Co do odpalania na sprzegle to w niektorych samochodach mozna przekrecic przez to panewke np. niektore mitsu przez tzw crankwalking. Hondy to niedotyczy, przynajmniej z tego co wiem.
hondy to tez dotyczy- pewnie nawet ktos moe byc nie swiadom ze mu panewe ukreciło wlasnie przez crankwalka
crank walk to jest prostymi słowami luz na panewkach oporowych .Wtedy wał zaczyna sie przesuwać w lewo i w prawo i ma to charakterystyczne cykanie. najprosciej to rozpoznać poprzez poruszanie kołem pasowym wału w strone skrzyni i spowrotem
z tego co wiem jak nie odpalasz na sprzęgle to skrzynia biegów jest "przeciw wagą " dla wału , jak wcisniesz sprzęgło to opór wspomagania , alternatora ,rozrządzu ... powoduje wlasnie to "chodzenie wału" czyli crank walkjest tego od uja na necie .Ogólnie teoretycznie każdy silnik jest na to narażony
Przy wcisnietym sprzegle wał w niektorych samochodach moze poruszac sie wzdluz swojej osi. Do tego jesli sprzeglo jest wzmocnione to tym bardziej. I np w niektorych samochodach gdzie kolo pasowe ma tłumik drgan, to wymiana na tjuningowe bez takiego tłumika konczyla sie tym samym (niektorym nie robi to roznicy). Wszystko zalezy od konstrukcji bloku, panewek, walu.
i co wy na to, ja zawsze myslalem ze odpalanie silnika z wcisnietym pedalem sprzegla jest zdrowsze niz bez, ale po tym co wyczytalem to sam juz nie wiem...
jest tego od uja na necie .Ogólnie teoretycznie każdy silnik jest na to narażony
ja dziś spróbowałem bez i wiecie jak dziwnie 

tak mnie uczyli