Pomoc w doborze czesci do zwiekszenia mocy

BornToBuyCRX
Forumowicz

Pomoc w doborze czesci do zwiekszenia mocy

przez BornToBuyCRX » 2009-06-07, 14:04

Witam!jakoże ostatnio wybitnie chodzi mi po głowie zwiększenie mocy mojego "połykacza" ostatnio myslałem nad swapem na b18 ale Qowax był na tyle miły że poinformował mnie co ile może kosztowac.......i wybił mi to z głowy;] teraz wpadłem na mniej drastyczny pomysł
a jakoże na zwiekaszaniu mocy nie znam sie kompletnie tu moja prosba............jak to zrobic?od czego zacząc?może jakies linki z czesciami? bede naprawde bardzo wdzieczny za pomoc bo czesci chce kupic sam a dopiero potem dac to do mechanika zeby mnie nikt w bambuko nie zrobił.Oczywiscie silnik chce zostawic taki jaki mam czyli zc1.
"Ty tez pie*dolisz Nikos, chociaz akurat Ciebie lubie"

n0rbi666
Forumowicz

przez n0rbi666 » 2009-06-07, 14:14

Cytat z tematu : http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=183124#p183124
Gucioperz napisał(a):Krotki opis jak podniesc moc w D15B2.

Magnetyzer + 16% MOCY i -13% Spalania.
Moje D15B2 prezetuje sie moca 90KM seria.
Seria 90KM + 16% Magnetyzer = 104,4KM
Seria (spalanie) 10L/100km LPG + Magnetyzer = 8,7L/100km LPG

Cena: 59,00zł

http://allegro.pl/item599226462_magnety ... pzmot.html

Strumienica + 19%Mocy.
Seria + Magnetyzer = 104,4KM + 19% = 124,2KM
Seria (spalanie) 10L/100km LPG + Magnetyzer + Strumienica (nic nie napisali o spalaniu = 8,7L/100km LPG

Cena: 60,00zł

http://allegro.pl/item609618605_hit_str ... ji_19.html

Tuning Chip +47KM
Seria + Magnetyzer + Strumienica = 124,2KM + 47KM Chip = 171,2KM
Seria (spalanie) 10L/100km LPG + Magnetyzer + Strumienica (nic nie napisali o spalaniu) + Tuning Chip (nic nie napisali o spalaniu) = 8,7L/100km LPG

Cena: 9,99zł

http://allegro.pl/item599254399_tuning_ ... elude.html

I do tego całego zestawu filtr powietrza stozkowy + turbinka dolotu + 15KM = 186,2KM
Cena nie przekroczy 100zł :)

A wiec podsumujmy:
za 228,99zł + ew. przesyłka to liczmy na okragło 250zł w D15B2 mozna podniesc moc z 90KM do 186,2KM i przypuszczam ze około 200NM.

I po co robic SWAP ?? Skoro za 250zł mozna tak podniesc moc. No chyba ze chce sie miec z 300KM.

Co gorsza ludzie w to wieza, straszne.

:rotfl:

A serio : wydech na 2.25'', dolot (stożek + CAI), potem strojenie - i już kilka KM więcej
Ew kompresor/turbo, remont silnika z doprężeniem go, wszystko zależy od kosztów :P

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2009-06-07, 14:32

powiedzmy że dam 4000.........uda sie wyciągnąc ze 125km jakies 160?

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2009-06-07, 14:51

da ;) turbina robi swoje :rotfl: ale dobra, co mozna we własnym zakresie, w miare, to tak:
-porting głowni
-lekki zamach (tu pomoc tokarki, i zakładu ktory to wywarzy)
-kola rozrzadu regulowane ( tu takze regulacja w warsztacie)
-lekkie kolo pasowe
-jazda na V-power :rotfl:
-syntetyk w silniku, mniejszy opor dla tłoka, wieksza moc :rotfl2:
-polerowanie kolektora ssacego
-dolot od zderzaka
-dobry wydech, robiony z głowa.
- i jeszcze pare zeczy sie znajdzie :ok:

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2009-06-07, 15:09

wolałbym mimo wszystko nie zakładac turbo burbo........jakos mnie to nie przekonuje ;) a wracając do czesci które podałes masz moze jakies linki?co gdzie mozna dostac? i jak to jest z dostępnoscią do zc1 bo mimo wszystko jest to starszy silnik niz a9,z5.

