Kupno CRX del Sol

lucek
Forumowicz

Kupno CRX del Sol

przez lucek » 2009-05-28, 18:32

Witam wszystkich forumowiczów :)
Na wstępie zaznaczę że na Hondę CRX del Sol choruję od ponad roku, a obecne okoliczności zmuszają do posiadania kolejnego samochodu i miejmy nadzieję że będzie to właśnie 'solniczka'.
Przeglądam forum w miarę na bieżąco, aczkolwiek niektóre kwestie są nie do końca sprecyzowane - w związku z czym prosiłbym Was o drobne porady :) Dodam tylko, że NIE miałem jeszcze okazji aby przejechać się tą właśnie Hondą.
Mianowicie : celuję w roczniki od 1995 w górę - mimo wszystko wiek auta również ma znaczenie. Silnik 1.6 w zupełności wystarczy - ze względu na swoistą "ekonomiczność" oraz trudną dostępność mocniejszej i droższej jednostki.
Jak już wspomniałem - czym konkretnie charakteryzują się modele produkowane od roku 1995 ? Chodzi mi głównie o detale - Jak i czym różni się wyposażenie oraz wszystko inne od roczników starszych ? Czytałem gdzieś o podgrzewanych fotelach, oraz o seryjnej klimatyzacji - jak to się ma w rocznikach'95 i w górę ?
Kolejna sprawa - mam nieco ponad 190 cm. wzrostu - wiedząc, że jest to auto dwuosobowe - jak w takim razie wypada Honda? Spać w tym samochodzie nie będę :) Lecz nie chciałbym doznać pewnego dyskomfortu, czy klaustrofobii :) W związku z tym nasuwa się kolejne pytanie - czy podróżowanie tym samochodem jest wygodne, tzn, czy po dłuższej przejażdżce nie 'zesztywnieję':D ?
Następnie priorytet - DACH. Jak to z nimi do końca jest ? elektryczne, ręczne - od czego to
zależy (od rocznika?) ? Często słyszy się, że czasami świszczy, przecieka, jest nieszczelny lub tez nie działa jak należy i że w pewnych przypadkach nikt na to nie może nic poradzić, lub taka usterka jest kosztowna i trudna do usunięcia. Również podobno przy pewnych, większych prędkościach, zaczyna on podrywać się do góry, lub też świszczy - ile w tym jest prawdy ? W związku z tym podejrzewam,że wyciszenie auta niestety nie stoi na wysokim poziomie :( Mieszkam na Suwalszczyźnie - jak każdy wie - temperatury tutaj nie należą do najwyższych - podejrzewam jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie w eksploatowaniu pojazdu zimą - aczkolwiek zastanawia mnie ten nieszczęsny dach... Jak w takim razie jest z ogrzewaniem wewnątrz kabiny ?
Silnik - z tego co mi wiadomo, to zadbana jednostka jest praktycznie niezniszczalna, mimo wszystko chciałbym wiedzieć co nieco na co zwrócić uwagę patrząc na silnik.
Cena, hmmm za nieco ponad 10k ciężko będzie znaleźć solkę wartą swojej ceny,aczkolwiek myślę że będę polował na Litwie -tamtejsze ceny różnią się nieco od naszych cen w PL.
Na co zwrócić szczególną uwagę kupując CRX del Sol ? Gdzie szukać ukrytych wad ? Co sprzedawca może zataić ? Proszę was o wszelkie wskazówki dotyczące kupna tej fury :) - za co z góry dziękuję :P
Jeżeli to nie jest odpowiedni dział - proszę o przeniesienie wątku
Ostatnio edytowano 2009-05-29, 10:15 przez lucek, łącznie edytowano 1 raz

glibo
Forumowicz

przez glibo » 2009-05-28, 19:04

solki po 95 mialy tarcze z tylu:) dach czesto przecieka ale nie zawsze-naprawic sie oczywiscie da-wymiana uszczelek(kiedys na alledrogo byly za 200zl).przy kupnie patrz czy pali sie check engine:)bo sporo ludzi zamiast naprawic to ukrywa tanim kosztem -wyjmuje zaroweczke.i patrz przedewszystkim na nadkola:)

