Nadsterowność
Wszystko co zwiazane z przygotowaniem rexow
1/4 mili, kjsy i inne

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-06-05, 14:08

Haro napisał(a):W RAZIE CO tylnie koła pierwsze traciły przyczepność

stary jak wjedziesz w zakret za szybko to czy fwd, rwd, awd to wylecisz i tu nie ma co kombinowac

jesli mowisz o przyspieszaniu w zakrecie i wynoszeniu przodu to nadsterownosc wystapi tylko w momencie odjecia gazu i to tez nie zawsze (raczej w szybkich zakretach to dziala)

chcesz bokiem leciec w zakrecie to rozbujaj auto na wejsciu i bedzie bok. troche praktyki i sie da ;)

TJ to jeszcze do dogadania ale moglibyscie wpasc do nas na trening, oczywiscie podporzadkowujac sie kompletnie zasada przez nas ustalonym bo my odpowiadamy za tor w czasie naszych jazd. bedzie zainteresowanie to moge sporbowac zalatwic Wam wspolny trening

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2007-06-05, 16:10

TJ to jeszcze do dogadania ale moglibyscie wpasc do nas na trening, oczywiscie podporzadkowujac sie kompletnie zasada przez nas ustalonym bo my odpowiadamy za tor w czasie naszych jazd. bedzie zainteresowanie to moge sporbowac zalatwic Wam wspolny trening

Ja bardzo chętnie bym wpadł, i na pewno się podporządkuję zasadom a jeśli byś na dodatek trochę mnie poinstruował to już wogóle byłoby zajebiście. Odkąd mam ceerkę chcę się nauczyć lepiej panować nad przednim napędem a na ulicach niezbyt mi się uśmiecha ćwiczyć :D Daj znać kiedy będziecie robić trening jak będę miał czas to w miarę możliwości czasowych wpadnę. Co z innymi chętnymi to niech się sami wypowiedzą, z tego co się orientuję to nie jest tania zabawa :D
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-06-05, 16:29

No właśnie, na ile tania jest taka zabawa ?

badam
Forumowicz

przez badam » 2007-06-05, 20:32

ronda sa fajne na nauke haha

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-06-06, 00:16

skoro juz tak odbieglismy od tematu tu sa daty treningow Honda Kielce
czerwiec 3 honda-kielce
czerwiec 10 scyzzor
czerwiec 17 honda-kielce
czerwiec 24

lipiec 1 scyzzor
lipiec 8 honda-kielce
lipiec 15 scyzzor
lipiec 22 honda-kielce
lipiec 29

sierpień 5 scyzzor
sierpień 12 honda-kielce
sierpień 19 scyzzor
sierpień 26

wrzesień 2 honda-kielce
wrzesień 9 scyzzor
wrzesień 16
wrzesień 23 honda-kielce
wrzesień 30

październik 7 scyzzor
październik 14 honda-kielce
październik 21 scyzzor
październik 28

listopad 4 honda-kielce
listopad 11 scyzzor
listopad 18 honda-kielce
listopad 25

grudzień 2 scyzzor
grudzień 9 honda-kielce
grudzień 16 scyzzor
grudzień 23
grudzień 30

oczywiscie musialbym miec zgode calego klubu na taka wizyte itd itd bo juz nie ja o tym decyduje

a jaki koszt? oficjalnie to 400 zl z godzine wynajmu toru
my jako klub Honda Kielce przy Automobilklubie Kieleckim mamy ustalone treningi i z toru korzystamy za free

Malakko
Forumowicz

przez Malakko » 2007-06-06, 16:55

rudzinski napisał(a):a jaki koszt? oficjalnie to 400 zl z godzine wynajmu toru
my jako klub Honda Kielce przy Automobilklubie Kieleckim mamy ustalone treningi i z toru korzystamy za free

Fajnie macie... zeby w Olsztynie albo okolicach byly takie warunki...

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2007-06-10, 17:51

Wczoraj na pasach Modlina udało mi się wreszcie sprawdzić zachowanie mojego setupu na nieco większych prędkościach :D Jak dla mnie jest to nadsterowność jak się patrzy, ale może się mylę?

