mr073k napisał(a):gdyby nie było odciecia to po przekroczeniu pewnej rpm bezwladność zaworow była by tak duza ze tłok przywitał by sie z grzybkiem zaworu, tak jak przema72, pisze trzeba zmienic sprezynki, chyba ze mial byś układ rozrzadu desmotroniczny to bys nie musiał sie o to martwić.
Dalej, przestawiasz odcine na wyzsza wtedy kiedy po modach okazuje sie ze po odcieciu moc jeszcze by wzrastała, a przy seryjnym silniku jest to absolutnie zbede i seryjna odcina zabezpiecza silnik, tak jak masz w rexie powiedzmy ze na zimnym odcina go przy 7200 bo silnik jeszcze nie rozgrzany, sprezynki zaworowe nie wyciagniete i moglo by dojsc do kolizji przy 7800 rpm, a jak juz jest olej cipły wszystko rozgrzane to odcina przestawia sie wyzej.
I taka prozba ode mnie, jesli macie takie pytania, zakładacie nowe tematy to ustawiajcie je tak aby sie kasowały, ja tak robie jesli wiem ze nie bedzie to potrzebne puzniej nikomu i jest wiekszy pozadek na forum.
chciałem tylko zauważyć, że każde spreżynki zaworowe są projektowane w taki sposób ze posiadają zapas rzędu 10-20%, na seryjnych spręzynkach ponoc maksymalnie mozna nawet 8200 rpm wyciagnąć, jednak nie nalezy zapominac o innych niekorzystnych zjawiskach które narastają wtedy potęgowo.