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2009-05-28, 19:26

Przy oglądaniu tego auta tak właściwie nie ma na co patrzeć :) (tylko blacharka ! patrz na progi i nadkola !!) modele od 95 r przewaznie (choc nie zawsze !) mają tarcze z tyłu i ABS, nie wiem jak z klimatyzacja ale na pewno nie była ona seryjna lecz za dodatkowa dopłatą (opcja) ja przy 184 cm czuje sie tam dobrze ale jest bardzo mało miejsca, mozna sie czuć klaustrofobicznie takie mam czasami odczucie :P ogolnie z 190 cm nie masz sie co bać :) "czy po dłuższej przejażdżce nie 'zesztywnieję'" dobre pytanie ale zalezy od czego zesztywniejesz :P ja np. sztywnieje od sztywnego zawieszenia :rotfl: dach... no własnie, ja nie mam problemów z przeciekaniem ale STRASZNIE mi trzeszczy na dziurach, staram sie to naprawić ale nie idzie mi :cry: chyba bede zmuszony do zalozenia Mugena i dobrego sprzetu grającego :ok: ogrzewanie wewnatrz auta jest wyśmienite, w zimie po kilkuset metrach masz w srodku saune poprostu wypasik :) myśle ze Ci jakoś pomogłem :ok: autko godne polecenia a jazda bez dachu to mmm bajka :diabelek:
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=32447 - Moje Byłe EH6

lucek
Forumowicz

przez lucek » 2009-05-28, 20:25

Mimo wszystko - samochodem musiałbym się przejechać aby móc wysnuwać jakieś wnioski :):) Z ogrzewaniem kwestia rozjaśniona :P
@Ketiw - te trzeszczenie dachu na nierównościach - czy jest ono mocno denerwujące -tylko szczerze :) ?

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2009-05-28, 20:51

tak denerwuje ze sobie włosy wyrywam :) naprawde :)

men3L
Forumowicz

przez men3L » 2009-05-28, 20:54

Cześć.
Co do roczników, raczej nie zwracałbym na to uwagi, można trafić na model bardziej zadbany z 93' niż z 97'. Późniejsze modele, chyba po 95' mają tarcze z tyłu zamiast bębnów, jak koledzy wspomnieli, oraz w wersji ESi oznaczenie silnika D16Y8, wcześniejsze to D16Z6.
Co do wzrostu, mam około 190cm i jest w porządku.
Co do dachu, w moim modelu latał, dosłownie pół godziny zajęła mi naprawa wg. sposobu polkara, patrz FAQ. Nie miałem problemu z cieknącymi uszczelkami mimo wieku auta (93r.)
Po naprawie dachu zrobiło się bardzo cicho, nic nie stuka ani nie świszczy. Zimą moment i auto nagrzane.
Co do silnika, D16Z6 lubią łykać olej. Tak było też w moim modelu, żarł jak wściekły. Przy dobrych wiatrach będą do wymiany pierścionki, uszczelniacze, przy złych wiatrach cylindry do honowania jak u mnie.
Co do ceny, z tego co widziałem Solki poszły dość w górę. Przy budżecie 10tyś PLN musisz polować na okazje.
Zwróć uwagę na rdzę na nadkolach, taki mankament większości Hond, mają słabe blachy.
Sprawdź czy cała elektronika działa, nawiewy, itp, jak w każdym innym samochodzie.

Pozdrawiam.

lucek
Forumowicz

przez lucek » 2009-05-29, 10:14

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2009-05-29, 10:29

te dwie czerwone to DOHC 160KM, niebieska to SOHC 125KM a czarna to ciezko stwierdzić :) dla mnie czarna wyglada najlepiej, pozatym one wszystkie na zdjęciach wygladaja dobrze, ale jak dla mnie sa one troche drogie 11 tys. + opłaty dojazd hmmm nie lepiej poszukać w PL ? chociaz te z DOHC sa baaardzo tanie u nas w polsce ciezko taka znalezc za ponizej 14 tys. :nieok:

