a wiesz ! jakoś nie zwróciłem uwagi na to tyknięcie, wiem o co chodzi, zawsze to było słychać, bo zwracałem na to uwage. Nigdy nie odpalałem od razu. Sprawdze jak z pracy przyjade. No i ten pasek rozrządu sprawdze, czy przypadkiem nie strzelił.
A są dwa paski rozrządu, czy jeden ! ?
jak wiesz o co chodzi to powinno dac rade, ja poleglem bo nie dalem rady odkrecic sruby na kole pasowym, tylko odrazu najlepiej zmienic napinacz i pompe wody
najpierw sprawdz co sie stalo, a nie zamawiaj czesci... poza tym nie wiem czy jest sens zamawiac od gis'a bo te czesci dostaniesz w kazdym ogarnietym motoryzacyjnym... no chyba, ze od gisa wyjdzie taniej to bierz od zioma (btw dolicz koszty przesylki i oczekiwanie na dostawe bo giscrx jest z Krakowa jak dobrze pamietam)... jesli jakims cudem bylby to rozrzad (chociaz sam w to nie wierze) to nr czesci masz w FAQ na forum... forum/viewtopic.php?t=22898
dzięki Thomas, najpierw sprawdze, no i czy faktycznie strzelił pasek rozrządu !!!!!!!!
Jeśli Tak, wtedy na warsztat. Będzie chyba szybciej !?
A co jeśli siadła pompa paliwa ???? I nie odpala !!!
to wtedy pompa do wymiany, ale jak pompa nie podaje paliwa to może być jeszcze przekaźnik pompy paliwa tak jak koledzy wcześniej pisali... przekaźnik cyka, jak przekręcisz stacyjkę i zaświecą się kontroli powinno być słychać 2 razy cykniecie... pierwszy raz cyka jak załączy się przekaźnik, wtedy powinieneś usłyszeć cichutkie buczenie (znaczy, ze pompa podaje paliwo) i za jakąś sekundę 2 cykniecie i pompa wtedy powinna przestać buczeć...
[ Dodano: 2009-07-22, 09:45 ] posprawdziłem co się dało i jest tak:
- iskre podaje (świece są czyst)
- pasek rozrządu jest cały (nie strzelił)
- kopółka, zapłon, palec (jest ok)
- przewody wy.napięcia (sa ok)
- filtra powietrza nie zalało
- bezpieczniki wszystkie są ok
aha przy przykręcaniu kluczyka, nie słychać tego cyknięcia i tego zassania (czyli pompa paliwa).
Według mnie, to siadła pompa paliwa. Nie podaje paliwa.
wez sciagnij kopulke swiecy ta najblizej rozrzadu , wykrec swiece,do strzykawki nabierz paliwa wlej odrobinke,naloz palec swiecy i wtedy przekrec stacyjke zobacz czy odpali choc na chwile wtedy mocno zawezisz pole userek