mandat od strazy za wycieraczka

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-11-08, 09:36

Dr_ napisał(a):Policja ustala wlasciciela i wzywa go do siebie . Jezeli tam wyjasni, ze nie on kierował i wskaże sprawcę, który się przyzna to mandat jest na ta osobę

Cześć:)
Temat jak dla mnie bardzo ciekawy :)
W firmię mielismy taki przypadek, że Policja przyszła ze zdjęciem zrobionym przez fotoradar przenośny do domu właściciela firmy. Na zdjęciu było widać auto ponizej szyby, a więc kierowcy nie było widać tylko numery rejestracyjne. Policja pokazała zdjęcie, nie zostawiła i kazała znaleźć osobę która jeździła wtedy firmowym autem aby zgłosiła się na komisariat po mandat :D takie jajca tu u mnie robią :D hehe moim zdaniem to oni ni potrafili dobrze ustawić tego fotoradaru, bo na stanie nie mają tylko porzyczali i zdjęcie zrobiło za nisko bez kierowcy.

Inna sprawa co by było jak by np. listek zasłonił jedną cyfrę w numerze rejestracyjnym ? Numer rejestracyjny był by nie pełny, czy w takim wypadku mogą wystawić mi mandat ?? Pewnie bez problemu zweryfikowali by kto jechał bo u mnie w prawie mieście jeździ tylko jeden taki crx:> tylko czy moga wystawić mandat jeżeli numer rejestracyjny jest nieczytelny ?

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-11-08, 10:04

1. Gdyby nikt sie nie przyznał , ze akurat wtedy jechał to wystawiliby mandat na wlasciciela samochodu. Ale wybor kierowcy umozliwia ucieczke przed punktaqmi. Jesli komus niewiele brakuje do limitu to moze wyslac kogos innego po mandat

2. Ostatnio slyszalem , ze fotoradar ustawiony pod zlym kątem moze zawyzyc o 15km/h ... to mnie zaciekawilo, bo widzialem swoje zdje3cie i radar znajdowal się jakies 15 m od drogi i robil zdjecia pod kątem.

3. Numer z lisciem jest znany. Ludzie przyklejaja je do tablic specjalnie, wiec mozna sie domyślić, że brak pelnego numeru uniemozliwia lub utrudnia identyfikację pojazdu

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-11-08, 14:37

Dr_ napisał(a):1. Gdyby nikt sie nie przyznał , ze akurat wtedy jechał to wystawiliby mandat na wlasciciela samochodu. Ale wybor kierowcy umozliwia ucieczke przed punktaqmi. Jesli komus niewiele brakuje do limitu to moze wyslac kogos innego po mandat

Dla mnie to było dziwne zdawało mi się, że takie zdjęcie powinno przyjść listem poleconym dostarczonym do rąk własnych, musowo podpisując przy odbiorze i zdjęcie na pamiątke. Było tak, że policjant pokazał i zabrał.

Dr_ napisał(a):2. Ostatnio slyszalem , ze fotoradar ustawiony pod zlym kątem moze zawyzyc o 15km/h ... to mnie zaciekawilo, bo widzialem swoje zdje3cie i radar znajdowal się jakies 15 m od drogi i robil zdjecia pod kątem.

3. Numer z lisciem jest znany. Ludzie przyklejaja je do tablic specjalnie, wiec mozna sie domyślić, że brak pelnego numeru uniemozliwia lub utrudnia identyfikację pojazdu

No właśnie o to mi biega w moim przypadku co najwyżej utrudnia identyfikacje, nawet bez tablic wiedzieli by kto to :D Mam dwa auta i pewnie bez problemu by do mnie trafili nawet jak bym bez tablic jechał :D tylko czy wtedy mogą mi wystawić mandat ? Czy zdjęcie z fotoradu bez pełnego numeru rejestracyjnego może być dowodem, że to napewno ja jechałem szybciej niż można ?

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2007-11-08, 19:00

a ja kupilem auto w dublinie i wracalismy jakies 2 miechy pozniej do polski przez francje,belgie i niemcy(fajna wycieczka :ok: ) i po drodze pstryklo 2 razy :rotfl: ,heh mandat nie przyszedl ani do mnie ani do poprzedniego wlasciciela,a bylo to 6 miesiecy temu!
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-11-08, 19:07

O ile wiem nie było jeszcze wtedy przepisów, ktore regulowałyby sytuacje fotek z innych krajów. Ma to się podobno zmienić i uwaga: wysokość mandatów będzie wg taryfy kraju, w któym zlamano przepis, a wiec mogą być bardzo wysokie.

A co do numeru z liściem, to takie zdjecie moze nie być odpowiednim dowodem identyfikujacym wlasciciela. Nawet jesli dane auto jest tylko jedno w jakims regionie . Podejrzewam, ze te listy wysyla policjant, ktory nie bedzie zadawal sobie trudu znalezienia auta po marce. Myslę, ze brak dwóch znaków moze powodować nieważnosc takiej fotki...

A sam chcialem dostac zdjecie i powiesic sobie gdzies dla przestrogi, ale to zostaje w dokumentacji i mowil , ze moze mi zrobic ksero ..ale wyszloby kiepsko :)

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-11-08, 19:37

Dr_ napisał(a):2. Ostatnio slyszalem , ze fotoradar ustawiony pod zlym kątem moze zawyzyc o 15km/h ... to mnie zaciekawilo, bo widzialem swoje zdje3cie i radar znajdowal się jakies 15 m od drogi i robił zdjęcia pod kątem.
Radar jak każde urządzenie pomiarowe na podstawie którego odbywają się jakieś "rozliczenia pieniężne" musi być legalizowany. Przepisy nie uwzględniały przenoszenia foto radarów. Po prostu jak foto radar jest nie na swoim miejscu to nie ma legalizacji więc mandat na podstawie takiego zdjęcia jest nielegalny. Nie wiem jak teraz jest czy przepisy sie zmieniły czy jakiś myk stosują.

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-11-08, 19:55

Walter- szczerze w to wątpię, bo przecież przenosnych fotoradarow jest masa. Popularna suszarka tez przeciez jest przenośna i ma legalizację.

Kwestia dotyczy samego ustawienia fotoradaru..być moze ustawiony na wprost mierzy dobrze a pod kątem już kłamie

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-11-10, 14:23

Ale sprawa dotyczy przenoszenia stacjonarnych fotoradarów i jak w gre wchodzą przepisy to różnie to może być.

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-11-10, 14:26

ja mialem pecha trafic na ten przenosny na sotjaku.. ustawili go w krzakach gdzies... nawet nie wiedzialem ze wtedy tam stał ..także nie znacie dnia ani godziny:)

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-11-10, 17:19

dlatego tez trzeba posiadac cb :) tak czy inaczej czytam temat uwaznie bo kazdemu moze sie to przytrafic
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

niedbee
Forumowicz

przez niedbee » 2007-11-10, 20:12

Co do mandatów od straży miejskiej - zdjęcie z cyfrówki nie jest dowodem (tylko klisza) mandat jest prawomocny jeśli się go podpisze lub do niego przyzna. Uzbierałem 26 to trzeba się było coś dowiedzieć. Tyle,że teraz od jakiegoś czasu panowie w strefach parkowania itp. wzywają SM, a ci wzywają holownik. Wtedy jest problem
było A8 jest Z5 i B2

Poprzednia strona