Kopci na niebiesko

mrozek201

Kopci na niebiesko

przez mrozek201 » 2008-10-31, 22:31

Panowie, mam taki problem, ostatnio bylem na miescie i tak troszke gazu dalem, na luzie, lookam w lusterko, a tam chmarka dymku niebieskiego, problem mam taki ze nie kopci mi caly czas. tylko czasami, i to zazwyczaj jak odejme gazu, to chyba uszczelniacze na zaworach nie.
Nie ciagnie mi jakos znacznie oleju, jechalem na impreze caly czas trzymane byly obroty ponad 4 tys. przez 80 km i nie lyknol nic.
co to moze byc zawiesza sie pierscien, uszczelniacze??
Moge sobie wszystko sam wymienic bo z zawodu robie mechanika, wiec nie widze w wymianie problemu, ale pisze bo dluzej uzytkujecie to autko, i napewno macie jakies pomysly co to moze byc.
Z gory dzieki. :)

I zmienic te opisy odnosnie mnie, nie jezdze najszybciej, moze i nie doceniam zycia, i poprawnie wymawiam h8r. :diabelek:

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2008-10-31, 22:32

a wilgotno było ?
masz katalizator ?
masz sportowy wygar ?
napewno dym był niebieski ?

mrozek201

przez mrozek201 » 2008-10-31, 22:36

mam komplety przelot, na pewno niebieski. raczej wilgono bo taka pogoda po****** teraz.

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-10-31, 22:40

Jak dla Mnie to nie zobaczysz po 1 przejechaniu sie czy żłopie olej.
Kopci na Niebiesko to padaja Pierścionki jak dla Mnie i wcina Delikatnie olejos.
Lub może taka benzyna jakaś :(
Bo jak Biały to nie bój Nic
Ps .kumpel miał tak samo-- wynik przegrzany Silnik --Wymieniał Pierscienie
MOja rada weż go daj na 3tyś popuść potem na 4 tyś chwilkę przytrzymaj
potem znowu na 3 tyś przytrzymaj...Niech 2 Osoba patrzy jak Wali wtedy na jaki Kolor ?? to tak jak piszesz Albo uszczelniacze albo pierscienie--powoli podbiera Olejos :)

mrozek201

przez mrozek201 » 2008-10-31, 22:46

tankuje 95 supreme, albo na orlenie, ale najczesciej to na statoil, zmierze cisnienie na garach, zobaczymy jakie wyjdzie, wsumie to sie nie dziwie ze on troche kopci bo ten silnik to jakas mameja skladala, nawalila czerwonego gdzie sie dalo, miske to palcami dokrecalem, a jak ja sciagnolem to 2 cm silikonu. takie mameje co tak silniki skladaja to za jaja powiescic ;)

faken
Forumowicz

przez faken » 2008-10-31, 22:46

sprawdź czy ci płyn chłodniczy nie uchodzi bo może sie przedostawać do oleju, sprawdź uszczelke
del sol sprzedany

mrozek201

przez mrozek201 » 2008-12-03, 20:24

Nie no terez to ja juz nie wiem co jest, NAPEWNO MI KOPCI.
Ale jest taki problem bo zmienilem olej z polsyntetyku na syntetyk Mobila Synt S 5w40, wymienilem uszczelke pod miska bo stara juz przepuszczała, i nie zjadl mi silnik jeszcze ani kropli!!!!! Nie bierze płynu chlodzacego czyli uszczelka dobra pod głownia, to co mu jest skoro kopci.
Dodam ze kupiłem crxa za 3500 zl, i zapewne młody łepek który się go pozbywał sądzil że przepala olej, jak kupowalem to mi mowil ze jak sie odpala to zakopci,
Kopci ale nie olejem więc co może byc przyczyną wtryski?? Albo ktos wczesniej wlał ON do zbiornika, ale ropa by kopcila na niebiesko?? ta formula STP do czyszczenia układu paliwowego coś da, czyści to coś?? A i nie zmienialem jeszcze filtru paliwa, to może też coś od filtru być??

NAZGUL
Forumowicz

przez NAZGUL » 2008-12-03, 20:50

filtr paliwa odpada
jak by ci wtryski lały to kopci na czarno raczej (ciemny dym)
na niebiesko nie ma bata musi olej palić
pociąnij go do odcinki i obadaj czy w miare wzrostu obrotów kopci bardziej (pierścienie)
albo zostaw go na jałowym żeby był nagrzany konkretnie i przegazuj go na szybciora , jak puści dymka przy gazowaniu to uszczelniacze zaworowe , i tu bym szukał prolemu, bo jak twierdzisz że nie ubywa ci nic oleju to raczej uszczelnicze (zdupia olej ale nie na tyle żeby widać było po takich przebiegach nieznacznych)
pozatym nie zmienia się oliwy z pół na syntetyk (tak się przyjęło)
po 2 - mobil 5w40 to syf
po 3 - przed zmianą oleju z pół na syntetyk musisz płukanke zrobić
po 4 - jaki masz przebieg i na ile oceniasz stan silnika? jak dobrze wiesz że nie jest profi to po kiego grzybka go syntetykiem zalewasz
po 5 - wlej 15w50 motulka półsyntetyk i powinno być lepiej
po 6 - zrób próbe olejową na pierścionki (jak wypadnie ok to kup uszczelniacze zaworowe)
pozdro

mrozek201

przez mrozek201 » 2008-12-04, 15:24

wiem ze sie nie wymienia, ale polsyntetyk lotosu jaki był zalany to ja dziekuje, silnik jest w dobrej kondycji bo ladnie idzie do przodu :rotfl: przebieg hmmm tego nie wiem bo na liczniku jest 186 z hakiem, a zamiast bloku z5 mam a9 wiec juz blok jest inny i ciezko stwierdzic, probe zrobie w poniedzialek bo bede mial przyzadzik.
A po wymianie juz trzasnolem jakies 1000 km i nic nie ubyło jeszcze, i nieraz ladnie dostawal ale tylko na cieplym silniku bo debilem nie jestem zeby na niedogrzanym go krecic. :D