Wym. Silnika/Pali po dolaniu PB95 do "Gaznika" pot

henoh
Forumowicz

Wym. Silnika/Pali po dolaniu PB95 do "Gaznika" pot

przez henoh » 2009-06-03, 16:23

Witam,

Wczoraj z kumplem wymieniliśmy silnik na drugi, jest to Civic 1.3 Kat.
Silnik o ile pamiętam to D13B (jest to 1.3 75KM na pół wtrysku, tak się to chyba nazywa).

Problem jest taki że odpala tylko po dolaniu mu benzyny do gaźnika, potem gaśnie i tak w kółko. Benzyna w zbiorniku jest, nawet dolaliśmy 5 Litrów. Pompa benzynę zasysa,benzyna pojawia się w zbiorniczku przelewowym w gaźniku (zdjęliśmy pokrywę gaźnika (4 śruby)) i po naciśnięciu gazu benzyna wystrzeliwuje z tego małego otworka :)).

Co może być nie tak? czy coś może być zatkane, jakiś otwór ?, dodam że od strony kierowcy, (po 1 stronie gaźnika podłączona jest linka od gazu a po drugiej od strony kierowcy jest taki mechanizm podobny do tego od gazu, ale z rurka skierowana do dołu i trochę inaczej wyglada, który jak się go naciśnie palcem to leci z niego paliwo z rurki) o ile pamiętam to leci paliwo też jak odpalam samochód (tak jak by się przelewało czy coś).

Ciężko to opisać, skutek jest taki ze samochód odpala tylko jak mu się doleje paliwa, potem gaśnie. Silnik wcześniej pracował w samochodzie angielskim :P i chyba na pełnym wtrysku, tak mi się wydaje. W civic wcześniej był taki sam silnik który został kupiony czyli 1.3. Cały osprzęt jest o starego silnika.

Może ktoś ma jakiś pomysł ??
z góry dzieki

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2009-06-03, 16:45

w gaźniku powinna być dysza odcinająca paliwo , czyli masa (-) na gaźniku a plus do jakiegoś elektrozaworu w gaźniku
chociaż nigdy nie widziałem tego gaźnika wiec nie wiem na pewno ;)

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2009-06-03, 18:32

Sugerujesz że to jest wina elektryczna ? czy coś takiego ? Szczerze mówiąc nie widzę tam nic z elektroniki :P. Jedyne co to kabelek który idzie do (nie wiem jak to nazwać, osłony filtra powietrza, bo nad gaźnikiem jest właśnie coś takiego czarnego i w tym jest właśnie filtr pow.)

Czyli coś nie tak z tą dyszą i - :) ?? i dlatego odcina mu paliwo, możliwe jest że jakieś kabelki zostały zle podłączone ? (odpalił by w takim razie po dolaniu paliwa do gaźnika?)

Dodam że do minimalna konieczna ilość kabelków/wężyków została poodpinana w celu wymiany silnika. Dodam że wcześniejszy silnik zgasl i już nie chcial zapalić, poszedl koledze jakiś dymek z rury podczas odpalania silnika. A wcześniej jeszcze nie wiem czy mu paliwa nie zabrakło bo testował spalanie. Potem stweirdzilismy że ten dymek to padl silnik i kupil drugi od anglika.

Masz jeszcze jakiś pomysł, sugestie ?
dzieki
Pozdr

[ Dodano: 2009-06-06, 17:04 ]
sprawa zamknięta, jak się okazało to było coś pomiędzy. Przyczyna była w małym gumowym kabelku który powinno się podłączyć do obudowy filtra lub zatkać ją palcem, wtedy wszystko jest ok. Więc w sumie nikomu się to pewnie nie przyda.

dzięki przema72 za podpowiedz :)