Sprzedaż alufelg .Problem!!!

bont
Forumowicz

Sprzedaż alufelg .Problem!!!

przez bont » 2008-05-15, 16:11

Chodzi mianowicie o sprzedaż na allegro, pewnie wielu z was korzysta z tej formy zakupu wiec może doradzicie. Sprzedałem alufelgi na allegro, były poobdzierane ranty co wyraźnie zaznaczyłem w ogłoszeniu.Na wiosnę zmieniałem 2 opony i wyważałem felgi, pózniej krótki czas bo ok tyg jeździłem na nich i wszystko było oki.Kupujący odebrał felgi i dzwoni mi że był sprawdzić felgi i 3 z nich są krzywe!!! :szok: dla mnie zaskoczenie.zaproponował że naprawi je a kosztami podzielimy sie po połowie, dziś przysyła mi sms że koszt proszeczenia juz nie 3 a 4 felg wyszedł 400zł. Nie wiem co zrobić, jestem zaskoczony,ponieważ jeździłem na felgach i było oki.Dogadywać sie z kolesiem czy olać go i ryzykować negatywa?

h8r
Forumowicz

przez h8r » 2008-05-15, 16:18

Nie wiem czy negatyw jest wart dla ciebie 200pln, jak sprzedawałeś felgi proste i jesteś tego pewien to nie daj się naciągnąć... Gorzej jak gość będzie w stanie udowodnić (w co wątpię), że sprzedałeś mu towar niezgodny z opisem (np: krzywe felgi), wtedy może Ci założyć sprawę karną i raczej ją przegrasz.
200sx

Conrado
Forumowicz

Samochód: EH6 D16Y8

przez Conrado » 2008-05-15, 16:23

W pierwszej kolejności niech kupujący przedstawi jakiś dowód na to, że felgi były wyważane, prostowane, typu faktura, paragon. Jeśli nie ma, to na jakiej podstawie żąda od Ciebie zwrotu połowy kosztów??? Nie ma faktur, nie ma kasy! Dostaniesz negatywa. I co z tego? W wyjaśnieniu na negatywa napiszesz jaka była sytuacja. A jego też poczęstujesz negatywem.
CRX del Sol ver. Daytona + TransTop - Two Way Paradise
__2007 Modlin__2008 Nadarzyn__2009 Wieruszów__......

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2008-05-15, 16:59

są takie ciecie którym się wydaje, że "odzyskają" część kasy...
kiedys sprzedałem aparat fotograficzny (klasyczny - na kliszę ;-) ) oczywiście był 100% sprawny.
Cieć który go kupił, napisał że się zacina migawka i żebym mu oddał połowe kasy z aparatu na naprawę.
Ja mu napisałem że nie może się tam nic zacinać, a jak się naprawdę zacina to niech odsyła aparat i dostanie 100% zwrotu kasy...
No i nie odesłał... czyli wszystko mu działało ok, ale myślał pajac że trafił na jelenia...
krew mnie zalewa jak widzę takich ludzi...

karwos
Moderator

przez karwos » 2008-05-15, 17:04

własnie mogłes tak zrobić wczesniej za nim je naprawił zeby Ci odesłał i oddał bys mu kase

THOMASSEK 85
Forumowicz

przez THOMASSEK 85 » 2008-05-15, 18:45

NIE PŁAĆ !!!
TO ZWYKŁY WYŁUDZACZ
:wrrr:
i pewnie jeszcze jeździ Bejcą.. ( heh tak mówię choćbym sam nie jeździł :rotfl2: )

pozatym kto widział za prostowanie felg płacić 4 paki :szok:
Samo proszczenie felg nie powinno wynieść więcej niż 40-50 zł za sztukę

Nie słuchaj tego oszusta :diabeleknie:

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-05-15, 18:50

No to problem poważny!!!
Po 1 Po jakim czasie odezwał sie do Ciebie że fele są padniete?? 8)
po 2 jak piszą chłopaki dowód sprawdzenia felg
po 3 dziwne że nie przyjechał sam z felgami zadzwonił tylko sms ( tak wiesz anonimowo??? )
po 4 jak mogłeś jeździć na3 felgach krzywych?? pytanie jak mocne są krzywe
Jak mocno to trzepało by buda jak cholera przy 40km/h
Jak lekko to źle wyważone
po 5 Nie denerwuj się ..Miałem podobną Sytuację
Po 2 założona sprawa jak powiedział h8r, nie zostanie przegrana
po 1 na jakiej Kur*** podstawie ktoś stwierdził żę są krzywe --NA SŁOWO
czyli twoje SŁOWO są proste jego słowa SĄ KRZYWE nic nie da
Chyba że gość przedstawi 2 dni po zakupie paragon z wywarzalni.
Po 3 kto zakłada sprawe za koła warte 1000zł jak Założenie sprawy przeciw komuś to koszt około 1500zł na dzień dobry...
jestem Stary Allegrowicz i także znam takie numery
W pełni podzielam wypowiedzSebastian_O, szuka jelenia
1 słowem Negatyw Cię nie zbawi Ale w odpowiedzi Grzecznie przedstaw sprawę

[ Dodano: 2008-05-15, 18:52 ]
Reasumując odpowiedz by spierd***** Sebastian_O, Nie tylko Ciebie bracie krew zalewa na takich DebiliTHOMASSEK 85, MA 100% racje OSZUST

