Witam.
Nie chce szukać na forum czy coś takiego było, ponieważ chce uzyskać konkretną odpowiedź.
Chce kupić honde CRX z silnikiem b16a1 z małymi modyfikacjami: sportowe wałki, kółka, powiększone zawory inna wiązka obd1.. zmieniony dolot, i wylot.
Jednak niepokoi mnie to że samochów po zapaleniu ma nierówne obroty..
skacze od 800 do 2500 dlaczego tak jest ? czego to wina ? prosze o pomoc bo nie wiem czy warto takie auto kupowac..
dodam jeszcze ze po chwili włacza się kontrolka check engine..
Jak skaczą obroty to wskazywałoby na wałki Stage 3. Powiększone zawory na to wskazują. Ale trudno takie modyfikacje nazwać małymi. Po takich modach auto musi dysponować wykresem z hamowni. Jakim momentem i mocą się legitymuje?
1. Najpierw zrób karoserie, 2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce, 3. Teraz dopiero możesz modzić silnik. EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE
200nm wskazuje na to, że mogą to być bardzo ostre wałki typu VTEC-killer przy których nie ma już wolnych obrotów. Ale lepiej byłoby zobaczyć wykres, ciekawi mnie jak wygląda przebieg momentu w zakresie w którym obecnie auto nie trzyma obrotów.
D seria na sofcie ma 180-220Nm. B seria wytrzymuje wiecej bez kucia.
Ale w N/A to rzeczywiście duży moment, obojetnie czy D czy B, bo B seria to poprostu bardziej wyzylowane N/A (ostrzejsze krzywki VTECa). B18 Romana ma 200Nm na seryjnych wałkach i dobrze obliczonym wydechu, więc można uwierzyć że B16 uzyska tyle samo na dużo ostrzejszych wałkach.
Moc 190KM przy momencie 200Nm to bardziej by pasowało do b18. Teraz pytanie czy C4 czy C6. Dla C6 to bardzo lekkie mody i obroty na pewno gonic nie powinny.
qwerty, jak dobrze pójdzie pokażę D16 ale nie będzie na sprzedaż