Strzela gaz pomóżcie :/
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-10-17, 21:02

a producent w manulau zapewnia ze nie ma szans na wybuuuuchy :) juz nic nie mowie ;)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-10-18, 08:26

witka...

hehe ciekawe...daje na to gwarancję?? czyli że ponosi wszelkie koszty, jeżeli coś się uszkodzi tak?? jestem ciekawy...widzialem już blosa nie raz i widzialem jak strzelał wiec niech taki producent bajki sobie zatrzyma dla siebie...jeśli świece bądź kable W/N będą do bani...to nic nie pomoze...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

Mattiw
Forumowicz

przez Mattiw » 2005-10-18, 17:08

witam
niemam klapki i mi chodzi ale jednego razu zaczol zstrzelac zaczolem dochodzic do tego co to moze byc wymienilem wszytko0 co koledzy pisza ale dalej strzelał a poszło tu o mixser wiesz to to do ktorego jest podłaczony waz z gazem ktorym gaz miesza sie z powietrzem wymienilem koszta 50 do 70 zl i przestał wiec mozesz sprubowacd pozdro Matti
cera mam jezdze i nigdy nie przestane !!!!!!!!!!!!

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2005-10-18, 20:11

Ja jestem swiezo po zalozeniu GAZU do CRX II i fachowiec mi powiedzial ze jak bede mial kable szczelone to wlasnie bedzie sie dzialo jak u ciebie, sprubuj inne nzalozyc moze trafione kupiles bo i tak czasem bywa.
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

ICEMAN
Forumowicz

przez ICEMAN » 2005-10-19, 02:19

Witka!! Osobiscie nie mam gazu bo nie lubie ale czasem sie nad tym zastanawiam przy dzisiejszych cenach paliw.... Ale wracajac do tematu: kilka razy spotkalem sie z tym problemem i w kilku przypadkach okazalo sie ze swiece i owszem byly wymienione na nowe ale nie byly dobrane do gazu a jak wiadomo gaz ma troche inna temp zaplonu i przyczyna cofania sie plomienia byl poprostu samozaplon. Nie wiem jakie swiece Ty zalozyles ale jesli zalozyles takie jak zaleca producent to polecam sprobowac je wymienic na swiece do gazu. Pozdro!!

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-10-19, 07:42

Mattiw napisał(a):witam
niemam klapki i mi chodzi ale jednego razu zaczol zstrzelac zaczolem dochodzic do tego co to moze byc wymienilem wszytko0 co koledzy pisza ale dalej strzelał a poszło tu o mixser wiesz to to do ktorego jest podłaczony waz z gazem ktorym gaz miesza sie z powietrzem wymienilem koszta 50 do 70 zl i przestał wiec mozesz sprubowacd pozdro Matti

troszkę to dziwne, ponieważ mixer nie może się zepsuć...poprostu nie ma się co tam zepsuć...to odlew żelazny z dziurkami...moze poprostu był źle ustawiony w stosunku do przepustnicy, bądź kanały były zapchane...wystarczy przeczyscić i założyć...musi dzialać...coś mi się zdaje ze ktoś cię naciął na niepotrzebne wydatki...

co do kolegi ICEMENA...to gaz nie ma wyższej temp zapłonu...tylko wyższą temperaturę spalania...to dwie różne rzeczy...i jeszcze nie słyszałem, żeby przez świece ( o ile w ogole są sprawne) strzelało...chyba że ktoś założył świece wieloelektrodowe, wtedy jest jakiś tam mały procent szans ponieważ mieszanka może się nie zapalić od mniejszej - bo podzielonej na 3 lub nawet 4 iskry...

konkludując... wystrzały mogły być od niesprawnej świecy a nie od świecy nie do gazu...za wyjątkiem, o którym pisalem wyzej...oczywiscie 90 % wystrzałów pochodzi od niesprawnych kabli W/N...świece żadko się psują...bo poprostu się je częsciej wymienia...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

ICEMAN
Forumowicz

przez ICEMAN » 2005-10-19, 17:45

Dedmike masz racje poprostu popieprzylem pojecia. Oczywiscie gaz ma wyzsza temp spalania i wlasnie dlatego jest przyczyna samozaplonu poniewaz powoduje rozrzazenie sie elektrody czego skutkiem jest samozaplon i strzaly. A jak nie miales jeszcze stycznosci z takimi przypadkami to malo jeszcze widziales... pozdro!!

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2005-10-19, 19:28

Nie chce tu mieszac ale Dedmike jestes w bledzie co do sposobu pojawiania sie iskry na swiecy wieloelektrodowej ( jak to nazwales ladnie )
Widzisz, prad jest taki, ze zawsze idzie po najmniejszel lini oporu i w jednym momencie moze isc tylko i wylacznie po jednej elektrodzie a nie rodzielac sie czy jak to tam nazwac na kilka np 4
To jest zwykly chwyt reklamowy ze taka swieca daje wiecej pradu itp, ona jak dla mnie ma tylko dluzsza zywotnosc, poniewaz iskra zuzywa te elektrodke masy, ktora jest blizsza elktrodzie srodkowej i jesli sie szczelina powiekszy do odstepu wiekszego niz na innej to wtedy ta kolejna zasuwa prad
Takie male OT, przepraszam
Może i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyślnością

