Już nie trzeba świateł mijania!

palmer
Forumowicz

przez palmer » 2009-07-06, 14:57

Konieczność jazdy na włączonych światłach mijania burzy krew wielu polskich kierowców.

Świadczyć o tym może chociażby liczba komentarzy pod naszą ostatnią publikacją Światła w dzień ratują życie, dotyczącą tego tematu, która wskazywała, że po wprowadzeniu obowiązku jazdy na światłach spadła liczba potrąceń pieszych i czołowych zderzeń, do jakich dochodziło w dzień

Teraz chcieliśmy pomóc osobom, które nie mogą zdzierżyć faktu, że podczas jazdy w dzień bezsensownie palą się tylne światła pozycyjne, oświetlenie tablicy rejestracyjne czy też deski rozdzielczej. Sposobem, by to obejść jest montaż świateł do jazdy dziennej. Jeszcze niedawno był z tym problem - polskie przepisy wymagały, by podczas jazdy na światłach dziennych paliły się światła pozycyjne. Było to sprzeczne z prawodawstwem unijnym (Regulaminem nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ), które jest nadrzędne dla prawa polskiego. Pisaliśmy o tym w tekście Światła.

A co z tylnymi?.

Coraz więcej fabrycznie nowych samochodów wyposażonych jest w światła do jazdy dziennej.

Od niedawna jednak sytuacja się zmieniła. Rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja tego roku, opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja, zmieniło obowiązujące przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych.

Jak więc obecnie wygląda sytuacja ze światłami do jazdy dziennej?

Przepisy mówią, że światła te mają świecić na biało, mają być dwa, umieszczone muszą być nie dalej niż 40 cm od bocznego obrysu samochodu, a odległość między nimi nie może być mniejsza niż 60 cm. Światła nie mogą być niżej niż 25 cm ani wyżej niż 1,5 m nad asfaltem, nie mogą również powodować olśnienia innych kierujących.

To jednak nie wszystkie wymogi. Światła do jazdy dziennej powinny się włączać automatycznie po przekręceniu kluczyka (włączeniu zapłonu), ale powinny się również automatycznie wyłączać po włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych. Ustawodawca mówi również wprost, że przednie, boczne (o ile są) i tylne światła pozycyjne oraz obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie musi się włączać podczas jazdy na światłach dziennych.

W tym miejscu zaznaczono również, że w samochodach zarejestrowanych po raz pierwszy do końca tego roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Chodzi o to, by nie trzeba było przerabiać instalacji w samochodach, w których założono światła do jazdy dziennej według wcześniej obowiązujących, polskich przepisów.

Podsumowując, obecnie nie ma już żadnych kontrowersji dotyczących świateł dziennych. Można je używać i wówczas tylne światła pozycyjne mogą się świecić, ale równie dobrze - nie muszą. Natomiast w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy począwszy od przyszłego roku światła dzienne będą musiały świecić się już samodzielnie - bez włączania tylnych świateł pozycyjnych.

Autor informacji: Mirosław Domagała
Piątek, 3 lipca (13:45)

link do oryginalnego artykułu
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 333540,415
źródło informacji: INTERIA.PL
STREET BOYZ TEAM

Racuch
Forumowicz

przez Racuch » 2009-07-06, 17:02

czyli angle eyes to juz swiatla dzienne a orginalne postoje w ed9? mozna na nich jezdzic?

palmer
Forumowicz

przez palmer » 2009-07-06, 17:08

Racuch napisał(a):czyli angle eyes to juz swiatla dzienne a orginalne postoje w ed9? mozna na nich jezdzic?

niestety nie

auto musi być wyposażone w homologowane światła do jazdy dziennej
STREET BOYZ TEAM

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2009-07-06, 17:45

Można pójść na łatwiznę i spiąć w szereg światła długie - wychodzi wtedy około 15-20W na lampę, a świeci porównywalnie do mijania (bo "długie" są tak skierowane, że świecą po oczach).

Patent o tyle dobry, że nie trzeba modyfikować, bądź dokładać dodatkowych lamp, wystarczy pobawic się trochę z elektryką... Ja np pomyślałbym o spięciu mas obydwu żarówek i przekaźnikami przełączać resztę. Musiałoby to być jednak tak zrobione, by przy przełączniu na ułamek sekundy zwarcia nie robić...

Jerr
Forumowicz

przez Jerr » 2009-07-06, 18:10

Mibars napisał(a):Można pójść na łatwiznę i spiąć w szereg światła długie - wychodzi wtedy około 15-20W na lampę

Taaaa jasne a żywotność spada o 60-75%...
Poza tym jak kolega obliczył tą moc ?

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2009-07-06, 21:33

Taaaa jasne a żywotność spada o 60-75%

:zaskoczony: Chyba rośnie i to wielokrotnie, gdyż zasilane są zbyt niskim napieciem!

Zasil żarówkę zbyt dużym napieciem, to się spali, zasil żarówkę zbyt małym napieciem, to znacząco zmniejszysz zjawisko odparowywania metalu z włókna.

A jak obliczyłem moc? W obliczeniach pominąłem zmianę rezystancji pod wpływem ciepła (dlatego wynik jest około)

Żarówka ma P watów przy 12V. Oznacza to pewien określony prąd. Z zależności R=U/I mamy rezystancję włókna żarówki.

Uproszczenie - R jest stałe (co jest nieprawdą, ale o tym później).

Skoro R musi być stałe, to zmiana napiecia zasilającego z 12V na 6V (tyle się odkłada na jednej żarówce wpiętej w szereg) spowoduje również zmianę prądu. A, że moc jest równa P=U*I no to zmniejszenie napiecia o połowę (co spowoduje automatycznie zmianę natężenia o połowe) spowoduje, że uzyskamy P'= (U/2) * (I/2) Czyli P' = P/4

Przy mocy żarówki świateł długich 60W da nam to teoretycznie 15W. Teoretycznie, gdyż włókno żarówki zwiększa swoją rezystancję wraz ze wzrostem temperatury - dlatego trzeba wziać poprawkę i przyjąć powiedzmy 20W. To też dałoby sie policzyć, ale są dwie niewiadome z którymi trudno cokolwiek zrobić - temperatura włókna żarówki przy pełnym i obniżonym napieciu...

Jerr
Forumowicz

przez Jerr » 2009-07-06, 21:59

Tak z tym, że zapomniałeś o efekcie halogenowym, który przy zbyt niskiej temperaturze włokna nie wystąpi a to spowoduje szybsze odparowanie wolframu a tym samym skrócenie czasu pracy żarowki mimo iż zasilana będzie niższym napięciem.
Zależność I/R jest silnie nie liniowa i nie można jej tak sobie liczyć z prostego prawa Ohma...

darek AMS
Forumowicz

przez darek AMS » 2009-07-06, 23:48

Czyli listwy diodowe które są ostatnio hitem też nie przejdą ?
Bo chyba nie maja homologacji...
Było FWD EE8 1.6 Vtec
Było RWD S13 1.8 Turbo
Jest RWD E30 335i R6 :)

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2009-07-07, 00:05

..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

darek AMS
Forumowicz

przez darek AMS » 2009-07-07, 00:10

Dymek mi bardziej chodziło o to do własnego montażu http://moto.allegro.pl/item677682607_xe ... ienne.html
Bo gotowe dodatkowe lampy LED pewnie mają homologacje.
Było FWD EE8 1.6 Vtec
Było RWD S13 1.8 Turbo
Jest RWD E30 335i R6 :)

