[FAQ] Szybkie zużycie opon od wewnątrz.
Najcześciej zadawane pytania.
SPRAWDZ NAJPIERW TUTAJ CZY NIE MA ODPOWIEDZI NA TWOJ TEMAT !

sszaki
Forumowicz

[FAQ] Szybkie zużycie opon od wewnątrz.

przez sszaki » 2007-07-25, 10:11

Dużo osób pyta dlaczego szybko ścierają się
wewnętrzne strony opon. Oto odpowiedź:

Gdy samochód jest obniżony na standardowych elementach zawieszenia zmieniają się kąty na kołach, w wyniku czego opony zużywają się od wewnątrz. (Im bardziej obniżone zawieszenie, tym szybciej zużywają się opony).

W celu ochrony opon zakłada się camber kit'a (regulowany wahacz górny).

CDN.
Ostatnio edytowano 2007-08-15, 20:35 przez sszaki, łącznie edytowano 2 razy
B53P

kiba
Forumowicz

przez kiba » 2007-08-14, 16:43

No mi też się zdzierały szybko opony od wewnątrz,wymieniłem górne wachacze bo były już wyjeb... ustawiłem zbieżność i jest poprawa,zdzierają się ale nie tak szybko:)
Pozdro
Podstawa to nie dać się złapać;)

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-09-06, 15:38

warto zainwestować w solidny camber kit - koszt około 600 zł.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Rudolf
Forumowicz

przez Rudolf » 2009-01-23, 18:05

jeszcze jedna opcja moze byc roregulowana zbierznosc kol. trzeba pojechac na geometrie kol i tam nam to ustawia

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2009-02-02, 23:07

W crx nie ma regulacji kata nachylenia kola wiec ustawienie zbierznosci nie da nic. Aktualnie mam dosc mocno zglebionego accorda i mysle nad wykonaniem czegos na wzor camber samemu. Wersja dla rzeznikow to rozpilowanie otworow na szpilki ktory trzymaja McPhersona od gory pod maska. No i znalezienie kogos kto zgodzi sie ustawiac to metoda prob i bledow przy wykorzystaniu oczywiscie wlasciwego sprzetu pomiarowego.
W ramach ciekawostki - w wielu autach ustawia sie to na dwch srobach ktore sciskaja taka obejme na amortyzatorze na samym dole. Obejma to wspolny element trzymajacy piaste. Dlatego jesli np. chcemy wyciagnac polos i najprostsza droga wydaje sie odchylenie piasty przez okrecenie wlasnie tych srob od amortyztora to blad bo sami bez sprzetu pomiarowego nie ustawimy pochylenia. Zawsze lepiej odkrecic dolny wahacz i odchylic na zewnatrz cala kolumne a nie rozkrecac ja w polowie.

Pozdraiwam.

Rudolf
Forumowicz

przez Rudolf » 2009-02-03, 20:58

_TrotyL_, nie zgodze sie z Toba poniewaz mi sie scierala opona od wewnetrznej strony i sciagalo mi auto raz na jedna raz na druga pojechalem na geometrie ustawili wszystko ladnie pieknie i teraz ani nie sciaga auta ani opona sie nei sciera wiec jakis zwiazek jedno z drugim musialo miec.

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2009-02-09, 04:02

Twoja geometria o ktorej piszesz i wizyta u Panów czarodziejów ma sie ni-jak do tego co opisywalem.
Ja tu sie produkuje o kącie pochylenia koła z całą kolumną McPhersona od i do osi wzdłużnej pojazdu a Ty mi tu o zwyklym kreceniu kolami w prawo i w lewo piszesz. Gdyby to było takie proste to sszaki nie zakladalby tego tematu.

Jesli nie masz obnizonego zawieszenia to ten temat NIE JEST PRZEWIDZIANY DLA CIEBIE juz od pierwszego posta.

mi sie scierala opona od wewnetrznej strony i sciagalo mi auto raz na jedna raz na druga pojechalem na geometrie ustawili wszystko ladnie pieknie i teraz ani nie sciaga auta ani opona sie nei sciera wiec jakis zwiazek jedno z drugim musialo miec.

A jesli jednak masz cos tam obnizonego to chyba zapomniales o drugiej stronie - wnioskuje po sciaganiu samochodu. Nie slyszalem zeby z powodu zglebienia komus sciagalo na ktoras ze stron... Chyba ze wybrales opcje na raty i chwilowo zglebiles tylko jedna strone (prawa albo lewą) a reszte zostawiles na nastepny tydzien??
Jesli takie buty to Panowie magicy musieli sie niezle nagimnastykowac zeby to ogarnac do kupy z jednym amorem krotszym o 20-30-40-50mm niz reszta :rotfl2: Jesli sie im to udalo to gratuluje "prostej" budy :blee: hehe.

