Stuka i dymi.
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

michal crx krak
Forumowicz

przez michal crx krak » 2007-04-21, 18:46

ja mysle ze to panewka sie wysypala , i nie radze jezdzic z silnikiem w takim stanie bo kazde uderzenie pogarsza stan walu ,jesli poszla uszczelka pod glowica to nie znaczy ze bedzie sie mieszal olej z plynem ! zalezy w ktorym miejscu padla ,nie ma co gdybac ,sciagnij miche i sprawdz czy nie ma luzu na ktorejs z korb ,bedziesz mial sprawe jasna ;)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-21, 22:15

A jeszcze podsunieto mi taka mozliwosc ze mogł mi peknac tłok. Ponoc wtedy tez stuka no i kopci. Mial ktos kiedys taki przypadek?
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-04-22, 07:39

lukas nic tu z naszego gdybania, stukac moze wszystko gdzie tylko polaczone sa ze soba jakies czesci, tak czy inaczej targaj serducho, rozmontuj i sie dowiesz co jest, innego sposobu nie ma

abuszajke
Forumowicz

przez abuszajke » 2007-04-22, 10:31

Nie ma sensu sprawdzanie przy każdej okazji "czy jeszcze pójdzie 200 km/h, albo czy osiągnie 100 km/h poniżej 8 sekund, jak za młodu". Crx-y pozwalaja wprawdzie na różne wybryki, ale nie zapominajmy, że mają swoje lata i istnieje takie pojecie jak naturalne zmęczenie materiału. Ja w każdym razie mojej EE8 nie przemęczam bez powodu, chociaż ma od młodości jedynie ciut ponad 40 tysiecy km. przebiegu i nadal legitymuje sie przyśpieszeniami i szybkościa maksymalną figurującymi w katalogu. W kwestii stukania i dymienia: powodów może być moc ale powtarzane próby ("może samo przejdzie") , wsłuchiwanie się i kolektywne ubolewanie na forum prowadzą jedynie do pogorszenia sytuacji. Pękniete pierścienie i obluzowany sworzeń tłoka zniszczą gładź cylindra, wykończone panewki zmuszą do szlifowania wału itd itp. Nie próbować, nie jeździć, nie dawać słuchać innym, ale rozebrać przy pierwszym podejrzanym stuknięciu i sprawdzić co sie stało. Innej recepty nie ma
abuszajke i jego fura kłaniają się forumowiczom

EasyRider
Forumowicz

przez EasyRider » 2007-04-22, 11:03

Dokladnie tak jak pisze kolega powyzej. Moglbys rozebrac dol to w sumie nie jest ciezka robota i sprawdzic jak wygladaja panewki.A co do gory to moze sprawdz jak wygladaja dzwigienki zaworowe9plaszczyzny przy krzywkach i trzonkach). To chyba najprostrze i dosc szybkie do sprawdzenia.Przynajmniej sprawdzisz czy to panewka(jak tak czytam to niemal jest legenda z tymi panewkami).Jak bedziesz odkrecal miske odrazu bedzie wiadomo czy ktos tam grzebal(np po uszczelce ma metalowe prowadzenia w kilku miejscach i kremowy srodek uszczelniajacy).
choc sie mi wierzyc nie chce jak sie panewka moze obrocic, choc to w zasadzie jakiegos rodzaju blaszka to jak sie juz obroci to szkody sa z kazdym obrotem silnika.
A co do peknietego tloka czy pierscienia to nie znam takiego przypadku.
Odkrec miske i zobacz panewki, pozniej dzwigienki(koszt regeneracji 20zl/szt).
uszczelka mogla pasc i nawet jak odkrecisz to nie widac tego dokadnie, czasem to minimalne przepuszczanie wiec za duzych sladow nie ma, pozatym uszczelka jest tak kilka dobrych lat wiec tez nie wyglada jak nowa.
pozdro

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-24, 13:42

To teraz mam kolejne pytanie bo ponoć po sciągnięciu michy nie bede w stanie stwierdzic ze to panewka bo ponoc przy takim luzie reka tego nie wyczuje. Wiec jak mam sprawdzic czy to panewka? :razz:
--
Sprzedam:

michal crx krak
Forumowicz

przez michal crx krak » 2007-04-25, 00:15

ee tam ;) ,pozycje korb ustawisz sobie kolem pasowym ,jesli padla panewka to najprawdopodobniej bedzie to pierwsza korba od strony kola pasowego ,moze troche przeszkadzac podpora walu ale da sie wszystko sprawdzic ;) ,oczywiscie najlepiej odkrecic podpore i dobrac sie bezposrednio do korb wtedy masz juz sprawe jasna ;)

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-04-25, 00:19

jezeli rzeczywiscie stuka ci na panewkach to napewno wyczujesz taki luz

kill_gil
Forumowicz

przez kill_gil » 2007-04-25, 08:57

W jednym momencie zaczął kopcić i stukać...
Najbardziej prawdopodobne że przy tak dużym obciążeniu(200kmh) to zawory ( jak dobre smarowanie).
Zdarza się że pasek na rozrządzie jest już niepewny tz rozciąga się przy dużych obrotach. Może to zpowodować kolizję. Proponuję dać głowicę do regeneracji(najlepiej sprzedać starą i kupić inna do regeneracji).
Głowy nie dam że mam rację ale tak czy tak silnik musisz zrobić a głupio by było gdyby to nie były panewki a silnik na stole. :)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-25, 15:26

kill_gil napisał(a):Najbardziej prawdopodobne że przy tak dużym obciążeniu(200kmh) to zawory ( jak dobre smarowanie).

Jesli chodzi o to ze sie rozregulowały to na pewno nie bo regulowałem je nastepnego dnia i jest wciaz to samo.

kill_gil napisał(a):Zdarza się że pasek na rozrządzie jest już niepewny tz rozciąga się przy dużych obrotach.

Wymieniany ok 3000km temu... Na Gates'a. Coprawda ponoc jest jakos słabo napiety gdy nie napinaja go wałki ale chyba inaczej sie nie da?

kill_gil napisał(a):tak czy tak silnik musisz zrobić

Gdyby to były same panewki to pewnie tak ale w takim wypadku jak jeszcze zaczal dymic tak ze na ok 3tys obr zostawia chmure, nawet nie trzeba go krecic zeby dymił to juz chyba nie ma co ratować. Zapewne poszła panewka i pierscienie na raz...
--
Sprzedam:

Poprzednia strona