Parówa
Forumowicz

przez Parówa » 2009-06-07, 15:11

a nie potrafisz poszukać po forach, allegro, kolegach? v-powera to chyba dostaniesz na stacji benzynowej hmmm, dolot sam zrobisz, wydech też da sie samemu ogarnąć, resztę znajdziesz na www.ebay.com ale w PL za kosmiczne pieniądze

zresztą tematów było kilkadziesiąt, jak jesteś leń to powodzonka w modach

wrobellos
Moderator

Samochód: crx

przez wrobellos » 2009-06-07, 15:14

BornToBuyCRX, wszystko oprocz regolowanych kolek rozrzadu mzona ogarnac w kazdym lepszym warsztacie zjamujacym sie tuningiem mechanicznym, bo to nie aa rzeczy dedykowane tylko dorabiane :rotfl:
moze ktos ci powie czy zc1 i z5 maja jakies czesic tkaie same jak np walki rozrzadu-mozna by wtedy poszukac ostrych od z5 i zalozyc, bo niewiem jak z dostepnoscia takich czesci do zc1

[ Dodano: 2009-06-07, 15:15 ]
no i redukcja masy czyli wydmuszka, lekkie felgi dobre opony

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2009-06-07, 15:22

Parówa ale po co od razu sie spinasz? na allegro patrzyłem nie ma nic do zc1.......na forum znalazłem temat kolegi który do ballady wkładał v-teca także tez niezbyt przydatne chociaz chwała mu za to.......z tym v-powerem to błagam chłopie skoncz wstydu oszczędz! Taki sarkazm to proponuje propagowac na własnym podwórku jeżeli nie potrafisz czegos zwyczajnie przekazac to..........nie rób tego! ;) wrobellos tylko problem w tym że w żywcu (totalne zadupie) nie ma żadnych konkretnych mechaników którzy mogliby podobny temat ogarnąc,dlatego zadałem takie a nie inne (lamerskie jakby nie było) pytanie. A inna sprawa to fakt że ja pracuje na delegacji i przez cały tydzien nie ma mnie w domu dlatego tez specjalnie nie mam czasu orientowac sie co gdzie i jak.

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2009-06-07, 15:38

Na dzień dobry możesz odrobinkę zyskać wkładając wkładkę "sportową" K&N (wydatek ponad 100zł, ale odpada kwestia wymiany filtra, bo wkładkę się czyści, a nie wyrzuca)

Drugi prosty sposób na zwiększenie osiągów, w dodatku darmowy, to wyciągniecie całej masy zbędnych bebechów, które tylko dużo ważą... Dopompuj również koła do nomilanych ciśnień... Przy okazji może nawet spalanie spadnie :)

Trzeci to bardziej radykalna redukcja masy - Laminatowa maska - kilkaset złotych z lakierowaniem (tylko do 1gena nie wiem czy dostaniesz), lżejsze felgi, może nawet laminatowa klapa tylna, czy szyba... Ale to już podchodzi pod hardcore.

Czwarty sposób, faktycznie zwiększający moc, to podrasowanie głowicy - porting, polerka, jak kasy starczy to ostrzejsze wałki (ale wtedy licz się z tym, że na niskich obrotach auto będzie gorzej jeździc), lżejszy zamach poprawia przyspieszenie (tylko musi być to porządnie zrobione, inaczej może się po prostu rozlecieć)

Piąty, chyba nawet prostszy, ale nie taki znowu tani to wydech - większe rury, przelotowe tłumiki, tylko raz, że nie może być to wyrób wydechopodobny - powinna to zrobić firma zajmująca się tym, inaczej możesz mieć dziwne załamania, spawy i inne farfocle w środku i z przyrostu mocy nici... Druga wada - hałas.

A jak kasy wiecej, to podnieść kompresję i jeździć na 98, czy V-power...

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2009-06-07, 15:44

to skoro jezdzisz w delegacji to po co wiekszac moc silnika, skoro wogóle samochodu nie uzytkujesz??, to raz a dwa sadze ze moc w ballade jest wystarczajaca, ja wiem ze najłatwiej jest sie rozpedzac po prostej do 200 km/h bo to frajda a w zakret wchodzic 60 km/h bo sie bedzie bac ze w cos uderzy, to ze na prostej kogos zgubisz to nie znaczy ze bedziesz lepszy, koles w tico po zakretach by mogl Cie zrobic, wiec nie wiem po co ingerowac w silnik skoro ta moc wystarcza a najlepsza zabawa to prucie po zakretach, lamanie sie do nawrotow, smiganie na rekawie, a nie zapiepszac po prostej 200 km/h bo to kazdy potrafi, pobaw sie ballada po zakretach a wtedy zobaczysz ze i tak ma za duza moc, wystarczajaca zeby dobrze sie bawic :rotfl: ;)

