jak ustawic skrzynie basowa
Coś dla crxowych audio

dj_bovorta
Forumowicz

jak ustawic skrzynie basowa

przez dj_bovorta » 2007-03-15, 16:11

Witam
Może trochu błache pytanie ale mam dylemat jakustawic skrzynie basowa w bagazniku 1-gen mam teraz tak ze skrzynia jest zamocowana po lewej stronie bagaznika po prawej wzmacniacz i glosnik "celuje" w kierunku wzmacniacza i zastanawiam sie czy moze dac glosnik w strone tylu (klapy) jak bedzie lepiej ? bo chyba glosnikiem do srodka to nie bardzo
Takie małe a cieszy :)

Lemens
Forumowicz

przez Lemens » 2007-03-15, 16:18

jezu przeciez sobie ustaw raz tak raz tak zobacz jak ci pasi i juz. ja mam tube po prawej stronie i głosnik celuje we wzmacniacz i jest super :)

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-15, 16:26

tylko ze mi pasuje i tak i tak :D a po drugie wszedzie na fotkach widze ze glosnik celuje w klape wiec sie pytam :rotfl:

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-03-15, 19:53

niewazne jak to ustawisz, niskie czestotliwosci- a takie generuje skrzynia- rozchodza sie we wszystkich kierunkach, wysokie sa kierunkowe,
ustaw jak ci pasuje byleby nie glosnikiem w dol ;)

..:VoyteQ:..
Forumowicz

przez ..:VoyteQ:.. » 2007-03-16, 10:56

rafisz napisał(a):sie we wszystkich kierunkach, wysokie sa kierunkowe,
tylko jak ustawisz głośnik w kierunku tyłu auta, to odbija tablice, a jak w kierunku "kabiny" do odrywa nerki siedzacym z tyłu ;)
Używane urządzenia firmy KARCHER po kapitalnych remontach i z gwarancją!!!!

www.kastor-karcher.pl

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-16, 20:53

no chyba az tak glosno to muzy nie sluchacie :D hehehe

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-17, 10:03

rafisz napisał(a):no chyba az tak glosno to muzy nie sluchacie :D hehehe
oj sluchacie :D :D

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-17, 10:19

no to jak tak, to glosnikiem w strone oparcia i bedziesz mial jeszcze halny w twoja strone jaki wytworzy glosnik :rotfl:
a tak powaznie porob kilka testow z roznymi ustawieniami i sam wyciagniesz wnioski jak najbardziej ci pasuje

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-17, 11:08

kurde gra caly czas tak samo ale chyba ustawie tak by tablica odskakiwala (trzeba ja jakos ogumowac) nie za bardzo mi sie podoba ten dzwiek basu nie wiem czemu musze chyba korektor kupic jakis mam na oku kenwoda wiesz bo jest taki niski ale nie za niski nie wiem jak to okreslic :wrrr: :wrrr:

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-17, 14:41

dj_bovorta napisał(a):niski ale nie za niski nie wiem jak to okreslic

chodzi ci o dzwiek?
jaka masz te skrzynke(pojemnosc) jaki glosnik(marka, typ i srednica

jak sadze po twoich wypowiedziach jestes DJ tak?
jezeli dobrze rozumuje, to napewno wiesz ze do dobrego brzmienia basu musi byc dobry glosnik i ODPOWIEDNIO dobrana do niego obudowa, nawet jak bedziesz mial "idealny" glosnik a kiepska (czytaj niedopasowana)obudowe to dalej bedzie kicha

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-19, 09:54

wiesz glosnik z skrzynia mam oryginalny blaupunkta srednica glosnika 30cm skrzynia napewno dopsowana jest tz litry do glosnika,tak jestem dj ,moze dlatego ten bas wydaje mi sie taki dziwny poniewarz wczesniej zawsze mialem skrzynie typu bas refleks a teraz mam typ obudowy zamknieta bardziej wszystkim telepie niz wydaje z siebie fajny bas,kupie jeszcze korektor mam tai keenwoda na oku moze mu cos pomoze a jak nie to handel i kupuje glosnik pioneera 1000W

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-03-19, 10:27

ja mam ulozona skrzynie glosnikiem do gory i jest elegancko (inaczej mi sie nie miesci w bagazniku :rotfl: )

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-03-19, 10:40

mialem tube blaupunkta i nie bylem w sumi tez z niej zadowolony, takze moze cos jest w tej firmie..
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Horse
Forumowicz

przez Horse » 2007-03-19, 11:41

dj_bovorta napisał(a):wiesz glosnik z skrzynia mam oryginalny blaupunkta srednica glosnika 30cm skrzynia napewno dopsowana jest tz litry do glosnika,tak jestem dj ,moze dlatego ten bas wydaje mi sie taki dziwny poniewarz wczesniej zawsze mialem skrzynie typu bas refleks a teraz mam typ obudowy zamknieta bardziej wszystkim telepie niz wydaje z siebie fajny bas,kupie jeszcze korektor mam tai keenwoda na oku moze mu cos pomoze a jak nie to handel i kupuje glosnik pioneera 1000W

