Witam. Jeżdże już swoją crką 6 lat. Ale teraz mogłem sobie pozwolić na zakup alufelg. Felgi już mam ale moje pytanie dotyczy szpilek. Czy powinienem je wymienić na dłuższe czy można zostawić te które były oryginalnie. Na stalowych felgach nakrętka obraca się 10 razy do pełnego przykręcenia a na alu 7. Czy to wystarczy?
ja nie wiem.... przeciez alufelga jest troszke grubsza wiec to normalne ze bedzie mniej obrotow. szpilki da rade wymienić bo one są wbijane ale komplet długich szpilek walnie cie po kieszeni dosc sporo. z tego co slyszalem to bezpieczny montaz to 5 pelnych obrotow.... a jakiej firmy jest felga, w jakim aucie byla i czy nie ma czasem niestandardowych otworow?
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)
Felgi to Artec 15 czarne(ciemy grafit) jak kolor mojej crx pięknie wydlądają. Były podobno w golfie. Dziury na szpilki też pasują idealnie, jedynie muszę zrobić sobie tuleje centrującą na piaste. Żeby wymienić szpilki to znowu nie ma tak dużo roboty tylko kasa mnie przeraża. Na allegro dłuższe szpilki kosztują 15zł za sztukę. Do tego nowe nakrętki przelotowe.
No to cena niezła, poszukam po sieci jeszcze jakiś informacji ale moim zdaniem też powinno wystarczyć te 7 obrotów. Narazie dzięki za odpowiedzi, jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to czekam.
tez ostatnio szpilki kupowale 3 euro za sztuke w serwisie to raz
dwa... to czy dla danej felgi trzeba zmienic szpilki czy nie to tylko i w duzej mierze sprawa ET felg.
Jesli dowalicie sobie fele z nieliudzkim ET (25) to trzeba w ogole zaczac rozmowe od zmiany szpilek
nie mierzylem nigdy u siebie tych obrotow... ale wydaje mi sie ze 7 wystarcza mowiles ze zmieniles felgi.. a zmieniales nakretki na specjalne do alusow - one sa stozkowe, takzeby wiecej sie jej nakrecilo
Te co mam odkąd mam samochód mają stozek delikatny który pasuje do fazowania w otworach felg. Może poprzedni właściciel zmienił te nakrętki. felgi mają ET38. Trudno było dostać takie jak mi się podobały z ET 40 - 45 za rozsądną cene. A te które kupiłem razem z oponami są w idealnym stanie, nie porysowane nie malowane i idealnie proste.
Mam Dezent T... parametry mozna chyba w necie sprawdzic i mam mocno obnizona fure a na wybojach amorki chyba wbijaja sie do konca bo slychac chamskie JEB!!! sruby tez mam wkrecone nieporownywalnie mniej niz w seri to bylo ale mimo to zadne kolo jeszcze nie odpadlo a jezdze czasem po Polsce w pelni zaladowany (3 pasazerow i bagaze) i jakos wszystko gra wiec ja bym sie nie przejmowal.
Malcolm moim zdaniem et felgi nic nie ma do szpilek bo zmienia sie tylko odsadzenie względem osi środka felgi a nie grubosc pow. montazowej czy coś tam.
a jesli chodzi o szpilki to tez kiedys szukalem do forda i cena niestety 15 zł sztuka.
mi sie wydaje ze fela bedzie spoko siedziec i nie bedzie za malo obrotow nakrętki
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)
nie powinno byc ze szpilkami zadnego problemu ja tez ostatnio kupilem alumy ,a tutaj musza byc wpisane w dowodzie rejestracyjnym ,gosciu wszystko dokladnie obejrzal i jest OK.tak ze mysle ze wymiana szpilek jest raczej zbedna.mam ET 35 i felge 7 1/2.
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300" Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )