Co wsadzić zamiast katalizatora?????(V-tec)
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

turbo1984
Forumowicz

przez turbo1984 » 2005-09-25, 23:10

samo wyjecie katalizatora odmuli ci fure tym bardzej jak jest posypany. Spytaj Arv co bylo u niego tez w V-tecu. Jak kupił fure miał 116KM. Okazało sie ze ma zasrany katalizator- zrobił cały wydech (bez kolektora) i co ??? .... ooo zmarchwystało mu ponad 50 kucyków. Nie wiem ile ma teraz bo zmienil kolektor ale po wymianie wydechu miał 167KM. Proponuje narazie wspawać rure tylko obowiązkowo ta sama srednice a nie tak jak u kukusa (nasi kochani mechanicy z odpadów innego wydechu wygrzebali jakąś cienszą). Zpłacisz z 50zł. Jak Ci wystarczy to spoko jakn nie to proponuje zrobić wydech.Jak masz koncowy to duzo mniej Cie wyjdzie. Pozdrówki
Japonia- kraj kwitnącej wiśni; Polska- kraj kwitnącej lipy ...

AVENGER
Forumowicz

przez AVENGER » 2005-09-26, 13:33

Ja mam VTECa.
Katalizator jest wybebeszony w srodku, zostala tylko puszka. Jest to zasluga poprzedniego wlasciciela.
Hamowany 2 razy.
GTR Tuning: 170KM
ProjectXS: 168KM

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-09-26, 14:10

:roll: kurcze chcialbym EE8 :| eeee ale zaraz bo teraz zaczela dopiero glowka pracowac. seria to 150hp wywalil gostek kata i dalo 20 koni? chyba nie bałdzo no nie? ale i tak bym chcial takiego buuuu :(

AVENGER
Forumowicz

przez AVENGER » 2005-09-26, 14:41

Niewiem jak to jest.
Wiem ze poprzedni wlasciciel mowil mi o wybebeszonym kacie.
Wiecej mowil ze nic nie robil (2 lata nim jezdzil).

Raz jak mi odpadla rura od tlumika koncowego :) To ku mojemu zdziwieniu okazalo sie ze koncowy tlumik tez jest pusty :D. Teraz mam zrobiony jeszcze dolot (short ram).
Innych modow chyba ni ma :)

Swoja droga to nie pierwszy vtec w pl zhamowany w okolicach 165 koni...

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2005-09-26, 15:59

"Swoja droga to nie pierwszy vtec w pl zhamowany w okolicach 165 koni..."
Arv przeciez tez ma w okolicy 170 KM, ktos tam jeszcze...
Ja mam 165 KM a mam tylko końcowy tłumik ultera i stożek,
wszystkie EE8 podobno miały w serii wiecej niz 150 KM.
a swoja droga mam pytanie odwieczne?? Czy usunac katalizator??!!
Wiem, że normalnie to niby pomaga ale czy w vtecu nie pogorszy to niczego? Bo cos tam mi sie o uszy obiło, ze w zwykłym mozna a w vtecu lepiej nie... Co innego gdybym też czuł, że jest zapchany ale jak ma 165 KM to chyba nie jest zapchany:) i teraz pyatnie czy wywalenie kata polepszy jeszcze minimalnie cos czy pogorszy....
vtec...:)

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2005-09-26, 16:35

Wszyscy mi mówicie bym rurke zamiast kata wstawił. Albo o tym żebym zrobił wydech. Pytanie co mam wstawić do wydechu. Mam koncowy tłumik Ultera co jeszcze??!

turbo1984
Forumowicz

przez turbo1984 » 2005-09-26, 19:24

szczerze mówiąc jeżeli mowimy o osiagach (bo jak mówisz na tym ci zalezy najbardziej kombinując z katem) nie wiem dlaczego tak ciagle powtarzasz o tym koncowym tlumiku skoro do osiagów ma on sie jak sportowa kierownica. On ci moze dać ładny sportowy dzwięk (charakterystyczny dla Ultera którego tez chyba kupie) ale nie wpływa on zbytnio na osiagi. Co innego katalizator który zamula fure. Ja Ci zaproponowałem wyciecie bo to najtansza opcja a z tego co pamietam na tym tez ci zależy. Apropos katalizatorow wczoraj ogladalem garaż na TVN Turbo i juz wiem na czym polega cały proces katalizacji i jak katalizator wyglada w srodku. Po obejzeniu mam jeszce wiekszą pewnosc ze katalizator ma duzy wpływ na osiagi bo wyglada on nastepująco: w zależnoci od rodzaju w jego puszce moze znajdować sie albo wklad ceramiczny, albo granulat, albo cos na ksztalt i podobienstwo plastra miodu z bardzo małymi oczkami- kazde z nich jest pokryte tym wlasnie katlizatorem (jakieś tam dwa pierwiastki- nie pamietam) które pozwalaja przepływającym spalinom rozkladać sie na prostsze substancje np: tlenek wegla na dwutlenek węgla i pare wodną (stad charakterystyczne kapanie z wydechu) , rozkłada tez zwiazki azotu (NOX ) na jakies tam prostsze. siła rzeczy spaliny przechodząc przez ten wklad zmniejszają predkość i zamulają fure. sorry za pomyłki i niedokladny opis ale pisze to co zapamietałem. aha i taka 100% skutecznoćs katalizatora to od 80 do 100tys km więc to co my mamy to juz chyba same puszki. hehe
Japonia- kraj kwitnącej wiśni; Polska- kraj kwitnącej lipy ...

