Jak najlepiej przejść z mineralnego na półsyntetyk?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

lukas.elk
Forumowicz

Jak najlepiej przejść z mineralnego na półsyntetyk?

przez lukas.elk » 2007-03-02, 00:37

Chce zmienic olej w silniku ale poprzedni wlasciciel wlał do niego minerała, nawet pokazywał buteleczke 1l Castrola 15W-40. Nie wiem czy dolał minerała przezornie albo dlatego ze tanszy (mial go 10 dni wiec nie znał dobrze auta) czy moze dlatego ze był tam minerał. Moj kumpel stwierdzil ze wczeniej moj olej był jasniejszy jak polsyntetyk a teraz sciemniał troche wiec mozliwe chyba ze sie wymieszał półsyntetyk z minerałem? Poki co nie bierze oleju a po kupnie oleju bylo ponad stan wiec troche upuscilem bo nie chcial go przepalic :rotfl: Nie poci sie pod pokrywa ani gdzies na uszczelniaczach czy jakos tak bo mechanik patrzyl przy wymianie rozrzadu. Jest tylko czarny przy misce ale to raczej norma i nie cieknie raczej z tamtad.
Oczywiscie zmienić mam zamiar na Motula 10W-40.

I tu pojawia sie pytanie:
Jak BEZPIECZNIE przejsc na półsyntetyk?
I prosze nie pisac ze uzyj "szukaj" bo uzylem ale jedyne co znalazlem to "lej i nie wnikaj" albo "zalej taki srodek do czyszczenia to ci syf splynie" itp. ale niektóre wypowiedzi są nieprecyzyjne. A interesuje mnie:

Czy moge po prostu wlać Motula 10W-40 i nie wnikac czy musze jakos silnik do tego przygotowac? Np uzyc jakichs cudów do czyszczenia i zalac tanszy olej zeby z nim to splynelo?
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-03-02, 00:51

Wielkiej filozofii w przejsciu z minerała na półsyntetyk nie ma. Przezornie możesz wylać minerał, wlać jakiś mobil półsyntetyk, przejezdzić z 500-1000 km i dopiero wlać docelowego Motula.

Cały proces przygotowawczy, to jak chcesz przejść na pełny syntetyk. Wtedy to są akrobacje.

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2007-03-02, 01:17

Ja jeździłem na schelu 15W40 zalałem motula 10W40 i jest super, żadnego rozszczelnienia ani innych mitów :)
Motul zaleca użycia tego specyfiku do czyszczenia silnika, ja go nie zalałem bo nie wiedziałem o nim :D ale i tak jest lux, przy następnej zmianie przeczyszcze nim silnik bo ponoć cały syf pięknie spływa :ok:
LEJ ŚMIAŁO :)
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2007-03-02, 09:04

a ja sie dolacze bo szukam motula 10w40 i nie moge nigdzie dorwac :/ ktos wie gdzie moge dostac i za jaka kase?? (gdzies blisko mmnie najlepiej czyli sosnowiec i okolice)

grom
Forumowicz

przez grom » 2007-03-02, 09:40

One Dream Team - HTP
HONDA TEAM POZNAŃ
www.htp.info.pl

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2007-03-02, 09:53

grom napisał(a):http://www.hamulce.net/motul.htm

dzieki, kurde 160 zl :/ na allegro byl valvoline 10w40 maxlife za ok 100 zl 4 litry... nie wiem co zrobic :/

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-02, 10:17

No Thomson wiem jak to jest tez nie moglem dostac w Ełku ale w Olsztynie znalazlem. W Ełku jak sie pytalem czy maja Motula to musiałem tlumaczyc ze ot najlepszy olej bo nie rozlewany w Polsce ;) Mechanik tez nie wiedzial co to jest.

Bastek mozesz napisac jak to sie nazywa te cudo do czyszczenia ile to kosztuje i kiedys sie wlewa? Do oleju ktory bede spuszczal?

Aha i czy to mozliwe ze jesli sie zmiesza minerał z polsyntetykiem to silnik zacznie zle pracowac? Np wiecej palic bo np jest nierowno smarowany?
--
Sprzedam:

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-03-02, 11:44

www.rpmotorsport.pl

Cudo do czyszczenia rozrzedza olej i dlatego spływa dość duzo syfu. Minusem jest to, ze zawsze troche tego rozpuszczalnika zostanie w silniku i nowo zalany olej będzie też nieco rozpusczzony przez resztki tego specyfiku. Wyjściem jest wylać stary olej, zalać jakiś tańszy, do tego tanszego dolać oczyszczacza, potem znowu z dwa razy zalać tanszy, i dopiero na końcu docelowy olej. Bo tak od razu docelowy to tak jak mówiłem - będzie na niego działał rozrzedzacz.

Możliwe, że zacznie źle pracować jesli zmieszasz minerał z syntetykiem. Minerał z półsyntetykiem raczej nie.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-02, 17:41

To chyba zaleje od razu Motula bez tego cuda do czyszczenia bo to za duzo motania a mozlie ze mialem przed ta dolewka syntetyk albo polstyntetyk. Chyba ze po prostu zalałbym teraz jakiegos Mobila a po jakichs 2 tys km bym zmienil na Motula. Daloby to cos? Bo ja mialem wczesniej jasniejszy olej i mozliwe ze byl tam jakis syntetyk a teraz sie zrobil troche ciemniejszy...
--
Sprzedam:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-02, 21:55

lej motula bez wnikania. po co se dodatkowe koszta dorabiac? przeciez na cwierc mili nie bedziesz chyba stawal?
po mojemu to przejscie z minerala na polsyntetyk lub z polsyntetyku na syntetyk to poprostu lac. silnik sie nie rozszczelni bo szczelnosc daja uszczelki a nie syfy z oleju. No chyba ze ktos tak silnik poskladal...

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-02, 23:21

Heh spoko Ateem juz sie chyba przekonalem. Jakby co to sie szybciej wymieni na swiezy motul bo nie jest az tak drogi co nie? ;)
--
Sprzedam: