a dupa, tam, nie zawsze sie urywaja, ale jak sie urwą to jest i na to sposob.. wystarczy popatrzec w moje stare posty jak zaczalem przygode z honda, najlepiej robic to na aucie.. ale to tylko wykwalifikowani akrobaci potrafia.. albo pan heniek bo nie ma czasu
wyjac stary a zalozyc energyy to jest juz pikus i na aucie spokojnie mozna dzialac
pewnie ze tak ja nawet nie odkrecalem calego wahacza na samochodzie da rade zrobic samemu, a tulejke nowa to wystarczy nasmarowac i mloteczkiem delikatnie wbijac i tyle, a jak ci sie sruba ukreci to ci wysle fotke jak ja sobie z tym poradzilem i nie ma z tym problemu
mam problem z założeniem ES cukierka. ta metalowa tuleje po wypaleniu gumy juz to tez trzeba wybic? nie jestem pewny bo jak narazie zostawilem ta tuleje w srodku wahacza ale znowu ES nie chce wejsc. dzieki za podpowiedz.
ma zostac ten metal, i druga czesc z przykrecaniem na sruby tez stara- trzeba to wbic sposobem i jedno i drugie przez dzwignie np z duzej podkladki z jednej strony i z drugiej i srubą wciagac
Cukierek wejdzie tylko go trzeba ścisnąć. Jak masz możliwość to zdejmij wahacz połóż na poziomo na czymś połóż poliuretan tam gdzie ma wejść tylko wcześniej posmaruj smarem tam gdzie ma wejść i wciskaj go z góry na cham przez coś z dużą siła i wejdzie. Lub na prasę i też wejdzie. Albo w imadło 2 deski żeby była większa powierzchnia i nic nie weszło pod skosem i ściskasz i tez wejdzie
U mnie sie nie urwala ta sruba ale odkrecalem pneumatycznym kluczem, a cukierka wciskalem na smar dolaczony do zestawu w imadle.
Mala uwaga, w tych cukierkach co mialem - energy suspension hyper flex, cukierek wchodzil tylko jedna strona.
W instrukcji jest pokazane jak go sie wciska i ktora strona gdzie ma isc, tam chyba jest zaznaczone ze napisem do srodka czy jakos tak, nie pamietam juz. Wiem ze probowalem go wciskac i nie chcial wejsc, wyginal sie itp a potem popatrzylem w instrukcje i zobaczylem ze wciskam zle, przekrecilem i wskoczyl jak sliwka w kompot.
No właśnie, może ktoś napisać w którą stronę ma być wciśnięty cukierek??? Z jednej strony cukierek ma kształt stożka i tan stożek ma być skierowany do środka auta czy na zewnątrz?
z jednej strony masz dłuzy koniec z drugiej krotszy wiec, zamontujesz jak strary i bedziesz mial logicznie jak ma byc, stozek bedzie na wewnetrzenej czascie o ile sie nie myle
ja wciskałem od srodka auta było łatwiej i wygodniej dla mnie mam gdzies fotki jak wykonywałem cały zabieg wymiany (wypalanie,wciskanie itd)
wszystko odbyło sie bez sciągania wachacza
No to grubo, na furze wypalalas gume ze starych cukierow? troche za blisko do zbiornika jak dla mnie, wolalem wyciagnac caly wachacz
mr073k, o czym ty gadasz? Mowimy to o ES cukierku a nie standardowym.
wrarw, jak masz cukierka ES oryginalnego to on ma z jednej strony napis, numer seryjny elementu, z tego co pamietam to napis ma isc do wewnatrz, a wciskac tuleje trzeba od zewnatrz z tego co mowi instrukcja, czyli od zewnetrznej strony napisem w strone wahacza.
Tu masz instrukcje - http://www.energysuspension.com/pdf_instruc/17339.PDF Pozdro!
ja właśnie jestem po wymianie cukiereczków ale radziłem sobie wyciskarką 2dni 2cukierki... no przez te głupie cukierki musiałem też zadbać o wahacze, no i hamowanie wszystko pieknie.