Ja tez jestem dejotem i ty to powinieneś wiedzieć ze na zamknętej skrzyni jest najczystszy bass(takie konstrukcje są dla audiofili) zadaniem takiej skrzyni jest generowanie dzwięku jak został nagrany. Bas reflex ma to do siebie ze jego budowa generuje bass który sie moze "gubić" (odtwarza sekwencje nie czysto np. przeciąga bass). natomiast tuba to całkowity szmelc. Wszystko zalezy jak jest wysterowany sprzęt i jakie czestotliwości przenosi( ponizej 24Hz człowiek nie słyszy tego dzwieku tylko blachy drżą)
Pozatym wazne jest jak są poprowadzone przewody(wpływ seryjnej instelacji auta jest ogromny na instalacje audio) przedewszystkim jak nie stosujesz przewodów ekranowanych do przeniesienia sygnału na tył auta. a z korektorami daj se spokuj tylko straty na tym gównie powstają jak juz w tym kierunku myślisz to zainwestuj w procesor dzwięku albo przynajmniej aktywne zwrotnice.
ps. wpodobnej cenie kupisz juz Lanzara lub np. Tonsila a osobisci polecam sprzęt tonsila nie jest on najtańszy ale daje rady. :razz:
Jak by co to słuze pomoca. Pozatym rafisz ma racje z dobrego sprzętu dupa jak skrzynia nie spełnia wymagań głośnika!!!!!!

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-19, 12:02

Horse napisał(a):
dj_bovorta napisał(a):wiesz glosnik z skrzynia mam oryginalny blaupunkta srednica glosnika 30cm skrzynia napewno dopsowana jest tz litry do glosnika,tak jestem dj ,moze dlatego ten bas wydaje mi sie taki dziwny poniewarz wczesniej zawsze mialem skrzynie typu bas refleks a teraz mam typ obudowy zamknieta bardziej wszystkim telepie niz wydaje z siebie fajny bas,kupie jeszcze korektor mam tai keenwoda na oku moze mu cos pomoze a jak nie to handel i kupuje glosnik pioneera 1000W

Ja tez jestem dejotem i ty to powinieneś wiedzieć ze na zamknętej skrzyni jest najczystszy bass(takie konstrukcje są dla audiofili) zadaniem takiej skrzyni jest generowanie dzwięku jak został nagrany. Bas reflex ma to do siebie ze jego budowa generuje bass który sie moze "gubić" (odtwarza sekwencje nie czysto np. przeciąga bass). natomiast tuba to całkowity szmelc. Wszystko zalezy jak jest wysterowany sprzęt i jakie czestotliwości przenosi( ponizej 24Hz człowiek nie słyszy tego dzwieku tylko blachy drżą)
Pozatym wazne jest jak są poprowadzone przewody(wpływ seryjnej instelacji auta jest ogromny na instalacje audio) przedewszystkim jak nie stosujesz przewodów ekranowanych do przeniesienia sygnału na tył auta. a z korektorami daj se spokuj tylko straty na tym gównie powstają jak juz w tym kierunku myślisz to zainwestuj w procesor dzwięku albo przynajmniej aktywne zwrotnice.
ps. wpodobnej cenie kupisz juz Lanzara lub np. Tonsila a osobisci polecam sprzęt tonsila nie jest on najtańszy ale daje rady. :razz:
Jak by co to słuze pomoca.

To wszystko prawda wiem to wszystko dokladnie dlatego kupilem skrzynie zamknieta nie potzrebuje chlodzenia od tuby, poprostu moj bas nie jest taki dobitny gleboki ale tak mysle ze to wina blaupunkta ja tu kolega mowi

[ Dodano: Pon Mar 19, 2007 11:10 am ]
no ja wiem ze musi byc wszytko litrazem dopasowane z glosnikiem i tak jest w przypadku tej skrzyni, postanowilem kupic glosnik pioneera koszt 300zl pozostaje mi dobrac jeszcze skrzynie i mysl ze bede zadowolony,przewody ekranowane sa oczywiscie dzwiek jest czysty ale nie gleboki :( mialem aktywana zwrotnice sony ale sprzedalem :cry: a teraz by mi sie przydala,a ja myslalem o korektorze w osobnym wyjsciem pod subwofer wiec mysle ze wygeneruje trochu lepszy bas ??

Następna strona