d16a9t- 190KM - wynik z hamowni
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

marcin77
Forumowicz

przez marcin77 » 2005-09-17, 21:05

KRAS
No nie...CTRy seria robią w dobrych warunkach jakieś 14.8-14.9...i jakieś 14.5 po odelżeniu.

no nie KRAS a Ty dalej swoje
CTR w dobrych warunkach (były) ... odelzone (zaglądałem) ..... i jadące nie po raz pierwszy. więc takie jechały i nie zrobiły czasów o jakich mówisz,

a delsol Matiego zadnego odelzenia, doładowanie raptem 0,3 , z tylu kola 205/17, startować jeszcze nie umie (sory Mati) itp itd
startował po raz pierwszy

strasznie fajnie ze masz CTRa ale nie jest on nie do pokonania - niestety

Twój czas to tez 15tka

a na koniec cios nokautujący:

LOOBO seria CRX 127KM 15letnie auto i 15.18
i też po raz pierwszy

pozdrawiam
H - najbardziej szanowana litera alfabetu ...

mat
Forumowicz

przez mat » 2005-09-18, 03:23

Konkluzje Toma i Jerry`ego oraz Marcina77 są tak logiczne, że trudno mieć do nich jakiekolwiek zastrzeżenia ;)

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-09-18, 08:01

marcin77 napisał(a):KRAS
no nie KRAS a Ty dalej swoje
CTR w dobrych warunkach (były) ... odelzone (zaglądałem) ..... i jadące nie po raz pierwszy. więc takie jechały i nie zrobiły czasów o jakich mówisz,

A ja znam ludzi którzy tyle pojechali. Tyle że na wcześniejszym Bemowie, Modlinie i innych. Także nie mów że się nie da. Ja w gównianym Pruszczu startując w absolutnie kijowych warunkach (i wszyscy co tam byli potwierdzą że czasy były tak 0.2-0.3 sekundy gorsze średnio dla wszystkich) i to startując po raz pierwszy zrobiłem 15.0. A spartoliłem oba te starty straszliwie i właściwie w ten sam sposób.
Co do innych CTR to naprawdę wiele zależy od kierowcy bo w Prsuzczu były też inne...nieseryjne wiadomo, odjechały ale był sobie czerwony po liftingu z lekkim odelżeniem (tylna kanapa i bagażnik więc powinien mnie lekko robić) a tymczasem jeździł wysokie 15-stki.

marcin77 napisał(a):strasznie fajnie ze masz CTRa ale nie jest on nie do pokonania - niestety

A czy ja piszę że to jest nie do pokonania auto? Wiadomo że na ćwiartkę się słabo nadaje bo po pierwsze zbyt dużo waży w serii, po drugie jest nieco zbyt vanowy, po trzecie nie ma seryjnie szpery a po czwarte cholernie trudno robić nim powtarzalne, dobre starty.
To jest zabawka na kręte drogi i na tor...na 1/4 raczej średnio.

marcin77 napisał(a):Twój czas to tez 15tka

Tak, kompletnie seryjnym, nieodelżonym autem, z połową baku na pokładzie i dwoma totalnie skitranymi startami kiedy ja sam wiem że potrafię szybciej bo szybciej robiłem.

marcin77 napisał(a):LOOBO seria CRX 127KM 15letnie auto i 15.18
i też po raz pierwszy

Tak, ja już podczas tego skromnego doświadczenia jakie zebrałem wiem doskonale że aby dogonić wydmuszkę (o mniejszej mocy ale wydmuszkę bo z takimi ciąłem się w Pruszczu i na kilku mniej legalnych zabawach) to startując autem seryjnym i nie odelżonym trzeba mieć sporo więcej dystansu. Lecieć wyścig tak do 180-200km/h...wtedy wydmuszka CRX, nieważne czy ED9 czy EE8 nie ma szans. 400m to dla cięższego samochodu, nawet dysponującego większą mocą zbyt mały dystans - vide moja pogoń za Stachem w Pruszczu gdzie złapałem go i wyprzedziłem w zasadzie przed samą metą.
Koniec...

Dominik
Forumowicz

Samochód: Hondy...

przez Dominik » 2005-09-18, 22:41

3mam strone Kra$a heheh CTR rulezzzz..... 8)

pozdr
The Power of Dreams

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2005-09-19, 07:44

Panoiwe chodzi nam o to że auta za dużoi większą kasę nie robia takiego wrażenia jak stare 15 letnie CRX za powiedzmy 10 000. Dla porównania były dwie Toyoty MR2 dłubnięte do ponad 200 KM i jedna z nich 2 razy wykreciła 14,8. Jakby CRX miał ponad 200kM to spokojnie zrobił by niską 14 i tyle. Poprostu po wyścigach zauważyliśmy że CRX poprostu na 400m nieźle zasówa nawet w serii. Jsakby dołożyć tę kaśe którą trzeba wywalić na CTR do crx do by dopiero było. Wiem że mnie zaraz zjedziecie że to zópełnie inne auta i inna epoka i że nie ma co porównywać. To takie tylko nasze wnioski i porównania.
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-09-19, 11:34

