braknie pradu, jaka przyczyna?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

krutki
Forumowicz

braknie pradu, jaka przyczyna?

przez krutki » 2007-03-08, 00:37

tak jak w temacie zbraklo pradu. dzisiaj na spalarni jadac zaczal szwankowac obrotomierz wogole nie pokazywal obrotow. pozniej gdy wylaczylem silnik juz niemoglem odpalic(trzeba bylo pchac)jak wracalem to jakby prad byl pobierany z bateri a alternator nie doladowywal lub wogole nie ladowal obrotomierz stal na 0 wskazowka od temperatury wody nieruszyla sie i swiatla w miare pokonywania drogi do domu coraz marniej swiecily. jesli ktos wie co moze byc przyczyna niech pisze z gory dzieki. aha i czy mogl to byc bezpiecznik(60A)ten ze skrzyneczki pod macha od glownego kabla z akumulatora bo mi walna i musialem spiac na krotko.
Hoooooooooonda

mike
Forumowicz

przez mike » 2007-03-08, 01:44

masz plastikowe oslony od spodu pod silnikiem?? Bo czesto sie zdaza ze jak ktos ich niema to alternator zachlapuje i wtedy jest bum i po alternatoze

faykee
Forumowicz

Re: braknie pradu, jaka przyczyna?

przez faykee » 2007-03-08, 02:07

krutki napisał(a):tak jak w temacie zbraklo pradu. dzisiaj na spalarni jadac zaczal szwankowac obrotomierz wogole nie pokazywal obrotow. pozniej gdy wylaczylem silnik juz niemoglem odpalic(trzeba bylo pchac)jak wracalem to jakby prad byl pobierany z bateri a alternator nie doladowywal lub wogole nie ladowal obrotomierz stal na 0 wskazowka od temperatury wody nieruszyla sie i swiatla w miare pokonywania drogi do domu coraz marniej swiecily. jesli ktos wie co moze byc przyczyna niech pisze z gory dzieki. aha i czy mogl to byc bezpiecznik(60A)ten ze skrzyneczki pod macha od glownego kabla z akumulatora bo mi walna i musialem spiac na krotko.

Dobrych wieści niemam, dokładnie takie same objawy były u mnie. Wpierw klapła wskazówka obrotościomierza , pozniej temp. wody ale jakoś jechał. Po wyłączeniu nie odpalił. Padł mi alternator. Okazało sie, że poszło przepięcie po zwojnicy i ją szlak trafił razem ze szczotkami i regulatorem. Na wolnych obrotach zdejmij dodatnią kleme z akumulatora, jak silnik zgaśnie to znacyz ze alternator nie łąduje. Czeka Cie wymiana (kupisz od kogoś używany z forum za 100-150 zł) lub naprawisz ale to sie wiąże z kosztami rzedu: zwojnica - 300 zł, regulator 140 zł, szczotki 80 zł, i łożyska - ceny nie znam, ale przynajmniej masz pewność, że masz nówke sztuke ;)

a_r_e_n_a
Forumowicz

przez a_r_e_n_a » 2007-03-08, 09:19

witam panow!
mi mez padl w ten sposob alternator , wymiana 300zl ( dopasowany z innej hondy ) . To pod silnikiem ma byc jakas oslona :O ? u mnie nic takiego nie ma ... ktos mnie moze oswiecic co mam z tym fantem zrobic ?