1. Prędkość 80-100km/h, 2 bieg, szybki i znaczny skręt, seryjne zawieszenie ugina się, przód wpada w podsterowność, gwałtowne ujęcie gazu - tył natychmiast zaczyna lecieć bokiem, szybka kontra z równoczesnym dodaniem gazu, auto leci ukosem w zamierzonym kierunku, wycofuję kontrę.

2. Prędkość 80-100km/h, 2 bieg, krótki skręt w jedną stronę a następnie duży szybki skręt w drugą - tył leci bokiem nawet bez ujmowania gazu, no i tak samo kontra ze średnim gazem i auto leci w poślizgu we właściwym kierunku.

Jak dla mnie takie zachowanie to już wystarczająca nadsterowność, większej już bym nie chciał :D Nie wiem co by było gdybym założył na tył porządniejsze opony - pewnie wprowadzenie w poślizg wymagałoby więcej umiejętności. Cieszę się że już w pierwszych próbach udało mi się wykonywać skręty o 90 stopni przy wejściu ponad 80km/h, bez problemów z niekontrolowanym obróceniem się auta. Jeszcze czeka mnie daleka droga do wykonania takiego manewru na normalnym torze, bo precyzja mojego skrętu była w sam raz wystarczająca żeby się zmieścić w pasie lotniska :rotfl2: :rotfl2: ale przynajmniej postawiłem pierwsze kroki i nie mam zastrzeżeń do zachowania się auta.

Zna ktoś poza Modlinem jakieś wolne lotniska do wynajęcia? ;)
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

Arv
Forumowicz

przez Arv » 2007-06-11, 00:38

rudzinski napisał(a):skoro juz tak odbieglismy od tematu tu sa daty treningow Honda Kielce
czerwiec 3 honda-kielce
czerwiec 10 scyzzor
czerwiec 17 honda-kielce
czerwiec 24

lipiec 1 scyzzor
lipiec 8 honda-kielce
lipiec 15 scyzzor
lipiec 22 honda-kielce
lipiec 29

sierpień 5 scyzzor
sierpień 12 honda-kielce
sierpień 19 scyzzor
sierpień 26

wrzesień 2 honda-kielce
wrzesień 9 scyzzor
wrzesień 16
wrzesień 23 honda-kielce
wrzesień 30

październik 7 scyzzor
październik 14 honda-kielce
październik 21 scyzzor
październik 28

listopad 4 honda-kielce
listopad 11 scyzzor
listopad 18 honda-kielce
listopad 25

grudzień 2 scyzzor
grudzień 9 honda-kielce
grudzień 16 scyzzor
grudzień 23
grudzień 30

oczywiscie musialbym miec zgode calego klubu na taka wizyte itd itd bo juz nie ja o tym decyduje

a jaki koszt? oficjalnie to 400 zl z godzine wynajmu toru

Siema, moglbys cos wiecej napisac jak wyglada takie trening i ile osob zazwyczaj bywa (zeby obliczyc koszt takiej imprezy)?? Bo chetnie bym sie wybral

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-06-11, 10:15

Arv, moze wyjasnie na wstepie ze treningi Honda Kielce jak i Scyzzor'a sa treningami zamknietymi a jest to zwiazane z nasza odpowiedzialnoscia za to co sie dzieje na torze. Oczywiscie ja jako osoba bedaca klubowiczem w HK jak i dobry znajomy Syzzorow moge sprobowac zalatwic jakis wyjatkowy wjazd na tor (raczej w HK) i wspolny trening ale obiecac nic nie moge bo nie ja odpowiadam za takie decyzje.

