skrzynia, tuba????
Coś dla crxowych audio

DŻEJKU
Forumowicz

skrzynia, tuba????

przez DŻEJKU » 2005-09-23, 14:10

witam.
jestem kompletnie zielony w car audio dlatego interesuje mnie czym sie różni skrzynia od tuby (oprócz wyglądu :D )
co jest lepsze? a wzmacniacz jak dobrać? czy odwrotnie: najpierw wzmak a potem skrzynia/tuba?
dzieki za odpowiedzi
pozdro
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-09-23, 15:02

Zdecydowanie lepsza jest skrzynia.Tylko ze jest roznica w cenie.Tuba jest wykonana z jakiś papierow lub jakiejś sklejki i konstrukcja nie jest bardzo sztywna i solidna.
Skrzynie mozna zaprojektowac tak zeby była robiona pod wymiar bagaznika co nie musi zajmowac poł bagaznika tak jak w przypadku tuby.
W skrzynie mozna wrzucac ogromej mocy głosniki(moze w tube tez ale nie wiem czy by były zadowalajace efekty),np w tubie nie spotkałem sie zeby ktos włozył głosnik 30cm 2 cewkowy o mocy 500W RSM lub duzo wiekszej.Jesli chcesz wstawic jakis subwoofer do ceerki,a wiadomo ze mało jest miejsca w bagazniku ,to polecam skrzynie w obudowie bandpass,w tej obudowie mozna uzyskac najwieksze ciscnienie akustyczne.
Nie wiem ile kasy chcesz przeznaczyc na zakup suba i jaki efekt chcesz uzyskać koncowego brzmienia.Co do wyboru wzmacniacza to na koncu jak bedziesz juz miał jakis odpowiedni wybrany głosnik.Jesli on bedzie o mocy 150W RMS to wzmacniacz minimum jaki musi byc to 100W RMS zeby go uciagnąć.
Jesli jakas moja odpowiedz nie jest zrozumiala to prosze dalej pytac a ja postaram sie odpowiedzieć.
Kilka lat temu interesowałem sie car audio,ale w tej chwili przestało mnie troche to bawic.

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-09-23, 16:51

dzieki TEDE, juz powoli zaczynam czaić.
ogolnie jesli chodzi o kase to jej prawie nie mam :) , efekt jaki chce uzyskac nie musi być jakis cudowny, bo nie jestem audiofilem, chce poprostu od czasu do czasu poczuć przyjemny basik to wszystko.
tak w ogole to zainteresowalem sie tym bo kumpel chce mi opchnąć niedrogo wzmacniacz PYLE SA 2600X o mocy 290W i sobie pomyslalem ze moze kupie go a potem pomysle o jakims subie niedrogim (nie musi byc firmowy).
chce jak najmniejszym kosztem troszke podciągnac audio w ceerce, nie zalezy mi na szpanowaniu sprzetem tylke chce zeby byl dość słyszalny efekt dla zwyklego zjadacza chleba :P
jesli bym kupil taki wzmachol to jaki sub do niego proponujesz?

Boro
Forumowicz

Samochód: Accord CL7

przez Boro » 2005-09-23, 17:12

Witam

Tuba jest robiona na Hip-Hop i na technie nie nadarza basem

A skrzynia basowa jest do tego przystosowana

Ja osobiscie wybral bych skrzynie (Infinity lub pioneer) a wzmacniacz tez pioneer

Pozdro
Jest Accord CL7
Był EJ9 D16z6 Turbo
Był Del Sol :D
Było ED9 z5/B16A1 :)

baza
Forumowicz

przez baza » 2005-09-23, 18:52

Ja również jestem za skrzynią!
Włąśnie sobię takową robię jutro odbieram.
Mam sub JBL GT4-12 + wzmachol(oczywiście też JBL)
I tuba nie da rady ścierpieć i nadążyć za tym głośnikiem w żadnym przypadku.
EG5>EG2>EG2 B16B>EP2 SPORT>CH1 TypeR

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-09-23, 23:28

ja wlasnie nabyłem wzmacniacz 290W. teraz jak lepiej(i taniej)? kupic glosnik i zbudowac skrzynie czy gotowy zestaw i tylko podlaczyc?

baza
Forumowicz

przez baza » 2005-09-24, 08:43

Kupić głośnik i zbudować skrzynkę-zdecydowanie.Nie dość że zaprojektujesz sobie tak jak chcesz pod wymiar bagażnika to jeszcze dużo taniej.
Np. skrzynia z JBL z takim głośnikiem jak ja mam to koszt ok. 900zł.
Ja suba JBL GT4-12 załatwiłem sobie za 320zł+ 200zł skrzynia i rachunek wychodzi prosty.

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-09-24, 09:22

ok baza, czyli jesli mam wzmaka 290w to polowac na glosnik w przedziale 300-350w? czy jaki najlepiej?

baza
Forumowicz

przez baza » 2005-09-24, 15:21

A jaki jest ten wzmachol?
Chodzi o moc znamionową a nie muzyczną bo na muzycznej nie ma się co opierać.
Jak znamionowej ma 290 to lepiej upolować taki właśnie koło 350-500W.
Kiedyś pamiętam wszyscy stosowali zasadę że moc głośników powinna być ok. 2x większa niż moc wzmacniacza.
Napisz o jakiej mocy mówimy.
Kiedyś pisał tu taki ktoś pod nickiem Kuba Akustyk.Gość też miał wg. mnie duże pojęcie o tych sprawach może też by się wypowiedział.
A mi napisz narazie jaka ta moc i ile będę mógł to ci pomogę.

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-09-24, 17:18

Patrzyłem na dane techniczne tego wzmaka i moc wynosi 2x70W przy 4 ohm lub 2x100 przy 2ohm.
Jak wiadomo to prawie nigdzie nie ma głosników 2 ohmowych , moze byc 2 cewkowy kazda ma 2 ohm impedancji.
Głosnik jaki mogłby współpracowac to np.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65261969
Taki tylko przykład podałem ten głosnik ma 160W RMS lub jak kto woli to 500W max i wzmacniacz byłby bardziej zalecany mocniejszy od Twojego.
Ale spokojnie mozesz szukac głosnika o podobnej mocy.

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2005-09-24, 17:36

Ja polecam odlozyc troche hajsu i kupic gotowy kit. Unikniesz tylko rozczarowan, co z tego ze zmiesci ci sie ladnie do bagaznika jak nie masz pojecia o tym co gdzie i jak...to ma grac! Kazdy glosnik musi miec swoj litraz! Budowa skrzyni tez nie jest taka prosta na jaka wyglada! Na allegro jest gosc ktory ma Car Audio w Redzie i zajmuje sie projektowaniem skrzynki pod glosnik i bagaznik! Z tego co pamietam robi to na podzespolach Hertza! Slyszalem juz wiele tub i glosnikow niskotonowych i powiem wam ze albo wlasciciele niektorych tub i skrzyn projektowanych wedle widzi mi sie sa zupelnie glusi lub nie slyszeli jakiegos lepszego sprzetu bo kazdy z nich twierdzi ze zajebicho to gra ale dla mnie to jeden gluchy lomot i lipa, dlatego osobiscie polecam skrzynke zaprojektowana pod bagaznik z glosnikiem Hertza (gosc z Redy Allegro) + do tego jakis porzadny wzmak nie rzedu buszman czy jakies tego typu sprzety tylko porzadna marka z duza moca! Nie warto oszczedzac bo pozniej czlowiek sie tylko wkooorwia...

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-09-24, 17:39

oki, dzięki bardzo chlopaki, zaczynam powoli czaić o co w tym wszystkim biega.
zastanawia mnie tylko co sie stanie jesli kupie glosnik o wiekszej mocy od tych 300W lub odwrotnie o mniejszej np. 200W - jak to się bedzie przekladalo na dźwięk.

no i co do skrzyni, to slyszalem o skrzyniach z tzw. bass reflexem i o calkowicie szczelnych - ktora lepsza i czym sie roznią?

sorki za tyle pytań ale chciałbym jak najwiecej sie dowiedzieć, bo kasy mam mało a chce uzyskać maksymalny możliwy efekt jak najmniejszym nakladem srodkow :P

Rozumiem Snyka, ale ja nie oczekuje kokosów w zwiazku ze sprzetem.
chce przeznaczyc jak najmniejsza kase na to. wlasciwie to nigdy nie chcialem (nie potrzebowalem) rozbudowywać audio w aucie bo mnie to nie jara, ale w zwiazku ze dostalem w rozliczeniu tego wzmaka postanowilem ze go zamontuje bo nigdy nie mialem ot tyle :mrgreen:
dlatego nie bedzie mi pszeszkadzal glosnik np. buszmana bo i tak go nie odroznie od hertza bo do akustycznie wyczulonych nie należe :P
pozdroooo

baza
Forumowicz

przez baza » 2005-09-24, 18:57

Właśnie testuję moją skrzynię w domu.Takie tam pomiwry robię i wogóle.
Sprawa wygląda tak- ja zdecydowałem się na skrzynię typu zamkniętego ponieważ moja jest w miarę mała a już do bass refleksu potrzeba dość dużej pojemności.
U mnie jest gość który się zajmuje budową skrzyń pod konkretny głośnik i do konkretnego auta.
Ceny u niego zaczynają się od 400zł w górę+ oczywiście głośnik.
Obrazek
Obrazek
To moja skrzynka.
Już ci powiem jak to wyglądało cenowo.
Za głośnik JBL GT4-12 dałem po znajomości 300zł
skrzynkę zaprojektowałem sobie sam na kompie programów jest od groma.
Pozatem przy moim głośniku była dołączona w pudełku kartka w której były podane wzory obudów zarówno zamkniętych jak i z bass refleksem.
Stolarz za zbicie wg. mojego projektu wziął mi 40zł
Dałem ją do tapicera w środku zamiast gąbką wyłożyłem matą wygłuszającą której trochę miałem ale gąbka też może być.Obszyłem skają i na zewnątrz (pod skają gąbka 1cm)
tapicer:50zł
A najlepsze jest to że w poniedziałek będziemy to zakładać z kolegą i pewnie się jeszcze przy tym najeb...eee tzn. coś wypijemy więc same plusy.
Myślę że zawsze warto pokombinować a nie od razu dawać komuś zarobić.

