Świszczenie/stukanie na niskich obrotach

Patrycja
Forumowicz

Świszczenie/stukanie na niskich obrotach

przez Patrycja » 2009-06-05, 21:35

Witam,

Mam pewien problem. Od jakiegoś miesiąca coś tak dziwnie w mojej hondzi świszczy/huczy (lecz nie ciągle tylko takie przerywane świsty jak stukanie) pod maską. Zaczęło się właściwie po wizycie u mechanika (tak mi się wydaje, być może to przypadek) po wymianie zbiorniczka z płynem do spryskiwaczy. Dlatego podejrzewałam, że coś zostało źle przykręcone i stąd ten efekt, plastik się o coś obija. Wczoraj byłam na regulacji zaworów w ASO. Pan zakomunikował, że odbyło się bez atrakcji, ale gdzieś w jednym miejscu jest luz na prowadnicy zaworowej i że "to może być delikatnie słyszalne". Zapytałam go ile kosztowałoby usunięcie tego, rzucił hasłem, że ok 1000 zł :szok: Nie za dużo?? No nic, wróciłam do domu i dziś pojechałam na uczelnię. To stukanie jest teraz o wiele wyraźniejsze i częstsze. Właściwie słychać je cały czas jeżeli obroty silnika spadają do 900-800. Powyżej 1000 zjawisko nie występuje. Macie jakiś pomysł co to może być? Dodatkowo mam wrażenie, że jest to bardziej słyszane w samochodzie, ale dźwięk zdecydowanie pochodzi spod maski...:/

Silnik (D16Y8) suchy, nie bierze oleju, pali raczej niewiele, ok. 7-7.5l/100. Na liczniku prawie 200 tys km.

Aaa i powiedzcie mi proszę czy przy regulacji luzów zaworowych należy umyć komorę silnika (gdzieś tak przeczytałam)? I czy możliwe jest aby wyregulować zawory w 2,5 godziny? Tzn czy silnik jest w stanie w takim czasie odpowiednio wystygnąć (na dworze 15 stopni) po dwudziestokilometrowej wycieczce do serwisu...

klaper
Forumowicz

przez klaper » 2009-06-05, 21:47

przyczyny moga byc rorzne...moze alternator pompa wody? albo cos z zaworami...
Czy Ciemno Czy Jasno Frunie CRX przez Miasto...

Mariusz90r
Forumowicz

przez Mariusz90r » 2009-06-05, 21:54

Stukanie może powodować nawet, źle położony i nieco sfatygowany życiem dzyndzel do trzymania maski ;)
Otwórz maske i popatrz- może faktycznie tylko jest coś luźnego- albo nagraj filmik i wrzuć na forum, bo z opisu raczej ciężko będzie coś wywnioskować...
Była Honda CRX ED9
Jest Audi A4 1.8T :)

Patrycja
Forumowicz

przez Patrycja » 2009-06-05, 22:24

Heh :) Nagrałam filmik 2 godziny temu, ale praktycznie niczego na nim nie słychać (może to jakieś dziwne częstotliwości, których mój aparat nie rejestruje ;) Słychać tylko w jednym miejscu i to inaczej niż w rzeczywistości:/ Lipa trochę. Wiem, że z opisu ciężko będzie coś wywnioskować, bo nawet nie wiem jak to wszystko opisać. Dzyndzel od maski to nie jest (niestety). Pod maską już dawno sprawdzałam, ruszałam zbiorniczki na różne płyny, ale wydaje się, że to nie one stukają.
Film:
http://www.youtube.com/watch?v=d4iSgF-7prc
Ale tak jak mówię, niewiele na nim słychać :(

synek
Forumowicz

przez synek » 2009-06-05, 22:44

czyli jak maske otworzysz to tez sie cos telepie?
spróbuj nasluchac czy to wali z gory silnika czy z dolu, a moze poprostu wydech gdzies sie obija

Patrycja
Forumowicz

przez Patrycja » 2009-06-05, 22:48

Z zamkniętą czy otwartą klapą tak samo. Ale tylko na niskich obrotach właśnie. Jutro posłucham czy to u góry czy na dole...

Edit:
Dziś Sil sprawdzał i wygląda, że to coś przy alternatorze a nie w silniku. Dźwięk inny niż klekotanie zaworków na szczęście..