Dlaczego mielibyśmy cię zjechać?? CTR nie jest autem na 1/4 mili i tyle. Nie został do tego stworzony. Oczywiście można go zrobić, wszystko można zrobić ale koszty są ogromne. Silnik K20A jest super motorkiem ale zamiast dłubać go w CTR lepiej wsadzić do CRX. Wyjdzie taniej i szybciej. Oczywiście na ćwiartkę.
CTR jest autem torowym, tam się sprawdza i po niewielkich przeróbkach można naprawdę ostro zasuwać...w tej klasie cenowej (oczywiście chodzi mi o nowe auta) nie znajdzie się szybszego auta na tor.
Ogólnie...CRX IIg był mega samochodem...gdyby mój był VTEC nigdy bym go nie sprzedał ale po prostu brakowało mi mocy i osiągów (zwłaszcza przy wyższych prędkościach gdzie CRXy zwyczajnie miękną) a nie chciałem jeździć wydmuszką, oglądać i wysłuchiwać brzęczenia gołych blach wokół. Tak jak mówię...gdybym miał tak dobry i zadbany egzemplarz EE8 jak miałem ED9 to do dziś stałby pod domem, oczywiście zaopatrzony w niezbędniki tuningu B16, których z oczywistych względów tu wymieniać nie będę.
CTR jest bardzo fajnym samochodem, obiektywnie patrząc duuuuużo lepszym od jakiegokolwiek seryjnego CRX: większy, bezpieczniejszy, dużo lepsze i precyzyjniejsze prowadzenie, mega lepsze heble, o wiele lepsze osiągi...ale czystej radości z jazdy jaką dawał mały, zwinny i leciutki CRX czasem mi bardzo brakuje. No i oczywiście siedzenia praktycznie na asfalcie. Uffff, koniec tych wynurzeń i zanudzania
Koniec...

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2005-09-19, 12:25

1. Chyba prawie caly czas porownujecie ze soba CTR i ED9, a przeciez CTR wsrod innych Civicow to tak jak EE8 wsrod ED9 ! Jesli juz porownujemy to porownajmy wlasnie CTR z EE8. A wiec Kras, jaka jest roznica w czasach okrazen na kretym torze wyscigowym jakie robi seryjne EE8 a seryjne CTR ?

2. EE8 i ED9 maja duuuuzo lepszy stosunek ceny do frajdy jaka daja z jazdy niz CTR.

3. Tak jak powiedziales: CTR jest wygodniejszy, bezpieczniejszy itd... ale to tylko codzienna eksploatacja. Co do sportu, to EE8 ma duzo wiekszy potencjal. Tym bardziej

Pozdro

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-09-19, 12:37

Co do czasów okrążeń EE8 i CTR to nie wiem czy ktokolwiek robił kiedys takie porównania ale jestem pewien że szybszy na torze jest CTR (mówimy o seryjnych autach). Bo lepiej od EE8 jeździ po łukach (trzyma mniej więcej poziom ITR, może ciut gorzej), ma dużo lepsze hamulce i lepszy silnik, który ciągnie nie tylko powyżej VTECa ale poniżej też.

Lepsza frajda TAK, na 100% fajniej jeździ się CRX...niekoniecznie szybciej ale fajniej na pewno.

Czy do sportu innego niż 1/4 mili lepszy jest CRX to też nie wiem. Chyba po bardzo dużych modach typu mega hamulce, duże wzmocnienie sztywności budy, duże wzmocnienie silnika itp. Chyba jednak lepszy tu jest CTR, który seryjnie ma to wszystko lepsze a też można bardzo modować. Pamiętaj że nawet w pełni zrobione B16A nie osiągnie mocy K20A z modami typu bolt-on. A i w założeniu że bebeszymy absolutnie wszystko to przewaga wagi nie będzie już tak znacząca bo z CTR można wywalić dużo więcej a dużo mniej trzeba dołożyć (choćby w sprawie wspomnianej sztywności budy, czy wielkich hamulców).

A K20A w CRX nie porównujemy bo to nie ma sensu. Równie dobrze można powiedzieć że jeszcze lepszy byłby CRX gdyby mu wsadzić motor z NSXa.
Koniec...

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2005-09-19, 14:03

Ogólnie chodzi o to że nie jedziemy na CTR tylko o to że porównałem sobie czasy aut nowych, starych z silnikami o wiele wieksymi i CRX jest poprostu na wysokim poziomie mimo wieku i 1,6 pojemności. Każdy podniecał się calibrą turbo i jakoś tej przepaści nie widzę. CRX tak jak Kras stwierdził to auto na miasto. Teźż czuję jak jej moicy brakuje przy wysokich prędkościach. K20 w crx? Niech ktoś zrobi to popatrzymy jak idzie takie maleństwo.

Stwierdzam na koniec żę chonda ma inne konie - takie małe jap[ońskie koniki bardzo żywe i szybkie i stąd te wyniki ;)
http://www.sss.info.pl tu są wyniki i można sobie popatrzeć gdzie CRX sie znajduje.
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-09-19, 14:24

I myślę że tym optymistycznym akcentem możemy ten wątek zakończyć. CRX zawsze będzie dla mnie wyjątkowym autkiem, które sprawiało mi gigantyczną frajdę z jazdy i zawsze będę mojego białaska pamiętać. Pozdrawiam.

P.S. Aha, ja osobiście nigdy nie podniecałem się Calibrą turbo...dla mnie ten samochód zawsze był po prostu brzydki.
Koniec...

Poprzednia strona