mam zamiar odświerzyć teraz serce mojej ceerki, tzn ce zmienić olej w silniku i w skrzyni oraz świece, tylko na jakie??? czy jeżdżąc na
pół syntetyku mogę zalać pełen syntetyk?? jaki olej byłby najlepsiejszy, i co z olejem do skrzyni, jest sens go wymieniać??? a jak tak to na jaki? narazie jeżdże na świecach Boscha, chciałem wymienić na nowe jakie mi polecacie??
swiece - tylko NGK
olej silnik - Castrol RS 10w60 - nie pomylic z 10w40 olej skrzynia- idz do serwisu i popros 2 litry oleju do przekladnie - hondowskiego
ja mam Mobil 1 pólsyntetyk -nikt o nim nie wspomniał,czy cos z nim nie tak.
Wlasnie mialem jechac wynienic,bo juz ten czas,ale moze ktos cos podpowie.W skrzyni tez bede wymieniał- i zrobie jak szefo-Malcolm powiedział.Chociaz tez nie wiem dlaczego do Hondy trzeba jechac.Czy jest duza różnica miedzy olejami ze sklepow motoryzacyjnych.
Czekam pilnie na podpowiedz.
Dzieki.
Ja narazie jezdze na pelnym syntetyku 5W40 (nie pije go prawie wcale ale troche poklekuje) zaraz czeka mnie wymiana i chce sie przesiasc na polsyntetyk 10W40 lub cos takiego, dlaczego castrol jest lepszy - jaka jest jego cena?! A tak przy okazji co ile km powinno sie wyminic olej w skrzyni :roll:
Świece tylko NGK i bez eksperymentów. Olej obecnie mam Motul Technosynthese 10W50 i jest bardzo dobry. Poprzednie parę wymian lałem Shella Ultra 5W40 i też był dobry. O Castrolu (rozlewanym w PL) słyszałem niemiłe historie ale sam nigdy nie zalewałem więc nie mogę potwierdzić.
co do świec... DENSO albo NGK i na tym koniec... bez kombinacji
co do "cieczy" ja osobiscie uwazam ze kazdy olej rozlewany w polsce to torf.... nie wnikam jakie to sa firmy bo zwykle wszystkie sa rozlewane w jednym miejscu jak juz to kupowac w niemczech
warto zwrocic uwage ze w polsce tez juz pojawiaja sie oleje produkowane w EU
ja mam Castrola RS 10w60 - juz mialem zamiar go wymienic ale ostatnecznie narazie zostaje przy nim(powstrzymal mnie mechanik- stwierdzil ze pomimo ze kiedys crx jezdzil na minerale czy polsyntetyku to ten olej bedzie dobry.) zreszta zdania sa podzielone jak widac na kazdym forum. ktos cos uslyszal i juz ozpowiada. bylem nawet w servisie Hondy i tez roznie mowili. najlepiej to jechac do Japonii i zapytac sie samego Hiroshi Ogushi:) pozdro
W swojej mam swiece NGK V-Line, Olej Catrol RS 10W60 (przebieg 215.000 i nic sie nie dzieje na tym oleju ), a do skrzyni zalalem hondowskiego MTF'a. Co do swiec - jakbym mial wiecej kasy to wzialbym Denso, jednak NGK sa jak najbardziej ok.
Jeszcze raz pytanko na temat oleju:
Czy jest jakas reguła ile maxymalnie silnik moze brać oleju przy extremalnej jeździe?
Ostatnio dużo nim jezdziłem na wysokich obrotach.(tuz przy czerwonym polu obrotomierza)
Wyszło tak ze pomiedzy wymiana oleju wciagnie az 2 litry oleju!!!Po 8,5tys km dolalem litr oleju a wczesniej po 4 tys km tez litr dolalem.
Czy to za dużo czy w normie sie jeszcze miesci?
Dodam że nie pamietam zebym nim spokojnie jezdził.Ciągle przeciągany na obrotach.
Bylem dzisiaj w servisie i poruszalem te tematy.
Gadalem duzo o swiecach bo mi dzisiaj wymieniali i sefo servisu - 15 lat stazu w hondzie, certyfikaty japonskie itd. powiedzial tak.
Świece to tylko NGK V-line najlepiej, sa one obecnie seryjnie montowane do kazdej hondy i zawsze byly, tylko ze maja nalepke honda, świec denso mi nie polecal, mowi, że w swojej karierze tylko 4 razy takie montował i klienci nie byli zadowoleni.
Olej taki jak jezdze shell 10w60 jestem bardzo zadowolony tylko minimalnie mi bierze olej. Do skrzyni to tak jak malcolm mówi hondowski lub shell.
Tak przy okazji polecam wszystkim wyregulowanie zaworów, dzisiaj mi zrobili i sie czuje jakbym mial zupełnie inne auto.
Pozdro
podpisuje sie pod tym co napisal Alpinite o regulacji zaworow. jesli wam to dobrze zrobia to bedzie naprawde inne auto. no chyba ze juz ktos ma idealnie :wink:
Alpiniste a czy tobie jak mało bierze oleju to przy nirmalnej jeździe czy cisniesz go ile da fabryka?
Bo juz sie zamartwiam ze mój moze brac olej.Ale to tez dziwne jak by mi bral olej bo ani nie kopci ani nie ma takich objawów.Oprócz tego ze znika mi olej jak ostro nim szaleje
hym mi tez znika jak poszaleje, ale jakos to przezywam, a swiece musze zmienic bo chociam moze maja 2 miesiace i na nie nie nazekam to je zmienie bo kurde sa BOSCHA.
Orietujecie sie ile NGK V-line kosztuja????
a jaki jest koszt regulacki zaworow?????????????? i gdzie to robice ? servis?