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-10-19, 22:00

ICEMAN napisał(a): A jak nie miales jeszcze stycznosci z takimi przypadkami to malo jeszcze widziales... pozdro!!

masz rację przecież dopiero od kilku lat siedze w temacie...ty napewno wiesz wiecej...

głupoty gadasz o tym rozżarzaniu...ale ok...

kubusiu...w takim razie to co widziałem a mianowicie iskra szła z 3 elektrod naraz to omamy moze tak?? być może byłem pijany..choć nigdy nie pije...a może uwierzyłem w ten marketing tak mocno ze to zobaczyłem...ehhhh

widze ze wiecie wiecej...i znacie się lepiej wiec pomóżcie koledze...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

ICEMAN
Forumowicz

przez ICEMAN » 2005-10-19, 22:36

Dedmike nie powiedziaslem ze znam sie lepiej i ze to co Ty napisales to brednie opisalem tylko przypadki z ktorymi ja sie osobiscie spotkalem a to Ty mnie zjechales ze tak nie moze byc a tak sie sklada ze kilka samochodow w zyciu naprawialem i wiem o czym mowie. Pozdrowionka od kubusia....

GELU
Forumowicz

dalej to samo

przez GELU » 2005-11-05, 13:30

Witam po dluzszej przerwie.No wiec jak pisze w temacie dalej to samo , ostatnio nawet rozebralem parownik i go dokladnie wyczyscilem bo dowiedzialem sie ze zbiera sie w nim jodyna czy cos :) tak samo postapilem z filterkiem gazu. Oprocz tego ze strezela na gazie sa tez dziwne klopoty na benzynie, mianowicie silniczek nie chce sie wkrecac na obroty ,przy gwalutownym nacisnieciu pedalu gazu dusi go jednak gdy powoli wprowadzimy go tak na 4tys rpm to juz sie ladnie kreci znaczy od 4 w gore czyli jazda mozliwa jest tylko na wysokich obrotach.Ten objaw ujawnil sie jeszcze wczesniej niz zaczol strzelac gaz wiec benzynki nie uzywalem i smigalem caly czas na gazi ale moze tu gdzies tez jest jakis problem ktory to wszystko kumuluje.Ostatnio przyspieszylem tez maxymalnie zaplon i odziwo to troche pomoglo da sie jezdzic oczywiscie umiejetnie naciskajac pedal gazu(nie gwalutownie) ale co to za jazda pod maska taka moc a jezdzi sie jak polonezem :( zastanawialem sie czy to czasami nie walnela podcisnieniuwka ale sam nie wiem;/ A teraztroche o silniku:jest to przekladka bo w 1 generacji chyba nie bylo takich obecnie jak juz pisalem D16A7 czyli silnik okolo 1990 roku a nadwozie z 83 aparat zaplonowy zalozony od 1.5 nie podlaczona sonda lambda i silniczek krokowy mimo tego po zakupie tego samochodu wszystko smigalo jak trza :) zastsanawiam sie czy komputer mogl zostac ze starego silnika czy to jest ten od d16a7 ? No wiec jezeli jeszcze ktos ma jakies pomysly co mu zobic zeby bylo lepiej to czekam pozdrawiam. :)

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2005-12-05, 21:39

Zmien swieczki i kable jak nic nie da pozycz od kogos aparat zaplonowy i sprawdz czy jest lepiej. Doslownie taka sama sytuacje mialem w Ibizie. Po wymianie w/w elementow wszystko gralo pieknie. Dedi duzo prawdy w tym co piszesz, ale czyz nie mozna tego z kulutra jakos przekazac ? tylko z ryjem zaraz na kolegow. Troche kultury i szacunku sie nalezy chyba co nie ?

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2005-12-06, 01:19

Jedynym rozwiazaniem to !! jezdzic na benzynie !! nie poto chiniole sie meczyli zeby taki silnik zamulac !!
pozdro (crx w gazie to jak baba w okresie !!)
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-12-06, 08:11

hehe...nikogo nie zjechałem bo nie mam nic do wypowiadających się osób...tylko do przekazywanych przez nie treści...a to już inna sprawa...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-12-06, 11:21

Ps. Pytanie .. Nie masz przypadkiem klopotow .. z duzym spalaniem ? bo dziwi mnie .. co za mechanik montuje gaz nie podlaczajac do kompa .. chociazby tego co steruje gazem sondy lambda.
Przypadek mialem identyczny majac vw golfa II. Tez jakis pajac zamontowal gaz, a zapomnial ze istnieje cos takiego jak sonda. objawy ? spalanie okolo 20 l. Po dalszej eksploatacji ukazal sie jeszcze jeden problem.. w golfach jest cos takiego jak przeplywomierz powietrza (w hondzie zastepuje go .. to cale PGM-FI) sterujacy mieszanka paliwowo powietrzna. Okazalo sie, ze ow przeplywomierz (komputer sterujacy nim) nie byl w ogole podpiety co dawalo rezultaty strzelania w filtr czyt. zbyt bogatej mieszanki, do tego stopnia .. ze kilkukrotnie wymienialem filtr wraz z obudowa i przeplywomierzem, bo rozwalilo w drobny mak.
Nie wiem czy dobrze to strescilem, w kazdym razie moze cos z tego Ci sie przyda.
Streetracing is not a crime
http://www.roadwarriors.pl/

Poprzednia strona