w silniku A9 nie ma sondy lambda a skoro rocznik 89 to taki masz chyba ze miales swapa. Sondy lamba są dopiero w silnikach Z5 produkowanych od 90 roku razem z katalizatorem zaczeli montować sondy. Sprawdz to. A uniwersalna sonda powinna pasowac pod warunkiem ze jest jednozylowa, ale w sklepie spytaj.
Japonia- kraj kwitnącej wiśni; Polska- kraj kwitnącej lipy ...
Mam Gen 2 1989 grudzień i też mam z5 , więc to chyba możliwe
Swoją drogą interesuje mnie opinia ludzi używających uniwersalną sondę lambda. Jak się spisuje , jakie ma oznaczenie itd.
Moja możliwe żę sie sypnęła , mam instalacje gazową z emulacją sondy lambda , normalne podobno jest ze wywala bład 1 na gazie ale u mnie po zresetowaniu kompa i odpaleniu na benzynie tez go wywala .
Więc sprawa sondy w ludzkiej cenie jest dla mnie interesująca
Więc wynika z tego że mam silnik Z5 bo napewno mam sonde tylko z urwanym kablem i katałke też mam ,wiec dziwne napewno jest to składak .
Ps. Od którego roku wsadzali silniki Z5??
90 rocznik jest przejsciowym z A9 na Z5 i w tym roku były produkowane oba , a pózniej juz tylko Z5. Ja mam uniwersalna sonde walkera za 140zł. Mam ja 2 tygodnie i narazie jest git. szczerze mówiąć to jest część której ciezko stwierdzić jakość bo nie jestesmy w stanie sprawdzić przekłaamnia w jej sygnale a jezeli chodzi o zywotnośc to niestety nie moge sie narazie wypowiedzeć.
Turbo , a co ty na to że posiadam gwarancje na swój samochód w języku niemieckim z przeglądami w której na samym początku można przeczytać że moja furka :Została wyprodukowana w 1989 r , sprzedana w styczniu 1990 i posiada silnik d16z5?
Do tego wszystkiego mam okrągłe zegary , ramki wokół tylnych świateł , brak śrubek w postojówkach, zderzak z pseudo wlotami i białe kierunki?
Z tego co wiem to silnik Z5 wsadzali do cerek dokladnie w tych samych latach co A9 roznica jest w kilku koniach mechanicznych (w raichu zdajsie jest to roznica w oplatach - od mocy pojazdu - ale moja wiedza ne tamat ichniejszych przepisow jest nikla) :roll: Tak samo jak silniki 1.5 16v w civach 92-95 mialy 90 lub 105hp
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."
kurde. do tej pory dalbym sobie reke uciac ze tak jest. pozatym jak wejdziecie w schematy i ceny na stronie głównej to macie do wyboru 88-90 i 90-92 w tym pierwszym jak wejdziecie na górze oznaczenie silnika jest A9 a drugim Z5. Pozatym obok schamatów na stronie głównej sa inne informacje w których są porównania modeli i jest tam napisane ze 88-90 ma kanciatą deske i cos tam jescze. Sprawdzcie sobie. Ja sprobuje sie dowiedziec i upwenic bo z kolei na allegro znalazłem typa co sprzedaje a9 z sondą, pozdrówki