w1c10
Forumowicz

Re: skrzynia, tuba????

przez w1c10 » 2005-09-24, 20:02

DŻEJKU napisał(a):witam.
jestem kompletnie zielony w car audio dlatego interesuje mnie czym sie różni skrzynia od tuby (oprócz wyglądu :D )
co jest lepsze? a wzmacniacz jak dobrać? czy odwrotnie: najpierw wzmak a potem skrzynia/tuba?
dzieki za odpowiedzi
pozdro

Czesc :)
Skrzynia duzo sie różni od tuby:
Tu widac tube:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
Napewno nie zmiesci sie do auta :>
To co uwazasz za tube nie jest tuba. To okragle w bagazniku to subwoofer o kształcie owalnym zrobiony z papieru :) Tuba wyglada calkiem inaczej, inaczej gra itp. Wystarczy zerknac na linka :)
Oczywiscie polecam subwoofer zrobiony z grubego mdfu, obliczonego pod glosnik, ksztalt jest raczej obojetny :) Polecam glosnik firmy Hertz ES 300.2.
http://w1c10.skwierzyna.com/sub2/subik.jpg
Gra po prostu bosko :) Pojemnosc 36 litrow strojenie na 28Hz, scianki o grubosci 25mm :oczy:
Po wiecej informacji odsyłam na www.diyaudio.pl i audiomania.info, tam mozna dowiedziec sie wszystkiego.
Odnosnie wzmacniacza to zawsze lepiej uzyc wzmacniacza o wiekszej mocy. Przeciez nie musimy go miec odkreconego na maxa, a nawet lepiej jak chodzi np. na 3/4 mocy. Wzmacniacz przy swojej maksymalnej mocy najbardziej znieksztalca sygnal !! Oprucz tego nie bedzie sie tak nagrzewal.
Tak jak pisze baza, nie patrz na moc max. to nic nie znaczy, to jest chwilowa moc nic nie mowiaca, mowiaca tyle, ze na w ulamku sekundy ten wzmacniacz moze miec 500 wat, tylko tez nie wiadomo w jakim czasie. Tak, ze patrz tylko na moc muzyczna,rms.
Bez sensu jest kupywanie glosnika, ktory potrzebuje 300 wat rms do wzmacniacza ktory poda 200 wat rms. Glosnika napewno wtedy nie spalimy, ale nie bedzie on gral tak jak potrafi. Lepiej kupic mocniejszy wzmacniacz i tak wyrgulowac by bylo dobrze :) A w przyszlosci zawsze mozemy wymienic suba na mocniejszego.
Odnosniue roznic pomiedzy skrzynia otwarta, a zamknieta takze polecam linki powyzej - jest to dosc dobrze opisane. Wszystko jest wystarczy czytac :) W razie czego odpowiem na gg :)
baza - Własnie jest na odwrot jak piszesz :> Skrzynia zamknieta, zeby nisko zeszla potrzebuje wiekszego litrazu a bas i tak pewnie nie bedzie tak niski jak w otwartej(BR). Za to bas bedzie szybki. Wystarczy posymulowac w programiw Winisd Pro i wszystko widac.
http://audiomania.info/articles.php?id=27
http://audiomania.info/articles.php?id=26
Wykonanie obudowy do suba nie jest takie drogie. Koszt budowy mojego subwoofera o pojemnosci 36 litrow wew., sciankach z MDFu 25mm:
- MDF 50 zl,
- wkrety + wikol - pare zlotych
- wygluszenie - mialem za darmo gąbke
- terminal - 4-8 zl zalezy jaki sie kupi
- tunel BR od 4 zl w gore zalezy jaki sie kupi :)

Kaspol
Forumowicz

Samochód: crx ee8

przez Kaspol » 2005-09-24, 22:01

ja osobiscie gram juz 2 rok na tubie i jestem z basu zadowolony z tym ze mam aktualnie tube z mdfu.mialem kiedys jble z "kartonu" i po prostu przy mocniejszym wzmacniaczu sie rozlatywala.ale mysle nad zmiana na skrzynie nie z powodu zlej jakosci grania tylko ze skrzynia zajmuje o polowe mniej miejsca niz tuba.zdecydowanie skrzynia.pozdro

Następna strona