moze ktos zrobic foto jak ma ustawiony u siebie rozrzad ? foto walkow rozrzadu (wiem ze znaki maja byc na przeciwko siebie i UP u góry) i kola pasowego, tam jest kilka znakow i nie łapie ktore sa prawidlowe . ustawiane mialem na kilka sposobow i albo nierowno pracuje ,albo wkreca sie pod koniec slabo. i chce zobaczyc jak to ma byc prawidlowo ,a pozniej ewentualnie dalsze regulacje.
jak spojzysz prawie w poziomie na walki to znaki powinny sie pokrywac z linia laczenia glowicy z blokiem, a dolne kolo zebate i pasowe maja jeden znak i maja sie zgrywac z wypustka na bloku (kreska) i obudowie rozrzadu (taki trojkacik)
na dole nie da sie pomylic..bo na wale obudowie pompy oleju jest strzalka gdze ma byc kolo zebate, pozatym jest tez na kole pasowym co prezdstawiaja zdjecia wyzej, a z kolkami to wcale nie jest tak ze upy wyjda idealnie na gorze a kreski beda idealnie w poziomie, moze byc tak ze np upy beda leciutko do srodka schodzily i kreski tez automatycznie delikatnie beda w dol skierowane ale dalej wszystko jest ok!
moim zdaniem twoj problem polega na zlym naciagu paska, jak zalozysz pasek na kolka i na reszte... to bywa tak ze jest on mocno luzny po pewej stronie tam gdzie jest najdluzej, i jak potem krecisz walem zeby rolka napiela to tam z tej dlugosci sie uzbiera jeden ząbek i juz rozrzad przestawiony takze sprawdz to dobrze
uhm a więc tak na kole pasowym ma być na WHITE MARK (patrz linki tam zaczaisz o co biega images_2ndgen/manual_II_pliki/5-11.pdf i images_2ndgen/manual_II_pliki/5-26.pdf ) a od góry są koło kółek otwory chyba fi 5 i one są w obudowie (czopie wałka) i wałki, one ustalają prawidłowe położenie wałków (UP do góry ale nie koniecznie musi być w pionie) i tyle w temacie, zgadza się jak coś sknociłem to poprawcie
Pozdro
po każdym napięciu paska sprawdzam czy jest dobrze , napięcie jest prawidłowe i ogólnie te sprawy ,ale mam sporo znaków nabite na kole (nie wiem po co ) i nie wiem do których się odnosić,
gruby126p1 dużo mi pomógł bo opisał wszystko co i jak powinno wyglądać.
ale jakby ktoś mógł zrobić fotki koła u siebie żeby było widać znaki to bym miał problem z głowy, na weekend będę miał furę z powrotem i ustawiłbym jak ma być.
bo teoretycznie wiem wszystko co i jak ma być ,ale za duza ilość znaków no i ...
masz znalezc takie znaki ktore widac ze sa nabite przez honde male delikatne kreski 3 obok siebie i ta jedna oddalona od nich o jakies 2cm, a nie jak na focie zajebiste dziury robione jakims punktakiem
pozatym nie wiem czego robisz w ogole problem, skoro mozesz zdjac kolo i na trybie od walu jest wyrazna kreska zaznaczona a na obudowie (bloku ) jest wyrazna strzalka na ktorej ta kreska ma byc, zrob tak skoro nie mozesz na kole
kurde pewnie mnie ktos tu wysmieje ale ja ustawilem sobie rozrzad bez zdejmowania obudowy. nie mialem wtedy mozliwosci tego zrobic a mianowicie zdjalem ta gorna czesc obudowy ktora jest na 2 sroby sciagnalem pasek na sile (na swoje usprawiedliwienie powiem ze nie mialem innej opcji zrobienia a musielm go ustawic) z tych dwoch kol zembatych ustawilem upy zeby byly dobrze a na dole odkrecilem kolo (to normlne kolo, opone z felga) zdjalem ten plastik przy nadkolu i na kole masz taka rozowa krope musisz ta krope ustawic w miejscy gdzie laczy sie blokz miska olejowa potem zalozyc pasek, plastik i kolo i gotowe. jest jeszcze jeden sposob na ustawienie rozrzadu bez wiekszych ceregieli wiec tak odkrecasz pierwsza swiece wkladasz w dziure po niej srobokret albo drut cos w ten desen i krecisz kolem pasowym do momentu kiedy tlok nie bedzie na samej gorze wtedy zciagasz pasek z tych dwoch kol zembatych ustawiasz na upach i/albo na poziomych znakach i naciagasz pasek.
ustawiłem jak ma być. lepiej jedzie ,szybciej się wkręca na obroty ale nie trzyma mi na biegu jałowym, chodzi chwile i zaraz gaśnie. wyskoczył mi błąd nr 14, czujnik regulacji biegu jałowego ,zrobiłem reset i błąd zniknął ale problem został. co może być przyczyna ? na złym ustawieniu rozrządu chodził nierówno ale trzymał w miarę, a teraz chodzi równo ale gaśnie.
silniczek krokowy przeczyściłem, a śrubka regulacji przy przepustnicy wykręcona prawie na maxa.