generalny remont rexa

elmer
Forumowicz

przez elmer » 2009-09-24, 11:50

No myslalem, ze kwestia wyboru czy remontowac czy kupowac drugiego niepewnieka juz dawno zostala rozwikłana. Pewnie, ze lepiej zorbic remont tego co sie ma niz kupowac nie do konca pewnny inny silnik. No chyba, ze wiesz na 100% co to za silnik.

Wogole zeby na wstepie oszacowac ile siana potrzeba na to co chesz zrobic trzeba rozwazyc nastepujace rownanie:

Koszty założone części + ok. 40% kosztów części + cierpliwość, zdolności manualne, czas, odpowiednie zaplecze techniczne = powinna byc radosc z wykonanych czynnosci i efekt koncowy dobry.

Sam bedziesz robil remont silnika i reszty, czy bedziesz to zlecał komus ? No sama robocizna w warsztatach często przekracza koszt samych części i materiałow uzytych do naprawy.
ED9 --> ...

kulek34
Moderator

przez kulek34 » 2009-09-24, 12:38

harold85 oczywiscie ze warto wymienic na inny motor ,jesli ierzesz go od pewnego sprzedawcy np chinczyka koszt to okolo 1200-1500 zl i gwarantuje ci ze silnik posmiga,remontowanie hmmm wystarczy poczytac co sie dzieje po remoncie i jakie sa problemy,jesli nie robi tego czlowiek ktory ma mega pojecie lepiej sobie odpuscic bo wydasz 2 -3 tys i bedziesz płakal.
co do blacharki czytaj posty uwaznie janapisalem ze koszt tylnych nadkoli wykonany profesjonalnie to okolo 800zl z lakierowaniem samych tylnych blotnikow
koszt samych progow tz nakladek poszycia progu to od 70-90 zl w gdansku do tego trzeba doliczyc wstawienie i lakierowanie.koszt lakierowania calego wozu w trojmiescie to okolo 250 zl za elemecik czyli calosc majaca 12 szt łatwo obliczyc.
moje zdanie w bude warto inwestowc i robic remoncik silnik niet. ;)

czingis
Moderator

przez czingis » 2009-09-24, 13:00

kulek34 napisał(a):moje zdanie w bude warto inwestowc i robic remoncik silnik niet.

ja jestem z kolei przeciwnego zdania. Jeżeli traktujemy budę jako elementy blacharskie, to pod warunkiem, że nie wpływa to na bezpieczeństwo podróżnych (przerdzewiałe nadkola, mega dziury w progach), to wszystkie otarcia, wgniotki na karoserii mnie nie interesują.
Co do silnika popieram zdanie elmer'a. Jak masz pewnego mechanika to rób remont raz, a porządnie.
Ale z moich doświadczeń najwięcej frajdy daje dobrze zrobione zawieszenie. :ok:

Coligen
Forumowicz

przez Coligen » 2009-09-24, 21:50

Jestem mechanikiem od kilku lat pracuje na dobrze wyposażonym warsztacie i codziennie mam odczynienia z silnikami zawieszeniami itd. Kupiłem mojego rexa w średnim stanie i sam go doprowadziłem to porządku, sam wymieniałem rozrząd i jak do tej pory nie ma żadnych problemów. Przez jakiś czas zastanawiałem się nawet nad tym żeby napisać na forum ze jestem mechanikiem i mogę zawsze cos komuś naprawić za przystępną cenę. Jeśli chodzi o budę to pospawać to dla mnie żaden problem, najgorzej z pomalowaniem, bo po prostu nie mam gdzie tego zrobić

elmer
Forumowicz

przez elmer » 2009-09-25, 09:10

kulek34 , nie uwazam sie za mega mozga, a remont silnika sam przeprowadziłem (uszczelniacze zaworów, szlif i honowanie bloku, tloki panewki inne pomiary etc etc, regulacje) i silnik sobie chodzi juz poki co 3,5tys km z pozytywnym skutkiem. A na remont wydalem ok 1500zl. Z tym, że czesci szukalem dobrych w najmniejszej cenie co zajelo mi troche czasu.
Coligen, budowa napedu rozrzadu w Rexie nie nalezy do skomplikowanych. Masz tylko jeden pasek, rolke, pompe i dwa kolka rozrzadu. W silnikach widlastych czy w innych rzedowych gdzie masz juz dwa paski sprawa troche sie komplikuje, ale tez jest do zrobienia. Ogolnie remont silnika to nie tlyko wymiana rozrzadu. Z reszta bedac mechanikiem pewnie masz dostep do hurtowni, gdzie moglys taniej poszukac czesci...
ED9 --> ...

Poprzednia strona