Witam. Mam radyjko Alpine 9870R i zestaw Hertz ESK165 z przodu. Trafił mi się za free woofer 20cm ( sam głośnik ). Stwierdziłem, sprawdzę jak gra... wygrzebałem jakiś kabelek z wtyczką chinch, podłączyłem do radia, kabelki do głośnika i... nie gra. Sprawdziłem głośnik na wierzy - GRA, sprawdziłem kabelek - OK. i teraz nie wiem co jest grane... przekopałem w radiu wszyściutkie opcje, dalej nie grał... nie wiem co jest nie tak, radio kupiłem nowe, podłączam źle? Jedną wtyczkę chinch pakuję do wyjścia z radia, z wtyczki wychodzi kabelek z dwoma przewodami, podłączam po jednym przewodzie do biegunów na głośniku, nie gra, zmieniam bieguny, dalej nie gra... Co może być nie tak? Kupiłem nowe zepsute radio? Czekam na jakieś sugestie, pomoc... Pozdro
z samego chinch nie odpalisz glosnika to sa wyjscia do wzmacniacza i jeszcze jest jeden kabel sterujacy wzmacniaczem wychodzi z wytyczki tam gdzie sa przewody zasilajace radio . czyli albo muszisz zakupic jakis wzmacniacz albo glosnik podpiac normalnie tak jak masz podpiete przednie glosniki
Hmmm....... te wyjścia mam w instrukcji podpisane jako wyjście na wzmak/subwoofer... Temu myślałem, że zagrają, ale widać mieli na myśli sub aktywny, dobrze kminie?
Swoją drogą myślałem, że przez te wyjścia jest dawany normalny sygnał, ale podpinając je do wzmaka i potem dopiero do głośnika sygnał jest tylko wzmacniany... Widać się muszę dużo jeszcze nauczyć Pozdro i dzięki
PS. To że do wzmaka jest kabel sterujący to wiem, a normalnie tego głośnika nie podepnę bo mam już z radia zajęte wszystkie 4 kanały
Zawa ma racje.Jak podłączysz sam głośnik pod chinche to w radyjku w ustawieniach podgłośnij suboffer na maxa i będziesz słyszał bardzo cichutko swój głośnik,ale reszte głośników ścisz bo tego nie usłyszysz:)Musisz mieć wzmachorek żeby grał tak jak powinien głośniczek,tylko daj troche mniejszej mocy niż głośnik żeby ci go nie wypluło za szybko,albo pod normalne głośniki podłącz,no ale nie bedzie już takiego efektu jak ze wzmaka.Pozdro