woda w cylindrze, uszczelka, swap

Muody
Forumowicz

woda w cylindrze, uszczelka, swap

przez Muody » 2008-08-13, 09:59

no wiec poszła mi pompa wody w ed9.... wymienilem pompe, rorząd i mialo być gitara ale sie okazalo ze po odpaleniu wode wywala z chlodnicy, nagle woda sie znalazla w 2 i 3 cylindrze...
wychodzi ze uszczelka, moze glowica poszla... ale nie przegrzewany byl nic sie nie dzialo do pojscia pompy wody wszystko bylo ok... teraz nawalają sie powazne koszty zwiazane z całościa...

niewiem co robic... czy wymieniac uszczelke... jesli tak to jaką i czy znacie jakiegos dobrego mechanika co sobie niewiele liczy..

czy robic swap na b16... a tu pytanie jakie sa mniej wiecej koszta calej operacji.
mugen power

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2008-08-13, 11:33

na poczatek zdejmij czapke i bedziesz wiedzial co i jak, i dlaczego masz wode w cylindrach (moze padla glowica a moze tylko wystarczy uszczelke wymienic)
koszt samej uszczelki w zaleznosci od tego jaka kupisz, mozna dostac za 60 zl a mozna i za jakies 160 (pisze tutaj o zamiennikach) nie znam ceny uszczelki z ASO, napewno nie jest najtansza, ale mimo wszystko jest to najlepszy wybor :ok: , wiem natomiast jedno - nie zakladaj tego najtanszego badziewia, bo za jakis czas bedziesz robil znowu to samo
ja zalozylem KP GASKET (mozna dostac w HIPOLu za jakies 160 zl) - spisuje sie wysmienicie - jak narazie oczywiscie, z wygladu jest identyczna jak ta z ASO

redbul
Forumowicz

przez redbul » 2008-08-13, 12:31

Muody napisał(a):ale nie przegrzewany byl nic sie nie dzialo do pojscia pompy wody wszystko bylo ok... teraz nawalają sie powazne koszty zwiazane z całościa...

a poszla podczas jazdy? bo moze jednak nagle temperaturka wzrosla ?

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-08-13, 12:41

redbul napisał(a):
Muody napisał(a):ale nie przegrzewany byl nic sie nie dzialo do pojscia pompy wody wszystko bylo ok... teraz nawalają sie powazne koszty zwiazane z całościa...

a poszla podczas jazdy? bo moze jednak nagle temperaturka wzrosla ?

wzrosla bo pompa wody sie wyjebala i nie bylo obiegu chłodzącego ale odrazu zjechałem na pobocze i potem hol do warszatu. niby z objawów typu olej w chlodnicy, podniesienie sie poziomu oleju niebyło...

--------------------------------

co dalej mechanik mi powiedzal ze odrazu inne uszczelki powymieniac takie po przeciwnej stronie od kółek rozrządu :) takie tez w hipolu dostane?

i czy dam rade sam to zrobic bo mechanicy za takie operacje słono kasują... bo to trzeba powymieniac usczelki (wkleic je na silikon)... czy są jakieś cięższe rzeczy do zrobienia?
mugen power

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2008-08-13, 12:51

kupisz w Hipolu albo w InterCars, simmeringi polecam NOK albo Corteco

jezeli robiles juz podobne usterki i masz komplet podstawowych narzedzsi to sobie spokojnie poradzisz, bo jak dla ciebie jest to pierwszy raz ;) to odpusc...

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-08-13, 14:11

no to juz wszystko wiem.. .chyba w razie czego to jeszcze napisze dla Rafisza leci pomógł :poklony:
mugen power

NAZGUL
Forumowicz

przez NAZGUL » 2008-08-13, 19:45

w ASO uszczelka 330zł
jakbyś coś potrzebował (głowica , tłoki) to gadaj , zostało mi tego po remoncie

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-08-13, 22:15

NAZGUL napisał(a):w ASO uszczelka 330zł
jakbyś coś potrzebował (głowica , tłoki) to gadaj , zostało mi tego po remoncie

hmm to moze sie skusze na uszczelke z aso... napewno wytrzyma najdluzej...

a w jakim stanie glowica? i z jakiego silnika? mam d16a9 i jaka cena? bede wiedzal jutro albo w poniedzalek czy to uszczelka czy glowica
mugen power

bertx
Forumowicz

przez bertx » 2008-08-13, 22:42

Może mój przypadek Ci coś pomoże:
Rok temu pociskałem sobie z 10 minut na max prędkości a potem wrzuciłem luz. Po 2 minutach miałem za sobą mega mgłę - efekt taki jak czasem widać na F1 :)
W moim przypadku padła tylko uszczelka pod głowicą - tzn. jej metalowy kołnierz wokół cylindra. Tylko że ja miałem wodę tylko w jednym cylindrze. Głowicę "splanowałem" :) żyletką - tzn. zebrałem tylko osad, poskręcałem wszystko i śmigam do dziś.
Jak masz narzędzia to od rana do późnego wieczora zrobisz.
Uszczelke nie pamiętam jaką kupiłem - auto było mi potrzebne i kupiłem jedyną dostępną w sklepie - coś ok. 150 zł.
Acha od tego czasu nie zrzucam na luz zaraz po maxie :)

[ Dodano: 2008-08-25, 21:34 ]
Dodam jeszcze tylko że wygłądało to identycznie jak Raikkonen miał w tą niedzielę :)