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2008-05-15, 19:10

Sprzedaje opony uzywane i nowe. Uzywki mam sprawdzone cisnieniowo, a mimo to zdarzają się próby wyłudzenia, badz naciągnięcia na przesyłkę.
Jeden koles chciał bym mu 300zł zwrócil za opony bo sa szmelc, to mu grzecznie na to mówię, żeby przysłal opony, ja sprawdzę je ponownie na maszynie, jak się okaze że są do bani to mu kasę zwracam. jakoś nie odesłal... czyli wszystko było ok. Inna sytuacja, gdzie koleś kupił opony, kilka dni nie wpłacał na konto, pozniej się określiił, że jednak za pobraniem... Wysłalem paczkę, zapłaciłem za wysyłke 50zł, a koles paczki nie odebrał, bo pewnie w miedzyczasie kupił gdzies taniej.
HOTMOT.pl

eMPe
Forumowicz

przez eMPe » 2008-05-15, 19:16

Conrado napisał(a):W pierwszej kolejności niech kupujący przedstawi jakiś dowód na to, że felgi były wyważane, prostowane, typu faktura, paragon. Jeśli nie ma, to na jakiej podstawie żąda od Ciebie zwrotu połowy kosztów??? Nie ma faktur, nie ma kasy! Dostaniesz negatywa. I co z tego? W wyjaśnieniu na negatywa napiszesz jaka była sytuacja. A jego też poczęstujesz negatywem.

olej temat jak jestes pewien towaru jaki sprzedawales, bo co to za problem pojsc do jakiegos zakladu i poprosic o fakturke za drobna kase -- ŻADEN

Conrado
Forumowicz

Samochód: EH6 D16Y8

przez Conrado » 2008-05-15, 20:44

eMPe napisał(a):olej temat jak jestes pewien towaru jaki sprzedawales, bo co to za problem pojsc do jakiegos zakladu i poprosic o fakturke za drobna kase -- ŻADEN

No problem jest chyba w tym,że przedsiębiorca za wykonaną usługę musi odprowadzić VAT. A za prostowanie 4 felg nie jest już to drobna kasa. Plus do tego jakiś zysk i już robi się nie mało. Nikt w ciemno nie będzie kupował lewej faktury i jeszcze nie będzie miał gwarancji, że wyłudzi pieniądze od sprzedawcy felg.
CRX del Sol ver. Daytona + TransTop - Two Way Paradise
__2007 Modlin__2008 Nadarzyn__2009 Wieruszów__......

eMPe
Forumowicz

przez eMPe » 2008-05-15, 21:24

Conrado napisał(a):
eMPe napisał(a):olej temat jak jestes pewien towaru jaki sprzedawales, bo co to za problem pojsc do jakiegos zakladu i poprosic o fakturke za drobna kase -- ŻADEN

No problem jest chyba w tym,że przedsiębiorca za wykonaną usługę musi odprowadzić VAT. A za prostowanie 4 felg nie jest już to drobna kasa. Plus do tego jakiś zysk i już robi się nie mało. Nikt w ciemno nie będzie kupował lewej faktury i jeszcze nie będzie miał gwarancji, że wyłudzi pieniądze od sprzedawcy felg.

a co to za problem wystawic fakture i ja anulowac?? Ja nie widze w tym zadnego problemu.
Wystaiwasz fakture pozniej ja anulujesz a delikwentowi pkazujesz to pierwsza i tyle, tak samo wystawic na wyzsza kwote anulowac i zrobic pozniej na nizsza --- zadna filozofia uwierz ;)

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2008-05-15, 22:42

taa od razu gosc wałkarz na pewno, juz nie raz sie spotkalem z sytuacja kiedy kupilem kola i slyszalem "przeciez ja na nich jezdzilem i bylo OK" a felgi kwadratowe, a ze zajmuje sie renowacja to kilkadziesiat kompletow juz w rekach mialem. zreszta daleko szukac nie trzeba:

http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?t=21349&start=0

wiec to ze na nich jezdziles i nic nie czules nie swiadczy o tym ze felgi sa proste, tez sie spotkalem z roznymi wulkanizacjami, na jednych pchaja kilogram ołowiu i mowia ze da sie jezdzic a na drugiej lapia sie za glowe i mowia ze felgi trzeba prostowac...

synek
Forumowicz

przez synek » 2008-05-16, 06:24

sprawdz ile kolo tez ma negatywow na allegro :ok:

bont
Forumowicz

przez bont » 2008-05-16, 15:11

jest to jakiś nowy allegrowicz i w sumie ma z 5 kometarzy.Na felgach nie tyle co jezdziłem ale wywarzałem niedługo przed sprzedażą, do tego ciężarków nie było więcej jak 30gram.Fakture koleś mi wysłał ale tak jak piszecie może być to fałszywa faktura. Osobiście uważam że koleś po prostu oddał felgi do renowacji bo były poobdzierane krawedzie ale dlatego też je taniej sprzedałem i zaznaczyłem to w ogłoszeniu a wciska kit że krzywe.

Dzięki wszystkim za opinie.

redbul
Forumowicz

przez redbul » 2008-05-16, 15:25

U mnie też 2 raz zdarzyła się taka sytuacja , oczywiście nie chodziło o felgi. Gosciu postawił sytuacje tak albo mu oddajepolowe kasy albo mi przyjedzie wkopac, na to ja ze kasy nie dostanie i tyle. Nie odp na gg. Gosciu zadzwonil na kome i chyba sie speszyl, bo to jakies dziecko bylo co myslalo ze znalazl debila...

OLEJ SPRAWE I KONIEC. Niech Ci da jakis dowód , a nawet jeśli to po nówki sztuki może zawsze isc do sklepu i tyle. PZDR