zato na rondzie wystarczy agresywne wejście i przyhamowanie w łuku i pół ronda idzie bokiem. Takrze technka gaz-hamulec to chyba złoty środek na tę całą nadsterownosć.
zato na rondzie wystarczy agresywne wejście i przyhamowanie w łuku i pół ronda idzie bokiem. Takrze technka gaz-hamulec to chyba złoty środek na tę całą nadsterownosć.TJ napisał(a):...poślizg tyłu. CRX zajebiście łatwo się z tego wyprowadza - natychmiast wdepnąć gaz i wtedy nie trzeba tak dużej kontry,
Krzyh00 napisał(a):a co do camber kita to moim zdaniem na torze nie ma to zadnego zastosowania, negatyw jest tam jak najbardziej porządany, co innego kjs gdzie sa szutry, syf, bloto i tym podobne to tam sie nie sprawdzi auto bedzie niesterowne.
no dokladnie o tym mowie ze minusy na torze sa bardzo dobre, czyli wystarczy auto zglebic i jest optymalnie, u mnie jest teraz okolo -2,5st. z przodu i -1,5st. z tylu i uwazam ze auto sie po torze prowadzi bardzo dobrze 
bont napisał(a):po zakupie crX'a szybko sie zoriętowałem w czym rzecz, teraz zawsze jak sobie zapierdzielam to hamuje przed zakrętem jeszcze na prostej a w zakręcie gaz,
kooloo napisał(a):Bo auto musi być optymalnie ustawione na wszystkie rodzaje nawierzchni, czyli lepiej zostawić tak jak jest czy jednak spróbować zrobić większy negatyw... ?
bo na śliskim koło na zakręcie nie pochyli się do momentu najlepszej przyczepności, na przykład na śniegu przy -3.0 koło cały czas tak będzie pochylone, a to chodzi o to aby na zakrętach przy przeciążeniach prostowało się i przywierało wtedy całą powierzchnią opony do podłoża. Na asfalcie przy dużym minusie i dobrych oponach koło na zakręcie przylega całą powierzchnią, gdybyś miał na asfalcie suchym super przyczepnym kąt na plusie to opona zawijała by się i na zakręcie przylegała by tylko krawędzią. Już seryjny crx ma lekki minus z przodu, kompromis pomiędzy przyczepnością na zakrętach a ruszaniem/hamowaniem i oporami przy kręceniu kierownicy. Czym większy minus z przodu tym trudniej przyspieszyć/hamować a to dlatego, że koło pochylone i całą powierzchnią opony nie przylega, dlatego wtedy stosuje się camber kity aby to poprawić. Dla nas jednak jest ważne aby crx trzymał się super na zakrętach a opony i tak szybko odchodzą

TJ napisał(a):To normalne że ujęcie gazu w zakręcie przy dużej prędkości powoduje poślizg tyłu. CRX zajebiście łatwo się z tego wyprowadza - natychmiast wdepnąć gaz i wtedy nie trzeba tak dużej kontry, kieruje się gazem jak w tylnym napędzie tylko dokładnie odwrotnie - dodanie gazu zmniejsza nadsterowność a ujęcie zwiększa.
. zwiększając różnicę pomiędzy przodem a tyłem można zmienić mocno charakterystykę nadsterowności. Żeby CRX w miarę neutrelanie jeździł przód powinien być o jakieś 0,8atm bardziej napompowany niż tył, np: przód 2,4 tył 1,6... tak jest fajnie na asfalcie...Arv napisał(a):POza tym nikt jeszcze nie napisał o jednej rzeczy która jest praktycznie za darmo a mocno zmienia zachowanie auta. A jest nią ciśnienie opon. zwiększając różnicę pomiędzy przodem a tyłem można zmienić mocno charakterystykę nadsterowności. Żeby CRX w miarę neutrelanie jeździł przód powinien być o jakieś 0,8atm bardziej napompowany niż tył, np: przód 2,4 tył 1,6... tak jest fajnie na asfalcie...
Ja pompowałem około 2.3 przód i 2.0-2.1 tył przy rozmiarze 195/50/15.
negatyw sie sprawdza tylko na suchej przyczepnej nawierzchni. swoja droga kiedys meczylem pacholkolandie maluchami, teraz jakos mi by bylo szkoda auto na takie szarpanie za rekaw
ale na takie wlasnie imprezy ja bym kąty wyzerowal, bo to co nadrobisz na torze stracisz na tych wszystkich probach gdzie sie krecisz po roznej syfiastej nawierzchni. niestety nie ma uniwersalnego ustawienia, zawsze bedzie to kompromis w takich rajdach

TJ napisał(a):To normalne że ujęcie gazu w zakręcie przy dużej prędkości powoduje poślizg tyłu. CRX zajebiście łatwo się z tego wyprowadza - natychmiast wdepnąć gaz i wtedy nie trzeba tak dużej kontry
w1c10 napisał(a):Troszkę to dziwne ten kąt z tyłu aż 1,5 na minusie. U mnie ze sprężynami H&R -35 tył ma około -0.5, a przód -1.0 do -1.5 już nie pamiętam. Jednak tył to jest minimalnie na minusie coś pomiędzy -0.5 a 0.0.
Krzyh00 ma taki dość duży minus bo jak dobrze pamiętam on ma gwinta, bardziej obniżone auto to większy minus.
nie widać ze był bity, a taka różnica na osi? Może tuleje są wytrzaskane i stąd taka różnica, chodź na przeglądzie w czerwcu było wszystko ok a zbieznosć w październiku, to trochę czasu już minęło...Arv napisał(a):POza tym nikt jeszcze nie napisał o jednej rzeczy która jest praktycznie za darmo a mocno zmienia zachowanie auta. A jest nią ciśnienie opon. zwiększając różnicę pomiędzy przodem a tyłem można zmienić mocno charakterystykę nadsterowności. Żeby CRX w miarę neutralnie jeździł przód powinien być o jakieś 0,8atm bardziej napompowany niż tył, np: przód 2,4 tył 1,6... tak jest fajnie na asfalcie...

kooloo napisał(a):Nie zawsze jest miejsce na to żeby wyprowadzić auto z poślizgu, bo
jeżeli hamuje się przed łukiem, zakrętem czy przeszkodą, to w konkretnym celu żeby zwolnic i owa nadsterowność w duuużym stopniu może to utrudnić, a wyprowadzenia auta gazem z nadsterowności może czasami niewiele już pomóc... na ten przykład pozwolę sobie przytoczyć kozacka jazdę Irona, i tu z góry szacun dla kolegi za prawidłowy odruch
http://youtube.com/watch?v=sXVpdwKmMvY
.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości