Opłaty,ubezpieczenia rejestracja....
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Piotrek01r
Forumowicz

Opłaty,ubezpieczenia rejestracja....

przez Piotrek01r » 2005-09-27, 20:06

Witam. Poniewazn niedługo bede się przymieżał do kupna autka (oczywiście CRX :P ) to chciałbym wiedzieć jak "ominąć" te wszystkie opłaty.

Sprawa wygląda tak: Moje pierwsze auto, chce zarejestrować na starego (on ma jakies zniżki). ILe i dlaczego, wszytsko dokładnie poprosze. ;)

Z góry wielkie dzieki za pomoc!!!!

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-09-27, 20:23

jakie koszty to w Wydziale Komunikacji , a rejestruj na ojca i na siebie razem, dlatego że skorzystasz z zniżek ojca a tobie też zniżki będą naliczane po odpowiednim okresie jazdy bezszkodowej

Piotrek01r
Forumowicz

przez Piotrek01r » 2005-09-27, 20:27

włąsnie słyszałem o takim rejestrowaniu na mnie i na ojca. dzięki Tom i Jerry.

Czy jest ktoś kto zna się na Wydziałach Komunikacji :wink: ;) ??

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-09-27, 20:27

dokladnie ja tak wlasnie mam
musisz byc wpisany jak wspolwlasciciel auta i na ubezpieczeniu takze ;)

Piotrek01r
Forumowicz

przez Piotrek01r » 2005-09-27, 20:28

a płace dwa razy czy raz?

Foxtro
Forumowicz

przez Foxtro » 2005-09-27, 20:31

Rejestracja ok. 170 zł a ubezpieczenie ze znizka 60% - 650 zl w Samopomocy. W Samopomocy masz najtaniej, wiem bo ostatnio sprawdzalem.

Piotrek01r
Forumowicz

przez Piotrek01r » 2005-09-27, 20:42

Foxtro dzięki za konkret.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-09-27, 20:42

;) ja w linku za rok place ~450 ;)

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-09-27, 20:48

a ja 290 za rok ale wiecie jaka mam rejestracje :P

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2005-09-27, 20:49

Ja place 400 zl z NW dodatkowo. Samopomoc nie zawsze jest najtansza. Wszystko zalezy w jakim regionie. Trzeba przebadac sprawe u Ciebie. Poza tym niektore (wiekszosc) firmy licza sobie zwyzke za wiek wlasciciela/wspolwlasciciela wiec lepiej czasami zrobic tak ze rejestrujesz na ojca tylko i dodajecie opcje "upowaznienie osob o zwiekszonym ryzyku" wtedy mniejsze zwyzki. Jak dojdziesz do odpowiedniego wieku to sie robi akt darowizny i juz wpisujez sie na polise i korzystasz ze zwyzek ojca. Sam pracuje w firmie ubezpieczeniowej wiec wiem jakie walki ludzie kreca zeby mniej zaplacic.

Foxtro
Forumowicz

przez Foxtro » 2005-09-27, 20:53

Pamietaj tylko, zeby z ojcem (Wlascicielem) przyjechac, dostaniesz tymczasowy dowod rejestracyjny, po 30 dniach musisz znow ze staruszkiem podskoczyc po odbior dowodu juz stalego.

Piotrek01r
Forumowicz

przez Piotrek01r » 2005-09-27, 20:54

Oooo Ali-En super. Dzieki bo ja jestem zielony a wybadało by trochę wiedziec żeby nei stracić na tym.

