...
A tak wogóle to chyba jest okazja, co? Bo raczej normalnie po tyle nie stoja... ale trzeba jescze doliczyć opłaty... Ciekawe czy faktycznie dobry stan czy jakas podpucha i lipa faktycznie.... Ogladął go już ktoś?
vtec...:)

ARTX
Forumowicz

przez ARTX » 2005-10-29, 22:51

ale z drugiej strony waży swoje i myśle, że nawet po jakiś tam zabiegach typu dolot, wydech itp. będzie dostawał baty od dobrego EE8 z tymi samymi drobnymi zmianami...

szkoda, ze mieszkasz tak daleko bo
civic juz bardziej na komfort jest nastawiony

i to jeszcze w coupe w serii miałbys ciezko.. ;)

moze kiedys na zlocie.. ;)