Ręczny w CRX
Wszystko co zwiazane z przygotowaniem rexow
1/4 mili, kjsy i inne

letek
Forumowicz

Ręczny w CRX

przez letek » 2007-04-29, 09:20

Moze ktos bawil sie w robienie hydraulicznego w swojej hani, ja sie do tego przymierzam ale troche boje sie eksperymentowac bo kto to wie co z tego bedzie i czy cos pomoze. Chodzi mi o to ze na jedno kolo reczny jest zyleta ale drugie tylko na betonie i piasku mozna zaciac polerowalem tloczki wyczyscilem zacisk i wymienilem gumki i mam nie rozny reczny, czy po zrobieniu hydraulicznego bedzie ok, startuje w KJS i reczny jest bardzo potrzebny a moze jakies inne pomysly?ps ktos na www.rajdy.hoga.pl sprzedaje pomki do recznego po 150 z przesylka wiec nie jest to drogie aha pomka ma tez redukcje na honde. pozdrawiam

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-04-29, 10:04

sprawdz naciag linek pod plastikowa oslonka za dzwignia od recznego. tam mozesz wyregulowac aby oba kola rowno lapaly.

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2007-04-29, 12:05

Ja jestem zdania że hydrauliczny rękaw nie ma zbytnio sensu w KJS-ach. Przez lekką dupę już na seryjnym rękawie obraca się aż nazbyt chętnie. A każdy zbyt mocny bok to strata czasu. Ja uzywam ręcznego tylko do lekkiego nawrócenia tyłu po wcześniejszym mocnym hamowaniu przed nawrotem. Hydraulik jest bardzo ostry i szybko blokuje koła - a to akurat w CRX oznacza duże straty czasowe.
Może wymień na nowe i podreguluj linki na ręcznym, skoro zregenerowałeś już hamulce i nie pomogło?
:O

badam
Forumowicz

przez badam » 2007-04-29, 16:25

przeciez CRX ma autoregulator to jak wyregulowac by oba rowno lapaly?

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2007-04-29, 17:27

badam napisał(a):przeciez CRX ma autoregulator to jak wyregulowac by oba rowno lapaly?

Autoregulator? a w którym miejscu się to znajduje? Mi się wydawało że mozna to sobie wyregulować przy dźwigni ręcznego. tam pod plastikiem jest takie przejście z dwóch linek (dla każdego koła) w jedną (do dźwigni ręcznego) i że to na tym przejściu da się jakoś podciągnąć/wyregulować? Ja tego nie robiłem jeszcze bo nie miałem potrzeby, ale chętnie się dowiem

letek
Forumowicz

przez letek » 2007-04-29, 18:21

Z tego co wiem to wlasnie tam pod plastikiem jest naciag linki z tym ze jezeli masz zdjety plastik to mozesz zobaczyc jak to dziala ten c-owink do ktorego mocowane sa linki niweluje roznice w dlugosci linek i nie da sie tego regulowac. Zawsze mozna uzyc recznego delikatnie na luznym gruncie ale w razie potrzeby na asfalcie nic nie poradzimy zostaje w najgorszym przypadku zawracanie na 2, 3 lub wiecej jak na nauce jazdy a to jeszcze wieksza strata czasu. pozdrawiam

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2007-05-03, 09:52

no właśnie ja kręciłem przy tych linkach między fotelami ale niewiele to dało. ręczny chodzi bardziej sprężyście, pod górą elegancko trzyma ale na suchym asfalcie nie da rady zblokować kół czy zarzucic tyłem... klocki mam nowe... acha jak kręciłem tam miedzy fotelami to podkręciłem tak że wydawało mi się że przedobrzyłem i tył trzymał bez podciągnięcia, a mimo to ręczny dało rade podciągnąć o te 3-4 ząbki.. może linke mam rozciągniętą czy coś..
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

grom
Forumowicz

przez grom » 2007-05-03, 11:25

ręczny w rex-ie faktycznie tak jak ironman mówi łatwo blokuje nawet jak mam wszystko z tyłu to ledwie chwycę go i już zostawiam 2 krechy :)
sprawdzone niedawno z czystej ciekawości czy działa dobrze
One Dream Team - HTP
HONDA TEAM POZNAŃ
www.htp.info.pl

mack1111
Forumowicz

przez mack1111 » 2007-05-03, 11:36

moim zdaniem hamulec reczny w crx byl po prostu słaby. Ja sie z nim bawiłem wiele razy rozbierałem zaciski wymieniałem. regulowałem linki. kupiłem nowe tarcze i klocki i reczny hamował tak średnio z miejsca blokowal kola ale na trasie były juz problemy. chyba najlepiej dac zaciski od jakiegoś innego auta ale od jakiego nie wiem moze ktos wieczy od rovera podejdą?? bo kloski i tarcze niby pasują
## 312KM 356 NM 1.2 bar "best ET 12.308"##

badam
Forumowicz

przez badam » 2007-05-03, 11:49

heh a mi wjendym aucie dziala powiedzmy OK a wdrugim pomimo podbnych zabiegow wogole...

a Romanowi wbialej to dzialo masakycznie..szok...a tylko gumki zmienil...ee

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-05-04, 01:35

duze znaczenie maja tu tez opony bo na lysych starych repciach to nie problem zblokowac kola, nawet na asfalcie :)

Qzyn
Forumowicz

przez Qzyn » 2007-05-07, 16:07

No u mnie w obydwoch crxach jakei mialem reczny byl kiepski. Natomiast nie moge sie z toba zgodzic iron man co do przydatnosci hydraulicznego recznego w kjsach... Masz racje ze kazdy bok to strata czasu. ALe recznego uzywa sie dokladnie w tych momentach kiedy jest niezbedny, czyli na ciasniutkich nawrotach i przy ratowaniu czasami a wtedy musi to byc zyleta. Chodzi o to zeby podjechac do slupka, dohamowac i podciac dokladnie o tyle ile sie chce zeby nawrocic auto nie tracac czasu. Kola musi po prostu zablokowac dokladnie w tym momenc ie w ktorym sie chce a nie ciagnac wajche ile sie da i liczyc ze je przyblokuje. Ja jezdzilem po typowych kjsach ponad 2 lata z pionowym hydraulicznym recznym i wiem ile mi dal. Potem jak imprezy sie przenisly na tor to nie uzylem go ani raz - no moze raz sie ratowalem bo przestrzelilem hamowanie hehehe. Ale generalnie powiem ze reczny zyleta to jest to :) Wtedy sie nie zastanawiasz czy zadziala np latem na dobrych oponach i cieplym asfalcie :)

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2007-05-07, 16:59

Hyhy no w sumie masz rację - ja nie jestem obiektywny bo u mnie działa jak żyleta więc nie mam potrzeby załozyć hydraulika :)

letek
Forumowicz

przez letek » 2007-05-08, 08:06

Cczyli jezeli sie zdecydowalem to teraz jak lepiej zamontowac dzwignie przedluzyc seryjna czy zrobic nowa pionowa jak bedzie wygodniej czy pionowa jest lepsza i lzejsza w uzyciu? Cena samej pompki z redukcjami do hondy i zaworem zwrotnym i przesylka ok150zl sprzedaje czlowiek z www.rajdy.hoga.pl w dziale ogloszenia.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-05-08, 08:33

Cześć:)
U mnie ręczny w crx żyje własnym życiem :D
W tamtym roku zregenerowałem zaciski, wymieniłem płyn hamulcowy, zrobiłem wszystko na cacy zostały tylko seryjne tarcze i klocki, ręczny był super, nie było co narzekać :D
W tym roku wymieniłem tarcze i klocki na EBC, ręczny zrobił sie jakiś gumowy, na asfalcie trudno zblokować koła, na mniej przyczepnych nawierzchniach daje rade.
Regulowałem go tam między siedzeniami i to pomaga za tydzien, dwa, później znowu bierze wyżej i jest gorszy :(
Tą regulacją między siedzeniami nie wyregulujemy osobno każdego koła, regulacja jest na dwa naraz.

Po tym wszystkim też sie zastanawiam nad hydraulicznym ręcznym, jednak pewność że ręczny zawsze zadziała tak jak chcem to to jest to :)

Letek w temacie hydraulicznego ręcznego ci nie pomoge, ale z miłą chęcią sie dowiem co i jak :)

Następna strona