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2009-06-07, 15:48

Mibars to bardzo ciekawe co napisałes....filtr napewno kupie bo to zaden problem,z tym wybebeszaniem to raczej wolałbym nie przesadzac bo jednak chce miec samochód który wygląda na serie,laminaty beda mnie interesowały napewno szyber i tylna klapa,co do dwóch ostatnich kwesti to one najbardziej mnie interesują nie wiesz może jaki byłby koszt takich zabiegów?jak mniej więcej mógłby byc przyrost mocy?co do wydechów to wydaje mi sie że raczej nie powinno byc problemu bo mieszkam niedaleko zakładu Ulter Sports także myslę ze oni powinni dac rade ;)

[ Dodano: 2009-06-07, 15:53 ]
mr073k ale czy Ty myslisz że ja mam to auto od wczoraj? :D doskonale wiem co potrafi a pomysł na zwiększenie mocy wziął sie ztąd,że chce wyremontowac cały silnik powymieniac uszczelniacze i bla bla bla..........to czemu od razu nie zainwestowac w cos trwalszego co może dodac pare kucyków? co do tej delegacji to uwierz mi 1gen to nie jest auto do jeżdzenia na codzien tylko do weekendowych przejażdzek i tak też mi służy ;)

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2009-06-07, 16:04

Chojnacki za "wersję GT" (w skrócie porting, polerka, costam jeszcze) silnika 16V powyżej 1500ccm bierze 2600-3600zł - ale to tylko jeden, może dobry, ale wcale nie tani warsztat. Popytaj na forum, ba, prawdopodobnie sami sie zgłoszą w tym temacie ci, którzy potrafią to zrobić za mniejsze pieniądze

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2009-06-07, 16:05

Mibras serdeczne dzieki za pomoc :ok:

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2009-06-07, 17:06

2600 zl za porting :szok: BornToBuyCRX, ja sam robiłem potting głowicy, wrzuce Ci zaraz fotki jak to wyszło, ale jeszcze nie jest skonczone :)

[ Dodano: 2009-06-07, 17:18 ]
dobra fotek nie wrzuce bo nic na nich nie widac, trzeba by było zrobic przy dobrym swietle, a błysk lampy odbija sie i nic nie widac, a bez lampy ciemo, ale mniejsza o to, efekt jest taki ze kanały sa gładkie, bez zadnych zgrubnien, sa lekkie rysy zeby paliwo odparowało, polerowane wszedzie, rowniesz zlikwidowane krawedzie od gniazda zaworowego, i wygładzone wszelkie krawedzie, gniazdo jest wciskane i tak jest mega prug ktory zlikwidowałem :rotfl: , dalej polerowałem grzybki zaworow wydechowych, i ssacych jeszcze musze, dzieki temu mozna zmniejszyc luz zaworowy o 10% co za tym idzie dłuzej otwarte zaworki :rotfl: .
Dalej polerowałem komore spalania, ale potem przyłozyłem uszczelke pod głowice i pod uszczelke komora została powiekszana bo sa progi, tzn komora jest za mała i po przyłozeniu do cylindra powstaje prog, a to znacznie wpływa na jakosc zapłony co za tym idzie mocy itp.
Komora mimo ze wieksza bedzie dawała lepszy efekt, a jeszcze bedzie splanowana, wiec powiekszenie komory sie zlikwiduje i bedzie cos kolo fabryki, ale napewno nie mniejsze czyli na 95 mozna bedzie spokojnie smigac, i takie modziki sobie porobiłem, wiec ty tez mozesz, niestety potting jest czaso chłonny i naprawde trzeba uwazac zeby nie pojechac po gniazdach zaworowych bo to zmniejszy szczelnosc :wrrr: .
Ale powodzenia w modach skoro sie tak na to uwziołeś :rotfl:

[ Dodano: 2009-06-07, 17:20 ]
ale sie rozpisałem :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :szok: :)

wsp19
Forumowicz

g

przez wsp19 » 2009-06-08, 14:08

a czy takie rzceyz jak ta turbinka dolotu powietrza dziala?? lub te cale power boxy co podpina sie je do elektroniki samochodu oplaca;ne to jest??

Następna strona