ANI pompa wody, ANI termostat, ANI uszcz. pod głowicą...

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2009-01-24, 02:49

no to tak

na dzien dobry czy pompa wyglada dobrze czy zle wymien ja bezdyskusyjnie- jezeli sie wymienia rozrzad to i pompe tak samo (zawsze w kazdym aucie jezeli pompa jest na rozrzadzie) polecam firme GMB uzywam tylko tej firmy nigdy nie mialem reklamacji

po dwa to mechanik ci bardzo dobrze powiedzial ze jezeli byla by walnieta glowica to cisnienie by szlo w uklad chlodzenia (napompowane przewody jak balony)

po trzy kiedys ceerke odpowietrzalem 4 lub 5 razy dokladnie nie pamietam, gdzies sobie siedzialo powietrze i sie smialo :)

a teraz co zrobic:
wymien pompe i bardzo dokladnie odpowietrz uklad (najlepiej podczas odpowietrzania postaw auto pod skosem tak aby odpowietrznik byl jak najwyzej) i wtedy jazda probna

jezeli temperatura znowu podskoczy mocno zaopatrz sie w termometr przystosowany do wysokich temperatur, odkrecasz korek chlodnicy (poloz zwinieta szpate zebys sie nie poparzyl i nie oblal) i zmierz temp, jezeli bedzie w normie to szukaj przy czujnikach itp

wentylator sie wlacza?? zapewne nie

zrob jak napisalem i zdaj relacje co i jak

i jak atom pisze bron boze nie sciagaj jeszcze glowicy

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2009-01-24, 08:48

Dawca44 napisał(a):beata22staw, a po zagrzaniu silnika jak zachowywał się dolny wąż? Był ciepły czy zimny?

Jak mogę sprawdzić sprawność mojej pompy wody? Wygląda że wszystko z nią ok, ale może faktycznie to przez nią? da się to jakoś sprawdzić?

Pozdro.

wiesz co nawet teraz to nie pamietam wiem ze temperatura mi szła do góry nie mogłem sobie z tym poradzic
podpowiedział mi ten majster co kiedys u niego jeszcze pracowałem jako mechanik samoch
bo tez chciałem zwalac głowice wtedy u niego na warsztacie....
W221 S550

sznapix
Forumowicz

przez sznapix » 2009-01-24, 10:02

sprawdzić pompe mozesz poprzez odpalenie auta odkręcenie korka chłodnicy i poprzez świecenie jakąś latarką w głąb chłodnicy czy jest przepływ płynu .Jeśli mówisz ze termostat nowy to płyn powinien poruszać sie w którąś strone jeśli nie to albo zapowietrzony albo pompa siadła .Próbe robic na rozgrzanym silniku zeby termostat był otwarty.Jezeli masz walniętą uszczelke to będziesz miał plamki oleju w zbiorniczku wyrównawczym.

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2009-01-24, 10:15

Przewody są normalne, miękkie. Górny po rozgrzaniu jest gorący, dolny lodowaty.

Zapowietrzenie układu raczej wykluczam, bo stało mi się to nagle pod koniec 70cio kilometrowej trasy. Po zlaniu płynu, zmianie termostatu, zalaniu i odpowietrzeniu dalej to samo.

Jak chciałem wrócić z Gliwic do domu, po ujechaniu ok. 3-4km, wskaźnik zaczął iść mocno w górę, WENTYLATOR się załączył. Czyli jest sprawny.

Jak się silnik zaczyna przegrzewać, do wyrównawczego wypieprza mi sporo płynu, aż się rozlewa.

Plamek oleju nie ma w płynie nic a nic, czyściuteńki. Tak samo nie ma śladów płynu w oleju.

PS. Wydaje mi się że z wydechu idzie mi trochę więcej pary niż jak było wszystko sprawne...

PS2. Jak jadąc wskazówka zaczyna lecieć w górę, wystarczy że wrzucę na luz i opada, zatrzymując się, nie muszę auta gasić i jest sobie w normie.

Załączając ogrzewanie na full opada szybciej. Ale jechać się nie da.
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

sznapix
Forumowicz

przez sznapix » 2009-01-24, 10:27

a sprawdziłes przeplyw płynu?A co do siwego z tyłu to spalasz nie tylko mieszanke paliwa z powetrzem ale również z płynem stawiam na uszczelke

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2009-01-24, 10:32

No nie sprawdziłem przepływu, bo mam rozrząd rozebrany. Ale na pewno nie ma obiegu, bo dolny wąż jest zimny.

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2009-01-24, 12:02

a nie da rady wyjąć całkiem termostatu żeby cały czas duży obieg szedł i zobaczyć co się będzie działo?
ja jestem świeżo po wymianie uszczelki pod głowicą i u mnie objaw był tylko taki ze płynu ubywało i chodź brakowało 1litr to temp. była bez zmian. podczas planowania głowicy okazało się że na płaszczyźnie między kanałem wodnym a pierwszym cylindrem był wżer został on splanowany

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2009-01-24, 12:06

rób co chcesz ale gadam Ci 3 raz ze miałem takie same objawy. A jak z odpalaniem po postoju?? pali na wszystkie gary??? ja miałem jeb..etą uszczelke jeśli mówisz ze w twojej głowicy niema już z czego zbierać to masz mójnr tel ;)

[ Dodano: 2009-01-24, 11:07 ]
piotrwicha, da sie termostat wyciągnąć przecież on siedzi jak orzeszek w skorupce zamknięty ;)
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2009-01-24, 12:13

Junior napisał(a):A jak z odpalaniem po postoju?? pali na wszystkie gary???

