Dzisiaj sprawdziłem czy komputer sygnalizuje jakiś błąd - po włączeniu zapłonu czerwona dioda daje jedno mrugnięcie... To by sygnalizowało błąd nr 1 ??? czyli Sonda lambda lub jej obwód (z wyjątkiem silnika D16A9) ???
Ale właśnie mam silnik D16A9, więc o co chodzi ????
moze masz tylko silnik A9 a osprzet od Z5??
masz katalizator??
lub poprostu wyjmij bezpiecznk od swiatel awaryjnych na chyba 10 min i moze blad zniknie
Auto jest z rocznika 1991 i miało katalizator bo w dowodzie rejestracyjnym pisze, tyle że katalizator został wymontowany i w jego miejsce jest wstawiona strumiennica...
czyli sonda zostala zobacz czy jest wkrecona w kolektor w tym wypadku masz 124KM chyba ze i komp jest od A9 ale wtedy nie powinien wywalc blędu,
musisz wymienic sonde i bedzie ok
hmmm, sondy w kolektorze wydechowym nie widzę.... ani żadne kable tam nie idą ani miejsca na nią też wypatrzeć nie mogę... chyba że ona ma być gdzieś w tych "dwururkach" wydechowych....
A dlaczego komp miał by być inny jak od A9 ? Kupiłem to od pierwszego właściciela (nie młodego podrostka tylko gościa co teraz ma ponad 50 lat...) i nic tam nie wygląda na grzebane... przebiegu ma 115 tyś.
To dlaczego by to miało mieć 124 konie jak niby A9 ma mieć 136 koni....
Jedyne co jest nie tak to przy dłuższym hamowaniu silnikiem zapala się ta żółta kontrolka.... poza tym wszystko jest ok.
bo z tego co mi wiadomo w A9 nie bylo katalizatora wyglada na to ze pierwotnie w twojej Ceerece byl D16z5 czyli wersja z Katalisatorem i sondą 124 KM ktos wymienil silnik na A9 (130km(nieczym nie różniacy sie od Z5) a komp zostal od Z5 czyli masz 124 KM i ztąd blad komputeraz jesli nie masz sondy bo moze wymienieony byl i kolektor a komputerowi sie cos powialio
Sonda musi byc wkrecona w kolektor jesli nie ma to nie ma moze reset kompa pomoże
kurde wydaje misie ze niemasz zadnego bladu tylko robisz zamieszanie jezeli odpalisz samochód i caly czas miga ci czerowna diodka to masz blad jesli nie to wszystko jest ok .
Jak odpalam silniki to przez chwilke pali mi sie żólta kotrolka i gasnie , jak mialem blad zapalala mi sie podczas jazdy
he to znakiem tego nie mam żadnego błedu, bo po zapaleniu silnika dioda nie miga ani nie świeci, daje tylko jedno mrugnięcie.
Ja sie na tym nie znam bo cr-kę mam 6 dni dopiero... to czyli wszystko mam ok.
sory za zamieszanie, chciałem sprawdzić czy komputer coś pokazuje no i pokazał jedno mrugnięcie, ale po zapaleniu jest cisza. Dzięki za porady.
A na silniku pisze D16A9 i na tabliczce znamionowej też. Czy tam był katalizator czy tłumik to nie wiem, bo ja go nie wyciągałem, ale w dowodzie rej pisze CRX 1.6 KAT, no i poprzedni właściciel mówił że to katalizator był i tam jest strumiennica.
Zółta kontrolka zapala się i gaśnie za chwilkę, ale przy dłuższym hamowaniu silnikiem zapala się i świeci aż do zgaszenia silnika...