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2009-07-28, 11:43

tak właśnie sobie myślałem o tym , kupuje żarówki philipsa blue vision i denerwuje już mnie częste wydawanie 50zł , poczytałem trochę i wykonam ściemniaczu na generatorze PWM , można by je też połączyć szeregowo , ale na ściemniaczy będzie bardziej profi
zmartwiła mnie jednak pewna wypowiedz :
Jerr napisał(a):Tak z tym, że zapomniałeś o efekcie halogenowym, który przy zbyt niskiej temperaturze włokna nie wystąpi a to spowoduje szybsze odparowanie wolframu a tym samym skrócenie czasu pracy żarowki mimo iż zasilana będzie niższym napięciem.

na szczęście jest to nieprawda , tu jest artykuł http://www.swiatlo.tak.pl/oswietlenie/h ... genowy.php
a w nim jasno napisane :
"Można je ściemniać praktycznie bez ograniczeń, gdyż poprzez zredukowanie przepływu prądu najpierw obniża się parowanie wolframu, a dopiero potem następuje przerwanie obiegu halogenu. Ewentualne zaczernienie bańki ustępuje natychmiast po uzyskaniu przez lampę pełnej mocy."

wiec jak widzimy żywotność wzrośnie , wiec zabieram sie za budowanie , i w świetle przepisów będą sie świecić tylko same światła przednie

h8r
Forumowicz

przez h8r » 2009-07-28, 12:04

Montował ktoś takie światła u siebie, które kupić i jaki koszt? Dużo roboty? Ja bym sobie przykleił takie diodowe na wysokości tablicy rejestracyjnej, żeby się automatycznie włączały pod odpaleniu i gasły po zapaleniu postojów/drogowych.
200sx

wieslawb
Forumowicz

przez wieslawb » 2009-07-28, 12:53

W pracy mam do czynienia z oświetleniem estradowym i posiadamy reflektory halogenowe o mocach nawet 1 kW, pracujące na ściemniaczach i wielokrotnie chodziły kilka, kilkanaście godzin na minimalnej światłości, co wcale nie skróciło żywotności. Cena żarówki blisko 100 zł, więc gdyby się drastycznie paliły, to zastosowalibyśmy reflektory mniejszej mocy.
Wg mnie praca na obniżonym napięciu wydłuża żywotność żarówek.
------------------------------------------------------------------

ED9 --> EK3 --> GH2 :-)

Silniczek
Forumowicz

przez Silniczek » 2009-07-28, 13:01

Moglby mi ktos wytlumaczyc jaki jest problem z jezdzeniem na swiatlach caly czas? Czemu ludzie sie tak wkurzaja i o co chodzi? Ja jezdze caly rok na swiatlach i bardzo mi sie podobala funkcja w volvo ze swiatla zawsze zapalaly sie same (jedyna lipa ze nie moglem ich w ogole wylaczyc ;-) ale po lekkim modzie wlacznika dalo sie wylaczyc). Dlaczego ludzie maja problem z jezdzeniem na swiatlach? Przeciez to oczywiste ze jak w sloneczny dzien, lub deszczowy dzien jedziesz pod swiatlo lub wjezdzasz w droge ktora idzie przez las to malo widac, a jak juz chcesz wyprzedzic to w ogole nie widac czy cos jedzie z naprzeciwka. Sam uwazam ze powinno sie jezdzic na swiatlach caly czas.
Ciężko jest bez basu...

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2009-07-28, 13:13

chodzi o kasę wydaną na żarówki , ja używam żarówek o podniesionej jasności a te pala sie częściej i mnie to denerwuje

przed chwilą przejrzałe schemat , crx w kanadzie miał funkcje świateł dziennych z ograniczeniem mocy zarówki h4
jest to prosty ogranicznik na rezystorach , ale co najważniejsze światłami dziennymi o ograniczonej mocy były światła "długie"

wiec żywotność żarnika świateł "krótkich" będzie na poziomie z przed wprowadzenia przepisu , natomiast ograniczona jasność żarnika świateł długich nie spowoduje jego przedwczesnego przepalenia
następny plus to taki ze odpadają nam światła postojowe , podświetlanie deski itp , wiec oszczędzamy około 100W

Następna strona