No właśnie wykręciłem wczoraj świece i jedna (stojąc przed autem, pierwsza od lewej) była siwa. Więc chyba nie banglała.

Sprawdziłem też do pewności nowy termostat. Otwiera się. Węże wszystkie mam drożne, chłodnice też. Wygląda to jednoznacznie, tak jak Junior i Kaspol mówią: dupnięta głowica :cry:

piotrwicha napisał(a):a nie da rady wyjąć całkiem termostatu żeby cały czas duży obieg szedł i zobaczyć co się będzie działo?

Już mi się nie chce wszystkiego do kupy składać. Chyba zdejmę głowicę. Pytanie jak odkręcić kolektor ssący? przecież tam jest masakrycznie ciasno!

synek
Forumowicz

przez synek » 2009-01-24, 12:15

ja bym jednak zmienil ta pompe wody skoro i tak masz juz rozpiety rozrzad, cena przeciez nie jest az taka zaporowa w porownaniu do zdejmowania glowicy

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2009-01-24, 12:23

hmmm piszesz ze gorny waz masz goracy a dolny zimny... a zerknij tutaj images_2ndgen/manual_II_pliki/5-56.pdf - strona 5-57, ktory waz ma byc podpiety do termostatu, nie walnales sie "z miejscem zalozenia wezy", tzn nie zamieniles ich miejscami?
jezeli masz dobrze podpiete to znaczy ze nie masz obiegu na chlodnicy

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2009-01-24, 12:33

przecież węże nie zmieniły mi się same na trasie ;) A później zakładałem tak samo jak było, bo górnego nawet nie odpinałem. Dolny idzie do termostatu. Jak na schemacie zresztą.

Pompę chyba wymienię, ale rozrząd (pasek i napinacz) zostawię, bo moją koło 15 tys. przebiegu może.

Junior i Kaspol mieli identyczne problemy i dupnięta była głowica, ja już też wszystko co możliwe wyeliminowałem, więc to mi pozostaje.

Jak by pompa wody była zdupana, to by się płyn i tak mieszał przez różnicę temperatur.

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2009-01-24, 12:43

Dawca44, ja bedziesz ściągał głowice to ściągnij ją razem z ssącym potem sobie go odkręcisz spokojnie. ja jak miałem wlaniętą uszczelke i mi zżerało płyn to świca była czyściutka jak ta lala jak nowa! Majster ja niemiałem wlaniętej głowicy tylko uszczelke ale gdzies wczesniej napisałes ze niemasz już z czego zbierać na głowicy??? co do planowania to polecam tą firme http://www.redo.dlawas.pl/ofirmie.html robią tam wszystko sprawdzanie szczelności docieranie zaworów ale tego tam bym nierobił bo to niepotrzbny koszt można samemu to zrobic ;) http://www.redo.dlawas.pl/szlifiernia.html ja jedynie tam splanowałem i sprawdziłem szczelność koszt 110 zł tyle odemnie ;)
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

freerider.crx
Forumowicz

przez freerider.crx » 2009-01-24, 12:48

rafisz napisał(a):hmmm piszesz ze gorny waz masz goracy a dolny zimny... a zerknij tutaj http://www.honda-crx.info..._pliki/5-56.pdf - strona 5-57, ktory waz ma byc podpiety do termostatu, nie walnales sie "z miejscem zalozenia wezy", tzn nie zamieniles ich miejscami?
jezeli masz dobrze podpiete to znaczy ze nie masz obiegu na chlodnicy
dokładnie, dziwna sprawa, ja też stawiam ze to coś z obiegiem wody

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2009-01-24, 13:14

freerider.crx napisał(a):dokładnie, dziwna sprawa, ja też stawiam ze to coś z obiegiem wody

No ok, ale podsuńcie mi jeszcze jakiś pomysł co może być z tym obiegiem zwalone?

Termostat ok, węże drożne, chłodnica też...

Junior napisał(a):Majster ja niemiałem walniętej głowicy tylko uszczelke

Aha, to mi się już pozajączkowało, Kaspol pisał, że wymienili uszczelkę i było to samo i dopiero po zmianie głowicy odpuściło.

KUR**, już sam nie wiem, jeśli do poniedziałku nie wymyślę czegoś innego, to ściągam głowicę. Bo jak zmieniałem termostat, wymieniłem też świece, po tym silnik szedł 15 minut na luzie i przejechałem może 500 metrów. Znowu się zagrzał. Dzisiaj wykręciłem świece (te nowe) i na pierwszym cylindrze znowu jest siwa. Chyba się tam płyn chłodniczy dostaje, więc uszczelka albo głowica.

Poprzednia strona   Następna strona