Chcialbym zeby wszystko bylo takie proste. Niestety zyjemy w trzech wymiarach i czasami trzeba ruszyc nie tylko cyrklem po kartce ale i glowa zeby cokolwiek zrozumiec. ech.... to chyba reperkusje z lekcji matematyki gdzie Pani namalowala nam na tablicy trzy kreski i opisala X Y Z ;)

PS. Wytlumacz mi chociaz prosze, jak to sie wogole stalo ze opona sie "scierala" i musieli cokolwiek grzebac?
Czy wiesz chociaz jaki kąt zbierznosci Ci ustawili?? Powiedz jeszcze ze obydwa idealnie na wprost...

badam
Forumowicz

przez badam » 2009-02-09, 10:41

tak własnie Trotyl nie masz racji haha ;)

bo majac nawet kola pochylone na zero stopni a mega rozbieznie auto tez Ci zjedzie opone od srodka ;D :rotfl2:

[ Dodano: 2009-02-09, 09:42 ]
a Rudolf jak masz zglebione auto i bedziesz zmienial kola za jakis czas obejrzyj je od srodka i od zewnetrznej czesci bierznika ;)

Aponte
Forumowicz

przez Aponte » 2009-02-09, 14:13

Panowie powiedzcie jak ściągnąć orginalna kierownicę od del solki bez airbagu :poklony:

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2009-02-09, 15:23

Rudolf napisał(a):_TrotyL_, nie zgodze sie z Toba poniewaz mi sie scierala opona od wewnetrznej strony i sciagalo mi auto raz na jedna raz na druga pojechalem na geometrie ustawili wszystko ladnie pieknie i teraz ani nie sciaga auta ani opona sie nei sciera wiec jakis zwiazek jedno z drugim musialo miec.
czyli miales pewnie wszystko ustawione rozbierznie i stad taki efekt.
jednak jesli masz obnizone zawieszenie, w sytuacji takiej automatycznie tworzy sie negatyw i wtedy zbiera wewnetrzna czesc opony. mozesz ustawiac zbierznosc w nieskonczonosc a nic sie nie zmieni. jedynie zastosowanie cambera czyli regulacji kata pochylenia kola moze przyniesc efekt i o tym pisal Trotyl.

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2009-02-11, 22:02

teraz prosze mnie oświecic.
czy negatyw jest jak kola sie rozjezdzaja (jedno skreca w lewo a drugie w prawo)?

Jesli tak to co do negatywu ma pochylenie kolumny na zewnatrz lub do srodka auta?
mnie sie wydaje ze przyczyn szybszego zuzyca bierznika od wewnetrznej strony moze byc kilka. m.in. negatyw. czyli rozjezdzanie na boki - wtedy na wewnetrznej stronie bierznika widac jakby schodki ;) .
A przy zlym pochyleniu kola razem z kolumna bierznik jest gladki nie schodkowany. Ale czy jesli opona zdziera sie od srodka to juz koniecznie negatyw?

Rudolf
Forumowicz

przez Rudolf » 2009-03-28, 14:13

no ja rozumiem ze kat jest wazny ale temat jest wsyraznie sprecyzowany "szybkie zuzycie opon od wewnatrz" o kacie w temacie nie ma ani slowa. dlatego napisalem ze to rozbierznosc moze byc przyczyna scierania sie opony i pisalem ze "rownierz to moze byc przyczyna" nie kwiestjonujac racji Trotyla, a piszac ze sciagalo raz na jedna raz na druga to chodzilo mi o to ze rozbierznosc byla tak duza ze ktore kolo mialo akurat lepsza przyczepnosc to ciagnelo caly samochod na ta strone i nie wiem jak mozna bylo sie nie domyslec ze o to chodzi _TrotyL_. wnioskuje tylko tyle ze nie miales nigdy problemu ze zbierznoscia ale taki fachowiec jak ty z dziedziny kol kontow zawieszenia powinien o takich podstawowych rzeczach wiedziec.

Silniczek
Forumowicz

przez Silniczek » 2009-06-19, 13:07

W tylnich kolach nie do konca trzeba kupywac camber kit, mozna wsadzic podkladki pod te sruby ktore przykreca sie do budy, gdzies widzialem na necie howto.
Mialem u siebieu kupowac cambery ale pomimo gleby i widocznego kata opony sie nie zdzieraja, zrobilem juz z 10 tysi na nich i nadal wygladaja spoko. Yoko parada spec 2.
Ciężko jest bez basu...