Pomoc w zlozeniu bloku silnika

przem
Forumowicz

Pomoc w zlozeniu bloku silnika

przez przem » 2009-04-28, 19:17

WItam!
Remontuje samodzielnie silnik. wszystkie czesci zgromadzilem (panewki wal pierscienie tloki uszczelki etc. ) teraz musze zaczac skladac blok. powiedzcie od czego zaczac i co pokoleji robic ?? Wydaje mi sie ze byl kiedys na forum temat i cale foto-story z remontu ale nie moge znalezc. jezeli ktos ma jakis link lub chwile czasu zeby to opisac , bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam
eat | sleep | ..........crx

Mój feedback

forum/viewtopic.php?t=63674
REPERATURKI PROGOW--- BLOTNIKOW---- I WLEWÓW PALIWA do CRX-A IIgen u mnie :)

MaciusCrx
Forumowicz

przez MaciusCrx » 2009-04-28, 19:39

Reanimacja starego ED9
http://pl.youtube.com/watch?v=ILJU89__-cw .... www.ms-auto.pl <<<wulkanizacja polerowanie sprzatanie aut lakiernictwo blacharstwo mechanika

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2009-04-28, 20:27

ja ci proponuje zrobic to tak:
1 zaloz pierscienie na tloki, pozniej zwilz gladzie cylindrow olejem, ustaw zamki pierscieni zgodnie z rysunkiem jaki jest w moim temacie w FAQ forum/viewtopic.php?t=20434 i wloz tloki do bloku, napis IN na denku tloka w strone kolektora ssacego
2 teraz odwracasz blok "do gory dnem" umieszczasz panewki w bloku i w korby
3 znow dajesz olej na panewki, zakladasz na to wal, pozniej skrecasz najpierw korby (32Nm) a pozniej podpore (45Nm), teraz wkrecasz srube ktora mocuje kolo pasowe zakladasz klucz i sprawdzasz czy da sie obrocic walem (zakladam tutaj ze masz wszystko pomierzone tzn czopy walu i gniazda panewek tak korbowych jak i glw, a co z tym wiaze masz odpowiednie luzy montazowe) powinno sie dac obrocic z pewnym oporem
4. jezeli wszystko jest ok, mozesz przykrecic pompe oleju i pokrywe od strony sprzegla - obie z nowymi simmerami, i pompa z nowym oringiem (wszystkie sruby tak to o ile dobreze kojarze M6 dokrecasz je momentem 12Nm, nie zapomnij o silikonie na krawedzie uszczelniajace
5 przykrecasz smok (dwie sruby M6 tez 12Nm i dwie nakretki M8 - 30 Nm, nie zapomnij o uszczelce
6. teraz miska dajesz silikon jedynie na te łuki "na wal korbowy" przykrecasz wszystkie sruby i nakretki momentem 12Nm
7 odwracasz silnik i teraz glowica jezeli byla naprawiana, wymieniane uszczelnniacze etc, trzeba ja najpierw poskladac w calosc , nowa uszczelka i pozniej zakladasz glowice i dokrecasz wg schemnatu w manualu w dwoch etapach najpierw wszystkie sruby po 30 Nm a pozniej ostatecznie 68Nm
8 skladasz popychacze zakladasz walki rozrzadu i skrecasz panewki walkow, pamietaj o oleju na te panewki
9 teraz skrecasz rozrzad, przykrecasz kolo zamachowe i sprzeglo
10 przykrecasz osprzet i masz gotowy silnik

o takich sprawach jak idealne odczyszczenie bloku (szczegolnie wewnatrz, tlokow, gwintow srub i gwintowanych otworow, krawedzi pod uszczelki, jak i idealnej wrecz czystosci chyba nie musze gadac ;)

mysle ze o niczym nie zapomnialem, a jezeli tak to poprawiac mnie :ok:

przem
Forumowicz

przez przem » 2009-04-29, 11:48

dzieki chłopaki za pomoc jak cos jeszcze nie bede wiedzial to sie odezwe ale mysle ze podołam japońskiej technologi :)

rafisz napisał(a):o takich sprawach jak idealne odczyszczenie bloku (szczegolnie wewnatrz, tlokow, gwintow srub i gwintowanych otworow, krawedzi pod uszczelki, jak i idealnej wrecz czystosci chyba nie musze gadac ;)

wszysko jest juz czysciutkie, wymyte, suche i wyglada jak nowe :) w weekend skladanie :)

pozdrawiam
eat | sleep | ..........crx

Mój feedback

forum/viewtopic.php?t=63674
REPERATURKI PROGOW--- BLOTNIKOW---- I WLEWÓW PALIWA do CRX-A IIgen u mnie :)