W moim crx'ie (ee8, silnik b16a1) mam porysowany 2gi cylinder (dość głęboka rysa), oraz przytarty tłok
Pasuje to nareperować - możliwości mam kilka. Chciałbym poznać wasze opinie, ew sugestie, które pomogłyby mi wybrać coś sensownego (najlepiej z podaniem kosztów). Jak gdzieś pieprze bez sensu to mnie poprawcie, nie jestem mechanikiem i moja wiedza jest raczej ograniczona z tej dziedziny
Kwestia najważniejsza czyli finanse. Niestety na dzień dzisiejszy dysponuje kwota zalewie 3-4tys zł
(może, ze bym się załapał do roboty gdzieś tutaj to w miesiąc zarobie dodatkowy 1tys zł
), a pracować zaczynam od początku czerwca. Także dopiero pod koniec lipca dysponowałbym większa kwota.
wstępne możliwości jakie mam:
1. Honowanie cylindrów i nadwymiarowe tłoki - łączna cena gratów i roboty ok 3-3,5 tys zł -ta opcja raczej odpada, bo możliwe ze trzeba będzie dużo szlifować, a to ponoć nie dobrze. Z resztą jakoś nieprzyjaźnie jestem do tego nastawiony :unsure:
2. Wsadzenie dołu od innego silnika (które bloki będą pasować do mojej głowicy w miarę sprawnie? Bo rzeźbiąc to pewnie większość się da dopasować).
- 1. blok z b18c4 + tłoki z mojego b16 (musiałbym dokupić 1 tłok) - koszta: blok (kopcił, do wymiany pierścienie, panewki podobno ok) 1500zl + pierścienie 250zl + tłok 300zl + przerzucenie tłoków 200zl, ew panewki 400zl + robocizna, uszczelki i pierdoły 1500zl - mogę zrezygnować z moich tłoków i zostawić z b18 wtedy silnik będzie trochę rozprężony (jest sens? wpłynie to negatywnie na silnik poza strata mocy?) -łącznie wyjdzie ok 3,3tys - 4,2tys zł
2. blok b20 + głowica jakiegoś VTECa (moja podejdzie..? Czy z b18 trzeba dać?) - koszty: nie wiem
3. coś innego - jakieś propozycje?
3. Wsadzenie bloku od b16a1 (czy blok z b16a2 podejdzie pod czapę z b16a1..?) - czy wtedy muszę kupić blok razem z wałem korbowym, panewkami, tłokami, i reszta, która tam jest..? Czy z mojego silnika mogą podejść?
Do kosztów liczyć trzeba jeszcze rozrząd oraz (po wakacjach myślę) strojenie. No, może ze ma wejść np. b20 to wtedy bym hamulce pewnie musiał swapować na 282.
Osobiście skłaniałbym się do opcji z tym samym 'nowym' używanym blokiem z b16a1 (ze względu na relatywnie niskie koszta, ew opcja 2 (np. z blokiem b18).
Kolejne pytanie: przy montowaniu bloku serii b (gdy wcześniej miałem b16a1 w budzie) potrzebuje łap, półosiek itp, itd..?
Pozdrawiam wszystkich