jak wyglada trening? ma on charakter superoesu, czyli ustawiamy sobie jakas probe wykorzystujac dostepny nam tor (bo niestety automobilklub wypozycza czasem kawalek toru pod gokarty) i nastepnie upalamy praktycznie do czasu az jeszcze chce nam sie jezdzic
tu masz przykladowa probe w moim wykonaniu ;)
PROBA ONBOARD
PROBA
nie jest to typowa jazda torowa bo Tor Kielce tak naprawde funkcjonuje w momencie kiedy zamykaja droge krajowa ktora jest czescia toru. w normalne dni (czyli nasze treningi) pozostaje nam owal (mega usyfiony po gieldzie :szok: ) plus karting wewnatrz.

z autami na treningu roznie jest ale mozna powiedziec ze srednio tak kolo 10-15 ;)

koszt... tak jak pisalem my za te treningi nie placimy bo mamy taki uklad z Automobilklubem Kielckim (zrzeszeni w AK)
oficjalnie jest to 400 zl ale da sie ta cene troche negocjowac bo tak bylo w wypadku zlotu CRX i Civic w ubieglym roku
problemem moze byc to ze oficjalnie tor trzeba brac prawie na caly dzien aczkowliek to tez jest moim zdaniem kwestia odpowiedniej umowy i negocjacji ;)
jak cos wiecej trzeba to smialo wal do mnie pw/gg/kom itd ;)

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2007-06-13, 20:37

Mi moje autko pokazało dzisiaj, że naprawdę potrafi być nadsterowne i nieobliczalne... za szybko wjechałem w zakręt w prawo i mi zaczęła dupa spierniczać, musiałem podjąć szybką decyzję, bo akurat na złość z przeciwka wyjechało auto i... skończyłem w rowie :nieok: :cry: Ale spoko, autku nic a nic się nie stało, zaraz zostało ładnie umyte i ma się dobrze :)
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-06-14, 09:47

a na te i inne dolegliwosci jest pewna zlota metoda ktora leczy nadsterownosc i podsterownosc: NOGA Z GAZU PANOWIE ;)

Arv
Forumowicz

przez Arv » 2007-06-18, 20:55

rudzinski napisał(a):a na te i inne dolegliwosci jest pewna zlota metoda ktora leczy nadsterownosc i podsterownosc: NOGA Z GAZU PANOWIE ;)

tylko przed zakrętem a nie w zakręcie :rotfl:

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2007-11-26, 19:35

Apropos tematu:

Dobre opony deszczowe z przodu, i troche gorsze z tylu. Predkośc 80-90km/h i lekkie dohamowanie przed zakretem poprzedzone minimalnym, ale zdecydowanym ruchem kierownica:
http://pl.youtube.com/watch?v=rOt_OeO-cVI

A tutaj troche szybciej :)

http://pl.youtube.com/watch?v=LGmYbmOzNhU

kakaaa
Forumowicz

przez kakaaa » 2007-11-26, 19:57

1. Gratuluję odgrzania kotleta z czerwca (5 miesięcy temu ostatni post, prawie pół roku :) )

2. Filmiki które podałeś są bezsensu bo na każdym ceerka odchyla się na bok na macie poślizgowej na torze w Szczecinie. Łatwo jest na niej postawić auto bokiem, potem po wjechaniu na asfalt należ "tylko" utrzymać się w tej pozycji. Chyba nie oto chodziło jak polecieć bokiem na przygotowanej do tego powierzchni. Z resztą, damy tematowi umrzeć śmiercią naturalną, tak dobrze mu szło :)
HONDA POWER!!!

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2007-11-26, 20:37

kakaaa napisał(a):1. Gratuluję odgrzania kotleta z czerwca (5 miesięcy temu ostatni post, prawie pół roku :) )

To nie jest temat zamkniety. 2 gen to bardzo zdradliwe auta i trzeba miec tego swiadomośc.

Ta "plyte poślizgową" sam pomagelem robic 3 lata temu i niestety nigdy nie zostala skonczona(poszla tylko 1 warstwa farby). W tej chwili to jak widac na filmie w wiekszkosci i jest ona przetarta do czystego asfaltu. Nie wiem co tutaj jest bezsensu dla ciebie. Podwazasz nadsterowne zachowanie sie auta ?

Poprzednia strona   Następna strona