lucek
Forumowicz

przez lucek » 2009-05-29, 11:06

Mogę jedynie powiedzieć, że LT mam w zasięgu ręki :) Ceny niektórych aut(LT), w porównaniu do ich stanu tech. są często bardziej korzystniejsze niż w naszym kraju.
BTW, gdzieś na forum czytałem że dla silników SOHC(120KM) najprościej mówiąc - przy stosunkowo niskich obrotach - brakuje mocy... Czy dla faceta,który wozi się 75konnym dieslem będzie to odczuwalne ? Czy rzeczywiście silnik ESi jest o WIELE słabszy w porównaniu do mocniejszej jednostki ??
Aktualnie jeżdżę generalnie zgodnie z przepisami - nie przeciążając zbytnio silnika; (głównie ze względów czysto ekonomicznych i bezpieczeństwa)-tak było by też mniej więcej w przypadku Solki. Jednak wskazane jest, aby daną moc móc w pewnych sytuacjach wykorzystać (wyprzedzanie,etc). Jak to wszystko się ma do siebie ?? ;)

@men3L - w pełni się zgodzę - ceny solniczek poszły w górę (rok temu przeglądając ogłoszenia -ceny wydawały mi się być sporo niższe). Co w takim razie spowodowało, że ceny poszły w górę ?? Czy można zatem twierdzić,że niedługo ceny nadal będą powoli wzrastały ?:)

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2009-05-29, 12:04

lucek, jeżeli w twoim zasięgu finansowym jest kupno VTi, to nie bardzo jest sens się nad tym zastanawiać. Przy spokojnej jeździe spalanie jest zasadniczo prawie porównywalne, natomiast napisze to co zawsze piszę w takich wypadkach - mocy nigdy za wiele. Kupisz słabszą i prędzej czy później zaczniesz tuningować i kombinować co by jej tu poprawić żeby lepiej chodziła - a to jakiś dolot, a to jakiś przelot itd itd, zaczniesz kasę wsadzać i i tak bez turbo/kompresora nie dojdziesz do poziomu mocniejszej wersji. VTi to nie tylko mocniejszy silnik, ale generalnie mocniejszy osprzęt , dodatkowe rozpórki, tarcze na tył w każdym egzemplarzu, silnik o wiele cięższy do zajechania. Co do mocy na dole, to są silniki wysokoobrotowe, poniżej 3 tys. obrotów niebardzo coś się w nich dzieje. A ceny to chyba dosyć bezpośrednie przełożenie na to ma cena euro, ponieważ większość solek które są w polsce przyjechała z niemiec/szwajcari itd.
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

Cubus
Forumowicz

przez Cubus » 2009-05-31, 11:52

Mam 194 cm wzrostu i nie czuje się jakoś przytłoczony :) kilka tras robiłem i nie ma najmniejszego problemu, głową o dach też nie uderzam , więc w tym temacie nie masz się czym przejmować. Też się tego obawiałem przed zakupem ale jestem pod tym względem miło zaskoczony.
Jeśli jeździsz 75 konnym dieselem to nawet wersja ESI bedzie dla Ciebie szybka. Moja solka ze słabszym silnikiem D16 pali mi nie więcej niż 7,5-8 litrów.

Jak masz możliwość to podjedź na myjnię ciśnieniową i przeleć wodą po dachu i uszczelkach, chyba to najlepszy sposób na sprawdzenie szczelności. Aha, i wszystkie solki mają przypadłość że w bagażniku jest mokro, więc jeśli nie robi się ocean to nie masz sie czym przejmować.

lucek
Forumowicz

przez lucek » 2009-06-03, 22:44

Hmm, moi drodzy dziękuję wam za zainteresowanie tematem :)
Chciałbym jednak rzec, że zapadła decyzja o zrezygnowaniu z poszukiwań, a zarazem z kupna Solki. Powód jest jeden - benzyna. Ropę mogę dostać dosłownie za grosze dlatego też poszukuję jakiegoś Diesla. Obawiam się ,że nie znajdę nic podobnego do CRXa z silnikiem diesla... Szkoda, miało być tak pięknie :(

ender2501
Forumowicz

przez ender2501 » 2009-06-04, 08:12

EE no nie, zawsze możesz celować w jakiś egzemplarz z LPG, jest też tego troszke pewnie.
Ja wiem że pogoda brzydka i się odechciewa solki kupować, ale bez przesady :D
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2009-06-04, 08:16

a no szkoda szkoda :( ja tam LPG nie zaloze :P