Jacques
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 Rally

przez Jacques » 2006-05-27, 20:32

Sajder: i co ostatecznie zrobiłeś? Wyciąłeś katalizator i wspawałeś rurkę? Czy można to zrobić w VTEC-u bez obaw o np. błąd komputera związany z sondą lambda? Ja właśnie sam nie wiem co zrobić z katalizatorem, zarówno w Hondzie, wrocławskiej Carpie, jak i jeden tłumikarz wszyscy zgodnym chórem mówią by NIE USUWAĆ kata i że pomimo przebiegu bliskiego 200 tyś km. NIEKONIECZNIE musi on od razu być zużyty (argumentem niemieckie paliwo na którym autko jeździło).
Więc co zrobić? Rurkę? Jeśli tak zrobiłeś, możesz napisać jak teraz brzmi silnik? Czy jednak strumienicę udającą kata? Tłumikarz mi powiedział, że pomimo że nie mam w dowodzie KAT. to jest obowiązek by samochody rejestrowane po którymś (nie pamiętam) roku miały katalizator, dziwne... Ale najważniejsze, co zrobić i jakie są tego efekty w EE8 konkretnie?

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-05-27, 22:05

Jacques napisał(a): Tłumikarz mi powiedział, że pomimo że nie mam w dowodzie KAT. to jest obowiązek by samochody rejestrowane po którymś (nie pamiętam) roku miały katalizator, dziwne...

Po 1995 roku :) Wiec Ciebie to niedotyczy.

Ja przy przebiegu 144 000 odkrecilem kata i wkrecilem rurke fi50 w jego miejsce (tej samej srednicy co wewnetrzna we wlocie i wylocie kata). Po wykreceniu okazalo sie ze kat jest jak nowy.
Z rurka samochod jezdzil bez roznicy (roznica pomijalnie mala) w przyspieszeniu. ROznica powstala w dzwieku pierdzenie-rezonans 2750-3000 RPM. Do tego dymienie na bialo i charakterystyczny smrod spalin. Tego samego dnia kat wrocil na swoje miejsce.

Natomiast w mym ED9 170 000 przebiegu po wywaleniu katalizatora drastycznie wzrosla dynamika, zapach spalin praktycznie ten sam co z katem, rezonans 2750 - 3000 RPM (zniknal po wstawieniu 2 przelotowego tlumika na wzor d16a9). Ale kat z ED9 byl w polowie przypchany i juz mocno wyekspalatowany.

Jacques
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 Rally

przez Jacques » 2006-05-28, 12:21

Dzięki za odpowiedź ZiG! :ok: W takim razie u mnie katalizator zostaje, gdyż nie podejrzewam by był bardzo zużyty a mojemu egzemplarzowi raczej mocy nie brakuje ;) Jeszcze tylko z ciekawości prosiłbym o wypowiedź Sajdera, jakie skutki miało u niego zastąpienie kata rurką (o ile tak zrobił).

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2006-05-28, 12:38

Gdy miałem katalizator (był pusty w środku) nie działał mi dobrze komputer więc nie powiem Ci czy jest różnica w zastąpieniu go zwykłą rurką.
Teraz mam cały wydech z 1 rury (50 mm) wygiętej na giętarce zakończony tłumikiem ultera.

Powiem Ci że nie jestem z tego zadowolony i chyba tłumik ULTERA zastąpie Przelotowym. MA ktoś takie rozwiązanie w swoim autku

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-05-28, 13:35

Wlasciciel firmy Ulter Luki wycial w swoim vtecu kata i jak sie okazalo po schamowaniu silnika auto stracilo 6 KM mocy. Dlatego radze dobrze przemyslec swoje posuniecia bo pewne dlubanie w wydechu przy tak mocnych furach jak EE8 przyniesc moze negatywne skutki.

Ponadto fura zacznie spalac wiecej paliwa, jak masz auto na codzien to zrezygnuj z wycinania kata - jak sam wspomniales Jacques chcesz zachowac oryginalny stan.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

crx16v
Forumowicz

przez crx16v » 2006-05-28, 22:08

widze ze wszyscy maja tu pojecie o wydechu....
wytnij kata i wstaw to co reszta nazywa srodkowym tlumikiem a zamiast srodkowego wstaw rure (zyskasz na gorze) pozdro
Honda Klub Poznań

redman
Forumowicz

przez redman » 2006-05-28, 22:18

wstaw rure i tyle :ok:
REDMAN

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-05-28, 22:26

jakie wy macie pojecie o vtecach? zadne. :nieok:
wstaw to wstaw tamto daj wydech 3 cale. to co japonczycy obliczyli to kazdemu sie zdaje ze sobie walnie rurke i zyska super mega 20 koni. smiechu warte. a po co mu gora? jak dol straci?

pokazcie zhamowanego vteca z katem i bez kata.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Poprzednia strona   Następna strona