[ Dodano: Wto Wrz 27, 2005 8:55 pm ]
foxtro znów dzieki za przypomnienie ;)

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-09-27, 21:34

Ali-En napisał(a):Ja place 400 zl z NW dodatkowo. Samopomoc nie zawsze jest najtansza. Wszystko zalezy w jakim regionie. Trzeba przebadac sprawe u Ciebie. Poza tym niektore (wiekszosc) firmy licza sobie zwyzke za wiek wlasciciela/wspolwlasciciela wiec lepiej czasami zrobic tak ze rejestrujesz na ojca tylko i dodajecie opcje "upowaznienie osob o zwiekszonym ryzyku" wtedy mniejsze zwyzki. Jak dojdziesz do odpowiedniego wieku to sie robi akt darowizny i juz wpisujez sie na polise i korzystasz ze zwyzek ojca. Sam pracuje w firmie ubezpieczeniowej wiec wiem jakie walki ludzie kreca zeby mniej zaplacic.

Chyba niedokońca tak jest.
1.Ojciec i syn widnieje na fakturze zakupu samochodu - w Dowód Rejestracyjny wpisz ojca jako właściciela a siebie w adnotacjach urzędowych jako współwłaściciela
2.Zniżki są naliczane wg. właściciela ( w tym wypadku ojca )
3.Gdy osiągniesz wiek lub odpowiednią zniżkę to nietrzeba darowizny tylko wystarczy że ojciec się wycofa i przerejestrujecie samochód na Ciebie.

Myślę że się niepomyliłem ;)

Pozdrawiam

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2005-09-27, 21:44

Tom i Jerry napisał(a):
Ali-En napisał(a):Ja place 400 zl z NW dodatkowo. Samopomoc nie zawsze jest najtansza. Wszystko zalezy w jakim regionie. Trzeba przebadac sprawe u Ciebie. Poza tym niektore (wiekszosc) firmy licza sobie zwyzke za wiek wlasciciela/wspolwlasciciela wiec lepiej czasami zrobic tak ze rejestrujesz na ojca tylko i dodajecie opcje "upowaznienie osob o zwiekszonym ryzyku" wtedy mniejsze zwyzki. Jak dojdziesz do odpowiedniego wieku to sie robi akt darowizny i juz wpisujez sie na polise i korzystasz ze zwyzek ojca. Sam pracuje w firmie ubezpieczeniowej wiec wiem jakie walki ludzie kreca zeby mniej zaplacic.

1.Ojciec i syn widnieje na fakturze zakupu samochodu - w Dowód Rejestracyjny wpisz ojca jako właściciela a siebie w adnotacjach urzędowych jako współwłaściciela
3.Gdy osiągniesz wiek lub odpowiednią zniżkę to nietrzeba darowizny tylko wystarczy że ojciec się wycofa i przerejestrujecie samochód na Ciebie.

Pozdrawiam
1. Kwestia jak sie kupi auto. Wspolwlasciciela zawsze mozna dodac. A warto sie wczesniej zastanowic.
2. Wg wlasciciela i wspolwlasciciela jezeli jest wpisany na polise. Najnizsze znizki i najwyzsze zwyzki. Wszystko jest brane pod uwage.
3. Przerejestrowanie to zmiana wlasciciela. Musi byc jakas umowa albo kupno-sprzedaz albo darowizny. Nie mozna od tak sobie przerejestrowac.

Tom i Jerry
Forumowicz

przez Tom i Jerry » 2005-09-27, 21:56

Ali-En napisał(a):
Tom i Jerry napisał(a):

Pozdrawiam
1. Kwestia jak sie kupi auto. Wspolwlasciciela zawsze mozna dodac. A warto sie wczesniej zastanowic.
2. Wg wlasciciela i wspolwlasciciela jezeli jest wpisany na polise. Najnizsze znizki i najwyzsze zwyzki. Wszystko jest brane pod uwage.
3. Przerejestrowanie to zmiana wlasciciela. Musi byc jakas umowa albo kupno-sprzedaz albo darowizny. Nie mozna od tak sobie przerejestrowac.

ale współwaściciel nie musi być kierowcą więc jak można mówić o zwyżkach , na prostej zasadzie jak jesteś właścicielem samochodu nie musisz być odrazu kierowcą

ale może się mylę

Następna strona