witam mam prawko kat. B i latem zawsze jadę zawieźć rodziców gdzieś na wczasy z camingiem. Waży on 900 kg a auto ktorym ciagne wazy okolo 1600 kg czy wystarczy mi prawko kategorii B czy musze miec B+E??
Z art. 88 ust. 2 pkt 3 Prawa o ruchu drogowym wynika, że mając prawo jazdy kategorii B, można kierować pojazdem (oczywiście odpowiednim do uprawnień kategorii B) z przeczepą, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza masy własnej ciągnącego pojazdu, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t...tyle cytując kodeks
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE
Czyli mowiąc najprosciej nie wazne ile waży samochod tylko jaka DMC ma wpisana w dowód i jaka ma przyczepka. Powiedzmy, ze twoje auto ma 500-600 ładowanosci wychodzi wiec 2100-2200 DMC. Nie mam pojecia ile takiej masy moze mieć przyczepka ale jesli bedzie ponizej 1300kg to łapiesz sie na kat. B.