odgrzebując temat to u mnie to samo czyli piszczenie zmieniające sie wraz ze wzrostem obrotów i załączaniu np. swiateł.
kable puściłem pod progiem od strony pasażera (wszystkie ).
z tego co tu wyczytałem to najlepiej oddzielic kable prądowe od sygnałowych, więc które to są? bo nie czaje...
-a może lepiej jedne puścić jednym progiem a drugie drugim?
-a kable ktore np. idą od pompy paliwa lub cos (bo pod progami są jakieś wiązki) nie powodują właśnie tych zakłóceń?
-a co z tą folią aluminiową? okleić nią kable czy przełożyć? gdzie ją kupić?
poradzcie mi coś bo nie mam pomysłu...
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)
a kabel remote zostawić obok przewodów chinch? mase mam doprowadzoną do tylnyh swiateł (pośrodku sruba pod tapicerką) ale bardzo cieniutkim kabelkiem - zmienić to czy zostawić tak jak jest? grubosc kabla ma znaczenie?
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)
Wiadomo im większa moc i odległosc miedzy jednostka sterująca a subem tym kabel musi byc grubszy. Przekrój kabla zależy od jego długości, impedancji znaminowej i mocy glosnika i droge jaka ma przebyc sygnal z jednostki centalndej do glośnika. Niemniej przewody powinny byc jak najrutsze, ze względu na na rezystancje, pojemność, indukcyjność, naskórkowośc z powodu strat, jakie dzwięk ponosi przebywszy " wyboistą drogę" przez kryształki metalu, zanieczyszczenia i pułapki( babelki powietrza) przewodnika. Przewody nie powinny być pod żadnym względem skręcane w cewki itp., ponieważ wprowadza to w zakłócenia i zmiany w równowadze sygnału, gdzyż może powstać dodatkowy niepożądany filtr zmieniający charakterystykę częstotliwościową głośnika.
Przewody mają istotny wpływ na dzwięk ważne
Przy podłączaniu należy oczywiście pamiętać o biegunowości
Ostatnio edytowano 2005-10-16, 09:09 przez crx, łącznie edytowano 1 raz
crx napisał(a):co do grubosci przewodow to nie wiem
Wiadomo im większa moc i odległosc miedzy jednostka sterująca a subem tym kabel musi byc grubszy. Przekrój kabla zależy od jego długości, impedancji znaminowej i mocy glosnika i droge jaka ma przebyc sygnal z jednostki centalndej do glośnika. Niemniej przewody powinny byc jak najrutsze, ze względu na na rezystancje, pojemność, indukcyjność, naskórkowośc z powodu strat, jakie dzwięk ponosi przebywszy " wyboistą drogę" przez kryształki metalu, zanieczyszczenia i pułapki( babelki powietrza) przewodnika. Przewody nie powinny być pod żadnym względem skręcane w cewki itp., ponieważ wprowadza to w zakłócenia i zmiany w równowadze sygnału, gdzyż może powstać dodatkowy niepożądany filtr zmieniający charakterystykę częstotliwościową głośnika. Przewody mają istotny wpływ na dzwięk ważne
Przy podłączaniu należy oczywiście pamiętać o biegunowości [/quote]